petak, 24 mart 2023 05:48

U Somboru održan Dan savremene tehnologije o saobraćajnoj signalizaciji

U kojoj meri su naši putevi bezbedni pokazuje i adekvatna saobraćajna signalizacija, a to se meri i po štetama na putevima i brojem poginulih lica. Prema rečima učesnika Dana savremene tehnologije održanog u Sombru, statistika kaže da je broj poginulih smanjen (od 2000. do 2002. na putevima u Srbiji je poginulo oko 1.200 ljudi, a tokom prošle godine poginulo 550 lica) što je pokazatelj savremenog razvoja putne mreže u Srbiji, privredne stukture i edukacije sa akcentom na bezbednost u saobraćaju. 

Putevi su važan faktor privrednog razvoja, a u poslednjih pet godina zabeležen je intenzivan razvoj osnovne putne mreže u Srbiji. Saobraćajna signalizacija i oprema na putevima značajna je zbog bezbednosti svih učeniska u saobraćaju, što se u našoj zemlji, po rečima učesnika Dana savremene tehnologije u Somboru, ocenjuje u nivou onih u Evropskoj uniji.

“Osnovna putna mreža je jedan od najvećih kapitalnih vrednosti u našoj zemlji. Procenjuje se da imamo 16.000 kilometara državnih puteva I i II reda čija je vrednost preko 4,5 milijardi. Novi putevi donose nove fabrike, nova radna mesta i rast BDP-a koji je osnova razvoja svake zemlje i u tom smislu jedna izreka kaže: “Ako želiš da budeš bogat, gradi puteve”. Kod nas su lideri u toj oblasti Signal Sombor i Boja Sombor“ navodi Marko Cigić generalni direktor “Vojvodina put” .

Siniša Lazić generalni direkor "Signal“ iz Sombora kaže "Možda najveća inovacija što se dešava u našem društvu poslednjih godina jeste poštovanje zakona, propisa i primena standarda koji su neophodni da bi mi negde bili deo na ovom putu pridruživanja EU. U procesu harmonizacije mi bi morali da primenjujemo sve ono što se dešava. Poslednjih godina se na tome insistira, a Srbija je jedno veliko gradilište i mnogo ima značajnih infrastrukturnih projekata i mi smo deo međudržavnih koridora“.

Predrag Vukšić iz preduzeća "Crna Gora - Put“ ističe "To je ono što i mi tražimo u Crnoj Gori, da dobijemo da imamo što kvalitetniju signalizaciju bilo da je reč o vertikalnoj ili o horizontalnoj signalizaciji“.

Za kvalitet izrade saobraćajne signalizacije važna je primena standarda i savremenih materijala otpornih na vremnske uslove.

Jelena Krtinić iz Komisije - Insitut za standardizaciju Srbije kaže "Kao zemlja mi imamo sasvim dobre propise, ali trudimo se da unapredimo ovu oblast, a ovo je jedna od aktivnosti gde se Institut za standardizaciju bavi edukacijama u ovoj oblasti“.

Slobodan Stevančev, direktor RPK Sombor ističe "Akcenat je na zaštiti svih učesnika u saobraćaju na putevima, uvode se nove tehnologije i prate se svetski trendovi. Za naš okrug je značajno što je ova somborska firma i zančajan izvoznik u zemlje Evrope“.

Dan savremene tehnologije godinama organizuje somborska kompanija Signal, koja je lider u proizvodnji i značajan izvoznik saobraćajne signalizacije iz Srbije.

izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.