Da li imate ovu oznaku na kontrolnoj tabli? Pokriva čitav niz važnih sistema vozila

Na kontrolnoj tabli vozila mogu se pojaviti različite vrste poruka koje vas obaveštavaju o nepravilnom radu neke od komponenti ili kvaru. Jedna od njih je EPC indikatorska lampica.

EPC lampica upozorenja može biti indikator manjeg problema, ali može biti i veoma ozbiljan problem. Stoga, ako se lampica upali, vaše vozilo bi trebalo da pregleda mehaničar što je pre moguće.

Među brojnim porukama i prepoznatljivim skraćenicama, npr. ABS ili ESP, koji se odnose na elektronsku kontrolu stabilnosti vozila, EPC je relativno nečitljiv simbol. Ako se ova poruka pojavi na instrument tabli, to ukazuje na probleme u radu automobila zbog električnog kvara. Ovo može značiti skoro sve ako se radi o značajnim abnormalnostima – od netačnih očitavanja na senzorima motora do kvara kočionog svetla ili senzora temperature rashladne tečnosti. Da biste tačno utvrdili uzroke kvara, koristite dijagnostički računar. Cena elektronske dijagnoze kvara je oko 50 maraka Zanimljivo je da je EPC indikator najčešći u automobilima VV grupe, potpuno nezavisan od indikatora (Check Engine), koji vidimo na slici. Na primer, kočiona svetla koja se ne pale neće biti povezana sa lampom za proveru motora, jer se ne odnose na rad motora.

EPC - šta je to?

Pre nego što nas EPC indikator upozori, moramo da znamo koja je njegova funkcija. Sam naziv je skraćenica od engleskog izraza Electronic Pover Control. U doslovnom prevodu, ovaj izraz se može prevesti kao upravljanje električnom energijom. Tako da možemo pogoditi koji sistem podržava u automobilu. Za nas je to svojevrsna zaštita koja nas obaveštava o mogućim kvarovima na elektrosistemu. Mogu se povezati sa mnogim pojedinačnim stavkama. Svetlo nam neće tačno reći koji je. Ovo moramo sami da proverimo, najbolje u prisustvu autoelektričara.

EPC indikator - šta to znači?

Svi kvarovi u električnom sistemu se signaliziraju samo pomoću indikatora sa natpisom EPC. Da li treba da budemo zabrinuti? Da biste mogli da odgovorite na ova pitanja, prvo morate da napravite razliku između tipova svetala koja mogu da svetle na instrument tabli. Osnovna podela se odlikuje žutim i crvenim kontrolnim svetlima. Prvi koji nas obaveštava o greškama koje nisu hitne, ali ih treba što pre otkloniti.

Trepćuće crveno svetlo nas upozorava da moramo odmah zaustaviti automobil, jer to može dovesti do ozbiljnih kvarova. U slučaju EPC indikatora, ne brinite za njih, jer je to žuti indikator. Tako da možemo da nastavimo da vozimo čak i kada svetli, ali kada se putovanje završi, najbolje je da odemo do mehaničara koji će detaljnije pogledati problem i dijagnostikovati šta je tačno pošlo po zlu.

Koje greške pokazuje EPC lampica?

Već znamo da je EPC indikator odgovoran za električni sistem u našem automobilu. Kada zasvetli, obaveštava nas da neki deo ovog sistema ne radi kako treba. Međutim, to nam ne govori koja komponenta nije uspela. Kvar se može odnositi na različite vrste svetala, senzora ili drugih električnih komponenti i kablova ugrađenih u naš automobil. Zbog toga je za tačnu dijagnozu kvara potrebno posetiti autoelektričara koji će pregledati automobil pomoću dijagnostičkog računara.

Provjera ispravnosti svih elektro sistema u stručnoj radionici košta oko 50 maraka. Za neke to može izgledati kao previše. Zapamtite da se manji kvar na koji ukazuje lampica može pretvoriti u ozbiljniju i, što je još gore, mnogo skuplju za popravku kvara prolaskom pojasa. Stoga, ne vredi potcenjivati ovu stvar i uštedeti na dijagnostici, jer će nam to omogućiti da izbegnemo mnogo veće troškove u budućnosti.

Kako reagovati kada se upali EPC lampica?

Kada vidimo da je EPC indikator uključen, pre svega ne treba paničariti. Nema potrebe da naglo skrenete na stranu puta jer to može samo uznemiriti druge vozače i neće pomoći u rešavanju problema sa signalizacijom. Najbolje je bezbedno doći do odredišta, a zatim potražiti auto električara.

Pronalaženje kvarova zahteva profesionalnu opremu za proveru ispravnosti svih ožičenja i elektronike u automobilu, ali neke elemente, kao što su svetla, možemo sami da pregledamo. Samo treba da ih uključite jedan po jedan i vidite da li rade. Bez pomoći stručnjaka možemo da proverimo i rad nekih senzora, na primer onih koji su odgovorni za bezbedno parkiranje.

Nemam EPC indikator u automobilu - šta sad?

Takođe treba napomenuti da EPC kontrola nije uslov. To znači da se ne odlučuju svi proizvođači da ga ugrade u svoje modele. Zato nemojmo da se čudimo, a još manje ako ga ne nađemo u automobilu. Po svemu sudeći, vozimo vozilo marke čiji proizvođač ne postavlja ovaj signal na komandne table svojih automobila.

Međutim, to ne menja činjenicu da prisustvo ove kontrole može biti od velike pomoći. Dakle, ako ga naš sadašnji automobil nema, pri izboru sledećeg vredi obratiti pažnju na modele u koje je ugrađen. Ovo je posebno važno kod novijih automobila, gde npr električni sistemi odgovorni za sve više drugih sistema i komponenti automobila. Zato je dobro znati da se EPC kontrole najčešće nalaze u vozilima Folksvagen, Audi ili Škoda, mada se mogu naći i kod drugih proizvođača.

Izvor: automobili.ba

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.