Maks Bunker: Radim na novom stripu, ali ne brinite za „Alana Forda“ – jači je nego ikad!

„Alana Forda“ je krajem šezdesetih godina osmislio Maks Bunker, pisac teksta i tvorac likova koje bi posle crtao Roberto Raviola, poznatiji kao Magnus. „Alan Ford“ je strip koji je doživeo izuzetan uspeh u svetu baš zbog socijalne satire, ironičnog odnosa prema sadržaju špijunskih priča i njihovim junacima.

Lučano Seki, alijas Maks Bunker, koji je osmislio i dan-danas piše strip Alan Ford, dočekao me je u svom milanskom studiju rečenicom da kasnim i da se on već spremio da ide.

U Milanu je bio praznik, ja nisam kasnila, tu je došlo do neke zabune, ali on je gunđao baš kao Broj Jedan, a iskreno pomalo i podseća na njega, što sam mu i rekla. Tu se onako nasmešio ivicom usana pa čak i pristao na jedan selfi. Odlučio je da ipak on diktira pravila snimanja te da ostane da sedi. I tu nije bilo mnogo mesta za diskutovanje.

S obzirom na činjenicu da skoro nikada ne daje intervjue, Maks Bunker je napravio izuzetak. Pitala sam ga da li je istina da će se 2024. godine završiti avanture slavnog stripa, kako su to najavili mnogi italijanski mediji.

„Ma uopšte nije istina da Alan Ford više neće izlaziti i srećan sam što mogu to da vam kažem. To je bio nesporazum. Proslavili smo 650 brojeva koji su do sada izašli i neko je rekao da ću prestati da pišem Alana Forda samo zato jer sam rekao da radim na novom stripu. Neću prestati dok sam živ, a nemam nikakvu nameru da idem u penziju iako imam 84. godine. Šta bih radio u penziji, moj mozak super funkcioniše, u stanju sam da napišem priču za dva dana“, ističe Bunker.

Priznaje, ipak da će format stripa biti promenjen jer je zastareo.

„Znate, imamo veliki problem sa papirom jer je poskupeo. Košta tri puta više nego ranije i mi moramo da podignemo cenu stripa a ljudi odmah počnu da se bune i govore: Jao koji lopovi, poskupeli! Otkrivam vam da će se taj Alan Ford zvati Veliki Alan Ford iz dva razloga, prvo što će imati veliki format, drugo što je zaista postao Veliki, odrastao je“, objašnjava tvorac kultnog stripa.

Likovi poput Broja Jedan, Boba Roka, Alana Forda, ser Olivera, Grunfa, Super Hika i ostalih uspeli su da se održe više od 50 godina. Nakon 80.000 ispisanih stranica Maks traži novog crtača Alana Forda jer nam otkriva da mu je ovaj sadašnji potreban za novi projekat.

„Stalno pišem. Pisao sam i pre nego što ste vi došli. To je novi strip – Petra. Za njega mi treba osoba koja je do sada crtala likove Alana Forda, ali mislim da sam našao osobu koja će na odličan način nastaviti da crta omiljene junake. Alan Ford nije u krizi, nikada nije ni bio. Započeo sam pisanje tog stripa, a ja ću ga i završiti. Opisujem realnost kakva jeste, nema ulepšavanja! Ne želim da se bavim nekom pozitivnom stranom. Moji likovi preživljavaju prave drame. Ja ulazim i u psihološka pitanja, postavljam pitanje zašto je nešto takvo, često pišem i o autouništenju. Ne nedostaje ni seksa, korupcije, politike, droge, dakle realnost“, otkriva Bunker.

Maksu Bunkeru ni danas ne nedostaje ideja za nove avanture svojih likova, iako je ovaj strip 2019. godine proslavio 50 godina postojanja. Na pitanje koji mu je od likova iz Alana Forda najomiljeniji neće da odgovori, kao roditelj kojeg pitaju koje mu je dete najdraže.

„Na to pitanje je nemoguće odgovoriti. Ja imam troje dece i nema tu koje mi je omiljeno, svakog od njih bih istukao. Nikad nisam voleo matematiku i na tim časovima sam crtao i pisao, sa deset godina. Ne nedostaje mi ideja za nove priče, imam strašnu imaginaciju. Mogu da kažem da su likovi koji nose priču Broj Jedan i Bob Rok. Broj Jedan ima, ne zna se koliko ima godina, on je večan a nije kao neki starac koji ne zna gde se nalazi. Kad kaže: ‘Aaaa ja se sećam…’ seća se nekih praistorijskih stvari. Besmrtan je, a i pravi je šef. Alan Ford je lepotan, Jeremija je hipohondar i tako dalje“, kaže Bunker.

Ističe i da mu pomoć nije potrebna,

„Mi sve radimo ovde gde se vi nalazite, imamo mašine za štampanje, ovde sve nastaje. Nikada mi niko nije pomagao i to ne želim ni da čujem! Sve sam radim, totalno sam nezavisan. Ja sam pomogao mnogim osobama koje nisu znale odakle da počnu, meni pomoć nije potrebna“, dodaje tvorac Alana Forda.

I dok na pitanje zašto u stripu nema mačaka koje on obožava u stvarnom životu, Maks Bunker mi odgovara da je to zato što je mačka vrlo posebna životinja koja voli život u kući, oko njih nema mnogo obaveza ali su vrlo usmerene same na sebe i ističe da je njegov mačak Poldo veoma simpatičan.

I dok mi poklanja specijalni broj Alana Forda sa svim naslovnim stranama koje je potpisao za mene, u torbu mi gura svoj roman jer piše i kriminalističke romane, ali pod pravim imenom Lučano Seki i kaže mi da ga sakrijem od sekretarice.

Ovaj neobični, genijalni čovek, iako nerado priznaje, ipak ima sve karakteristike Broja Jedan: pomalo je gunđalo, oštar i direktan i istinski vođa velike porodice Alana Forda.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.