utorak, 21 jun 2022 08:01

Više od 1.000 mesta u somborskim srednjim školama

Đacima u Somboru je na raspolaganju više od 1.000 slobodnih mesta u srednjim školama, a održavanje završnih ispita i malih matura planirano je od 27. do 29. juna.

Kako prenosi portal SoInfo, tom prilikom budući srednjoškolci polagaće testove iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovani test.

Osam somborskih srednjih škola je ove godine ponudilo 1.152 mesta za nastavak školovanja svršenih osnovaca.

Plan upisa objavljenom na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razovoja, pokazuje da Srednja tehnička škola prednjači po broju smerova i mesta za upis novih učenika.

Školske 2022/2023 učenicima je na raspolaganju deset smerova – električar, elektromonter mreža i postrojenja, elektrotehničar energetike, tehničar mehatoronike, elektrotehničar računara, mašinski tehničar motornih vozila, tehničar za kompjutersko upravljanje, vozač motornih vozila i tehničar drumskog saobraćaja.

Gimnazija "Veljko Petrović" upisaće 210 učenika na šest smerova. Proteklih godina škola je otvorila i specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju, računarstvo i informatiku, odnosno za sport.

Čelnici Gimanzije naveli su da su prijemni iz matematike za upis na IT smer položilo 23 od 25 prijavljenih učenika. Testove za upis na geografsko – istorijski smer položilo je trinaest učenika. Saopšteno je da je devetnaest učenika podnelo odgovarajuće potvrde granskih sportskih saveza koji su preduslov za upis u sportsko odeljenje gimanzije "Veljko Petrović".

Četiri četvorogodišnja i tri trogodišnja smera, sa ukupno 180 raspoloživih mesta, nudi Srednja Ekonomska škola. Budući učenici mogu da biraju između "zvanja" ekonomski tehničar, komercijalista, poslovni administrator, finansijsko – računovodstveni tehničar, konobar, kuvar i trgovac.

Srednja medicinska škola "Dr Ružica Rip" pored četiri smera na srpskom jeziku, nudi i jedan na mađarskom. Sto pedeset učenika biće upisano na obrazovne profile ginekološko - akušerska sestra, medicinska sestra - tehničar, farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar.

Ljubitelji životinja i poljoprivrede moći će da stiču znanje na jednom od pet smerova u Srednjoj poljoprivredno - prehrambenoj školi. Tehničar za zaštitu životne sredine, tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, pedikir – manikir, frizer i tehničar dizajna odeće, su obrazovni profili koje nudi SŠ Sveti Sava.

Osamnaest slobodnih mesta za muzikalne osmake otvoreno je u SMŠ "Petar Konjović". Kandidati će moći da konkurišu za dizajnera zvuka, odnosno muzičke izvođače, klasične muzike ili tradicionalnog pevanja. ŠOSO "Vuk Karadžić" će školske 2022/2023 godine na tri smera primiti 18 đaka.

izvor:blic.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.