Bački Monoštor – evropska Amazonija i oaza koja privlači sve više turista Bački Monoštor – evropska Amazonija i oaza koja privlači sve više turista
sreda, 23 mart 2022 10:08

Bački Monoštor – evropska Amazonija i oaza koja privlači sve više turista

Do Bačkog Monoštora, kod Sombora, može se doći samo preko mostova, jer je sa svih strana okružen Dunavom. Zbog toga ga još nazivaju i Evropski Amazon ili selo na sedam Dunava. Tu danas živi oko 3.000 meštana, uglavnom šokačke nacionalnosti. Otkrivamo čime se stanovništvo bavi i zbog čega je u Bačkom Monoštoru poslednjih godina sve više turista.

Nekoliko ulica, male kuće, jedna crkva u centru i mir. Naizgled obično vojvođansko selo. Ipak, ovde ništa nije obično. Svuda okolo su rukavci Dunava, pa se do Bačkog Monoštora može doći samo čamcem ili preko nekog od mostova. Skoro svaka kuća bavi se nekim starim zanatom. Uglavnom duborezom, pletenjem ribarskih mreža, pravljenjem drvenih čamaca ili pčelarstvom.

„U pripremi je jedna kućica, ali ne obična. To je kućica za inhalaciju, tako da će svaki gost, preko inhalatora, moći da diše sve one mirise iz košnice koji su puni meda, voska i propolisa“, kaže Anica Periškić, vlasnica pčelarskog gazdinstva u Bačkom Monoštoru.

Ipak, najviše pažnje u Bačkom Monoštoru privlači jedna kuća stara skoro dvesta godina. Nemoguće je ne primetiti njen krov od trske i veliko dvorište. Svi u selu znaju gde je kuća Eržike Bešenji.

„I dan danas ova kuća služi da ljudi mogu da vide kako su nekada kuće izgledale u ovom Bačkom Monoštoru. Ima prednju čistu sobu sa nameštajem u plavoj boji, ima dva kreveta koja su autentično opremljena sa slamaricom i pokrivačem od perja. Isto se spava u 21. veku, kao i pre u 18. veku“, navodi vlasnica etno-kuće u Bačkom Monoštoru Eržika Bešenji.

Osim vode, Monoštor je okružen i šumom tj. Gornjim Podunavljem – rezervatom prirode koji se prostire na 20.000 hektara zemlje. Ove močvare i šume su stanište čak 248 vrsta ptica, od koji su najpoznatije crna roda i orao belorepan.

„Ovo je jedno od najeminentnijih lovišta u Srbiji za visoku divljač - pre svega jelena i divljih svinja. U samom lovištu nalazi se preko 2.000 jelena, što znači da više od 60 procenata populacije jelenske divljači Srbije živi ovde u Gornjem Podunavlju“, ističe Radmila Šakić Peurača iz Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“.

Osim lovaca dolaze i ribolovci, a u poslednje vreme sve je više i porodica koje odsedaju u vikend naseljima kako bi samo uživale u prirodi. Na raspolaganju im je vožnja katamaranom ili kanuom, a tu je i vizitorski centar „Karapandža" predviđen pre svega za ekskurzije i decije radionice.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.