Održana XII Lička olimpijada u Apatinu Održana XII Lička olimpijada u Apatinu
ponedeljak, 26 jun 2023 08:21

Održana XII Lička olimpijada u Apatinu

 

Juče je na terenu kod Banje Junaković održana 13. Lička olimpijada u organizaciji Zavičjanog udruženja Ličana „Nikola Tesla“ iz Apatina. U konkurenciji šest ekipa, prvo mesto zauzela je ekipa „DŽimi komerc“ iz Prigrevice, drugo „Gorski vuci“ iz Uba, a treće „Lički vuci“ iz Apatina.

Nakon natpevavanja ženskih i muških pevačkih grupa “Ognjište” i “Unski biseri” GKUD-a “Dunav”, “Banijke” iz Prigrevice i “Ćiro Lička Kaldrma” iz Beograda, usledio je defile ekipa, himna Srbije i pozdravna reč Milana Škrbića, predsednika ZUL „Nikola Tesla“ i predsednika SO Apatin koji se zahvalio svima koji su ispoštovali ovu našu tradicionalnu manifestaciju, koja se, ako se uzme u obzir da je nastavila tradiciju „Ličkog višeboja“, u Apatinu održava skoro četvrt veka i poželeo takmičarima fer plej nadmetanje.

Nakon himne „Ličke olimpijade“, pesme „Nema raja bez rodnoga kraja“, koju su zajednički izveli svi učesnici, takmičari i publika, usledila su nadmetanja po disciplinama.

Prvi su nastupili najmlađi, u trci u vrećama. Najbrža je bila Mina Solać, drugo mesto je zauzela Maša Smiljanić, a treće Marija Kovačević.

 Nakon toga, revijalno, održano je nadvlačenje konopa između dve dečije i dve ženske ekipe. U konkurenciji dece ekipa “Nikola Tesla” prevukla je “Zmajeve”, dok je ženska ekipa “Dar mar” ubedljivo slavila u duelu sa “Ličkim vučicama”.

 Odrasli su startovali trčanjem po brvnu. Ove godine ova disciplina bila je posvećena u čast i sećanje na pok. Dragu Dubaiću, dugogodišnjeg organizatora i sudiju Ličkog višeboja i Ličke olimpijade, koji je nakon duge bolesti preminuo prošle godine.

Najspretniji da najbrže savlada brvno bio je Mirko Cvetković iz ekipe „Ćiro Lička Kaldrma-Drvar“ iz Beograda, koji je postigao odličan rezultat od svega 4,62 sekunde. Drugo mesto osvojio je Aleksandar Katić iz ekipe „DŽimi komerc“, a treće Radovan Čučilović iz ekipe “Lički vuci”.

 U vučenju kuke prvo mesto osvojio je Božidar Radovanović iz ekipe “Gorski vuci”, drugi je bio Nikola Momčilović iz ekipe „DŽimi komerc“, a treći Zoran Smiljanić iz ekipe “Ćiro Lička Kaldrma”.

U pretezanju štapa pobedio je Nikola Čović iz ekipe „DŽimi komerc“, drugi je bio Miroslav Radojičić iz ekipe “Gorski vuci”, a treći Jovica LJubisavljević iz ekipe KK “Jugovići” Svilajnac.

 U skoku u dalj iz mesta ubedljivo prvo mesto sa preskočenih 3,05 m osvojio je Aleksandar Krajišnik iz prigrevačke ekipe, drugo mesto sa 2,73 m pripalo je Bogdanu Srećkoviću iz ekipe „Gorski vuci“, a treće Aleksandru Todoroviću iz KK “Jugovići” sa preskočenih 2,35 m.

Aleksandar Krajišnik je dominirao i u skoku u vis iz mesta. On je i u ovoj disciplini osvojio prvo mesto sa preskočenih 125 cm, drugo mesto pripalo je Goranu Forgiću iz ekipe „Lički vuci“ sa preskočenih 120 cm, a treće Petru Iliću iz ekipe “Gorski vuci”, koji je skočio 115 cm.

 U penjanju uz stožinu pršut je osvojio prvoplasirani Nikola Labus („DŽimi komerc“), koji se na vrh stožine popeo za odličnih 11,38 sekundi. Drugi je bio Jovan Stupar („Gorski vuci“) sa 15,47 sekundi, a treći Milan Prodanović („Brestovčani“ iz Bačkog Brestovca) sa 15,63 sekunde.

U obaranju ruke najuspešniji je bio Ivan Veselinović („DŽimi komerc“), drugi je bio Slobodan Novaković („Gorski vuci“), a treći Mladen Živuljević („KK “Jugovići”).

 Kamen s ramena najdalje je bacio Miloš Marković („DŽimi komerc“), 13,32 metra. Rezultatom 13,15 m drugo mesto pripalo je Petru Iliću („Gorski vuci”), dok je treće mesto osvojio Slobodan Kozlovački („Lički vuci“) sa rezultatom od 10,47 m.

U nadvlačenju konopa prvo mesto osvojili su teškaši iz ekipe „DŽimi komerc“, drugo mesto pripalo je momcima iz ekipe „Gorski vuci“, a treće KK „Jugovići“.

Ličku kapu i diplomu dobili su i Slobodan Prtina (76) („Ćiro Lička Kaldrma-Drvar“) kao najstariji i Ognjen Romčević (4), kao najmlađi takmičar na 13. „Ličkoj olimpijadi“.

Nakon takmičarskog dela usledilo je i „treće poluvreme“ pod šatorom uz druženje i svima dobro znane krajiške pesme.

Opšti utisak je da manifestacija ove vrste treba „glavnom ličkom gradu“ u Srbiji, kako mnogi nazivaju Apatin, kako bi se očuvali identitet, običaj, kultura i tradicija naroda Like, ali i da je, nažalost, iz godine u godinu sve manje interesovanje za učešće na ovom takmičenju. Zato je bio dobar potez ove godine da se u igre uvode i najmlađi, jer su upravo oni ti koji će nastaviti tradiciju svojih roditelja i dedova, a koji su je nasledili od svojih predaka.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.