četvrtak, 24 mart 2022 05:54

Od limenki oprema za bolnicu

Udruženje građana „Humanizacija“ protekle sedmice dobilo je značajno prizanje „Najrecikler 2021. godine“, nagradu koju dodeljuje Fondacija „Riken“ za reciklažu limenki za piće.

- Somborsko udruženje „Humanizacija” približilo je reciklažu građanima ovog grada i zajedno su uradili sjajnu stvar, sakupili su 127.500 limenki, što je težina od čak 1.700 kilograma – pojasnili su iz „Rikena“. - Postavili su naše kutije za sakupljanje aluminijumskih limenki na oko 100 mesta u gradu, gde građani mogu da donose i odlažu sirovine. Kutije se nalaze u stambenim zgradama, školama, ustanovama, prodavnicama, firmama u Somboru. Sve prikupljene limenke se prodaju Reciklažnom centru, a novac dobijen od istih se uplaćuje na račun ove humanitarne organizacije u svrhu obnavljanja Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Somboru. Zbog toga je „Humanizacija” proglašena za najreciklera u 2021. godini, navodi se u obrazloženju za dodelu nagrade.

„Humanizacija“ se na priključenje programu „Svaka limenka se računa“ odlučila sa ciljem da se sredstva ostvarena prikupljanjem aluminijumskih konzervi alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i čepova PVC boca iskoriste za opremanje Dečijeg odeljenja ovdašnje Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“. Tako su samo do sada iz ovog izvora nabavljeni pacijent monitor, profesionalni inhalator i čak šest novih kreveta namenjenih bolesnim mališanima. Prema rečima aktivistkinje Manuele Sabo-Knežević, koja je sa Srđanom Đorđevićem kao idejnim tvorcem „Humanizacije“ i najaktivnija u ovom udruženju, ovo priznanje stiže u pravom trenutku.

- Želeli smo da znamo koliko je važno to što radimo za našu životnu sredinu i ispostavlo se da je naše udruženje, uz pomoć naših građana, pojedinaca i institucija, sakupilo najviše limenki u Srbiji, što je zaista pohvalno. To nam je dalo dodatni vetar u leđa da se angažujemo još više i da se još više ljudi uključi u reciklažu. Obezbedili smo i dodatnih 40 kutija za sakupljanje limenki i cilj nam je da polako širimo mrežu - kaže Manuela.

Nagrada za najreciklera došla je iz Fondacije „Riken“ koja je osnovana 2005. godine kao neprofitna organizacija „Ball Beverage Packaging Europe“, fabrike za proizvodnju limenki. Program „Svaka limenka se računa” je partnerstvo između proizvođača limenki, pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine.

Izvor: Dnevnik

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.