Evropski grad želi da reši epidemiju usamljenosti na veoma zanimljiv način

Grad na severu Švedske, gde skoro da nema sunca tokom zime, smislio je jednostavan način da poveže usamljene stanovnike.

Svi stanovnici Lulea zamoljeni su da kažu jedni drugima „zdravo“, prenosi „The Guardian“.

Čitava planeta se bori sa usamljenošću nakon pandemije kovid-19, do te mere da je Svetska zdravstvena organizacija taj problem opisala kao „hitnu pretnju po zdravlje“.

„Usamljenost i izolacija su veliki problemi u bilo koje doba godine, skoro bilo gde u svetu“, rekao je Mikael Dalen, profesor blagostanja i sreće na Ekonomskoj školi u Stokholmu i dodao da je to posledica vremena u kome živimo, načina života koji vodimo, gde se ne susrećemo nužno u istoj meri kao ranije.

On je takođe rekao da se „problem produbljuje zimi kada smo manje napolju jer smo manje u društvu“ i konstatovao da je Švedska tu veoma osetljiva.

Jedno „hej“ može da promeni dan

U gradu Luleo polovina mladih od 16 do 29 godina imala je probleme u vezi sa usamljenošću, prema istraživanju koje je citirao „The Guardian“.

„Pre kovida je bilo 50-50. Neki ljudi su se pozdravljali, ali se posle kovida plaše da kontaktiraju sa strancima“, rekao je 25-godišnji stanovnik Lulea Sejed Mohsen Hašemi.

Nova kampanja „Sag hei!“ (pozdravi) želi to da promeni. Koncept je jednostavan – samo toplo pozdravite prolaznike na ulici rečju „hej“, švedskim izrazom za „zdravo“, prenosi Index.hr.

Jedno ’hej’ može nekome da promeni dan“, priznaje Hašemi.

Privlačna fraza se reklamira u autobusima, a škole čak organizuju radionice o prijateljskim pozdravima.

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.