subota, 25 mart 2023 11:10

Koliko koštaju Euro 6 polovnjaci za koje će se davati subvencije?

Da objasnimo prvo osnove: vi svoj DIZEL auto (ne benzinac) predate na reciklažu, bez obzira na njegovu vrednost - samo je važno da je EURO 1, EURO 2 ili EURO 3 standard.

U zamenu dobijete subvenciju od 2.100 evra za kupovinu novog ILI polovnog EURO 6 automobila, bez obzira na starost i vrednost.

Ova „akcija“ trebalo bi da krene od 2024. godine. Međutim, još uvek se sve organizuje i sprema, tako da se za sada ne zna tačan datum kada će početi prijave ili isplate subvencija.

Uglavnom, subvencije će biti date za zamenu 140.000 dizel vozila, ali to uključuje i subvencije za laka teretna vozila i autobuse, za koje se dobija 2.500 i 2.900 evra.

Od kada važi Euro 6?

Bacimo se nakratko u istoriju. EURO 1 je uveden 1993, EURO 2 1996, a EURO 3 2000. godine.

EURO 4 standard je u zemljama Evropske unije stupio na snagu 2005, ali je tada bio obavezujući samo za homologaciju novih tipova automobila. Za sve postojeće tipove, ovaj standard postaje obavezujući tek od 1. januara 2006. godine.

Međutim, isto kao što je bio slučaj sa EURO 3 standardom, neki proizvođači su počeli određene modele ili neke njihove verzije da proizvode sa EURO 4 standardom i pre obavezujućih rokova. Na primer, prvi EURO 4 dizelaši pojavili su se na proleće 2003. godine.

Recimo da EURO 6 važi od 2015. godine, ali isto kao što je slučaj sa prethodnim EURO standardima, neki proizvođači su i pre zvaničnog uvođenja određenog standarda proizvodili automobile sa tim standardom.

Tako je moguće da postoje Euro 6 automobili proizvedeni pre 2015. godine.

Za koliko para može da se kupi EURO 6 auto?

EURO 6 auto može da se kupi za oko 5.000-6.000 evra. Naravno, ukoliko želite malo veći, snažniji i auto sa boljom opremom, cena može značajno da skoči. 

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da, po pitanju toga na osnovu čega će se određivati koje vozilo ispunjava uslove, odgovaraju da će subvencije važiti za sva Euro 6 vozila, bez obzira na datum proizvodnje ili prve registracije.

Ceo proces bi trebalo da bude vezan sa bazom ispitanih vozila prilikom uvoza, tako da će informacije dobijene od prethodno ispitanih vozila biti deo baze informacija.

U svakom slučaju, od prodavca možete da zatražite „UVERENJE O ISPITIVANJU VOZILA - kontrolisanje vozila koje se uvozi kao upotrebljavano“, pošto u tom Uverenju piše koji EURO standard automobil ispunjava. Naravno, ukoliko je auto kupljen kao nov u Srbiji, EURO standard može da se dokaže i na drugi način.

Kada kompletna procedura bude objavljena, znaćemo konkretno šta i kako će zainteresovani morati da podnesu od dokumentacije.

Da li se ova subvencija svima isplati?

Naravno da se ne isplati svakome – to zavisi od vrednosti automobila koji trenutno imaju, koji auto planiraju da kupe i koliko novca mogu da dodaju na subvenciju. Pošto je subvencija 2.100 evra, svako mora da napravi sopstvenu računicu.

Izvor: polovniautomobili.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.