Preminuo Šejn Mekgovan, frontmen irske grupe Pougs – lirski genije

Šejn Mekgovan, tekstopisac i frontmen irske grupe Pougs (The Pogues), umro je u 65. godini posle dugogodišnje bolesti.

Poslednjih nedelja boravio je u bolnici pošto mu je dijagnostikovana upala mozga.

Autor hitova A Rainy night in Soho, Fairytale of New York, A Pair of Brown Eyes, Dirty Old Town, dugo godina se borio sa zavisnošću od narkotika i alkohola.

„Bio je čitav moj svet.

„Ne znam kako da ovo kažem, pa ću samo reći. Šejn…. je otišao da bude sa Isusom, Marijom i njegovom prelepom jakom Terezom“, napisala je njegova supruga Viktorija Meri Klark na Instagramu.

„Biće zauvek moja svetlost, mera mojih snova i ljubav mog života. Najlepša duša, anđeo, Sunce, Mesec, moj početak i kraj“, dodala je.

Moja svetlost i mera mojih snova (will always be the light that I hold before me and the measure of my dreams) završni su stihovi jednog od najvećih hitova irske grupe Kišna noć u Sohou (A Rainy night in Soho).

Šta je sve sporno u velikom hitu grupe The Pogues

Pre osam dana, njegova supruga je objavila da je Mekgoven napustio bolnicu, a potom je objavila je fotografiju na dan godišnjice braka, napisavši da je zahvalna „što su još živi“.

Šejn Mekgovan je osnivač irskog pank benda Pogue Mahone, koji će se kasnije zvati samo The Pogues.

Predvodio je grupu od 1982. godine, sve do 2014, kada su se razišli.

Objavili su sedam studijskih albuma.

Grupa je sa Kriti MekKolom 1988. snimila božićnu pesmu Fairytale of New York, koju ju je napisao upravo Mekgovan.

Pesma je došla do drugog mesta na britanskoj muzičkoj listi.

Mekgovan je 2018. godine dobio nagradu za životno delo na proslavi 60. rođendana u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dablinu, glavnom gradu Irske.

Dokumentarac o njegovom životu Crock Of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan objavljen je 2020. godine.

Bio je blizak sa irskom pevačicom Šinejd O’Konor, koja je preminula u julu 2023.

„Neopisivo sam blagoslovena što sam ga upoznala i volela i što me je on toliko beskrajno i bezuslovno voleo i što sam imala toliko godina života ispunjenih ljubavlju, radosti, zabave, smeha i avanture“,

„Nema reči kojima mogu da opišem gubitak koji trenutno osećam i čežnju sa još jednim njegovim osmehom koji je osvetlio moj svet“, napisala je njegova supruga Viktorija.

‘Kreativni džin’

Irski predsednik Majkl D Higins opisao je Šejna Mekgovana kao jednog od „najvećih muzičkih tekstopisaca“.

„Njegove reči povezale su Irce širom sveta sa njihovom kulturom i istorijom, obuhvatajući toliko ljudskih emocija na najpoetičniji način“, dodao je.

Autor Toni Parsons nazvao je Šejna Megovana „kreativnim gigantom“.

„Ludo dete sa snom koje je izraslo u jedan od najvećih talenata koje je Ostrvo imalo. Kreativni gigant.

„Lepo spavaj, Šejn i vidimo se na broju jedan za Božić“, napisao je Parsons na društvenim mrežama, aludirajući na pesmu koja se uvek pušta na Božić – Njujorška bajka (Fairytale of New York).

Muzičar Nik Kejv nazvao ga je „pravim prijateljem i najvećim tekstopiscem svoje generacije“, dodajući da je ovo „veoma tužan dan“.

Frontmen grupe Šarlatans Tim Burdžs je odao počast, napisavši da je Mekgovan „živeo život do daske“.

„Lirski genije. Inspiracija mnogima od nas koji smo želeli da budemo u bendovima.

„Išao sam da slušam Pougse na mnogim mestima, sreo Šejna nekoliko puta i prisustvovao nekim od najuzbudljivijih kocenarata koje sam video“.

izvor: danas.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.