petak, 24 februar 2023 09:29

Kada idete u penziju, poslodavac mora da uradi jednu stvar: U protivnom, možete da ga tužite, a on će platiti ogromnu kaznu

ga što je dužan da otpremninu isplati radniku koji iz firme odlazi jer je tehnološki višak, svaki poslodavac ovo mora da uradi u još jednom slučaju – kada radnik odlazi u penziju. Ukoliko ugovorom o radu ili aktom poslodavca nije određena visina otpremnine, primeniće se pravilo propisano zakonom, a to znači da poslodavac treba da vam isplati dve prosečne zarade.

Zakon o radu nalaže da su poslodavci dužni da radnicima koji odlaze u penziju isplate otpremnine.

Visina otpremnine može biti definisana ugovorom o radu ili nekim drugim aktom poslodavca, a ako to nije slučaj, zakon nalaže da se zaposlenom isplati otpremnina koja je jednaka dvema prosečnim zaradama u Republici Srbiji, a kao relevantni iznosi uzimaju se zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema rečima predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranke Savić, praksa je pokazala da u većini slučajeva poslodavci zaista poštuju isplatu otpremnine.

„Rekla bih da u 95 posto slučajeva zaista nema nikakvih problema. Reč je o ljudima koji su uglavnom dugo u kompaniji, pa je onda i poslodavac posebno vezan za njih. Desi se nekada da do otkaza dođe recimo godinu dana pre penzije, ali ni u tim slučajevima otpremnina nije razlog otkaza. Tada su i sindikati uspevali da izdejstvuju da radnik ipak ne dobije otkaz“, objašnjava Savić za Nova.rs.

Neki daju i veće otpremnine

Kako navodi Ranka Savić, ima slučajeva gde poslodavci daju i veće otpremnine od onih na koje su zakonom obavezani.

To je, kaže, uglavnom rezultat udruženog delovanja radnika, odnosno sindikata.

„Sindikati se izbore za to, pa se onda i po nekoliko puta veće otpremnine nađu u kolektivnom ugovoru ili nekom drugom aktu firme. Prema mojim informacijama, oko 20 odsto poslodavaca je pristalo da daje veće otpremnine radnicima koji odlaze u penziju“, zaključuje Savić.

Šta se dešava ako poslodavac zaposlenom ne isplati otpremninu?

Prema odredbama Zakona o radu, za one poslodavce koji zaposlenima uskrate otpremninu u slučajevima kada je ona predviđena, predviđene su oštre novčane kazne.

Tako će se onaj poslodavac koji radniku uskrati pravo na otpremninu kazniti novačnom kaznom od 400.00 do čak milion dinara.

Imajući u vidu ovako visoke kaznene iznose, jasno je da se poslodavcima ne isplati da radnicima uskraćuju otpremnine, budući da je trošak u tom slučaju mnogo manji od potencijalne kazne.

Sa ovim je saglasan i predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Vujović.

Kako kaže, svako ko zakon prekrši i radniku ne isplati otpremninu, može zbog toga biti tužen od strane radnika čija su prava narušena.

„Svaki poslodavac koji se ozbiljno bavi poslom gleda da radnika koji odlazi u penziju isprati kako valja. To je prosto dimenzija ljudskosti“, zaključuje Vujović.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Vaše navike u ishrani mogu imati značajan uticaj na vaše telo. Kada birate hranu koja čini vašu redovnu ishranu, verova...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.