Tajna testamenta princeze Dajane - sinovi nisu jedini naslednici bogatstva

Iako je imala samo 36 godina kada je poginula, princeza Dajana je imala pisani testament u kojem su stajala uputstva o raspodeli njenog bogatstva vrednog 21 milion funti.


Pokojna princeza Dajana imala je samo 36 godina kad je poginula u tragičnoj automobilskoj nesreći u tunelu Pont de l’Alma u Parizu. Dogodilo se to 1997. godine, kad su njeni sinovi Hari i Vilijam bili tek tinejdžeri.

Verovatno ne biste očekivali da neko tako mlad ima napisan testament, ali s obzirom na to da je Dajana bila potomak aristokratske porodice i ranije je bila u braku s naslednikom britanskog trona, iza sebe je ostavila pismeni testament u kom je navela kako bi trebalo da se raspodeli njeno bogatstvo kad nje više ne bude.

Teška 21 milion funti

U trenutku kad je umrla, princeza Dajana je, kako prenosi britanski Mirror, bila "teška" 21 milion funti. Deo novca došao je iz njene nagodbe s tadašnjim princom Čarlsom nakon razvoda, a tu su još i njen nakit, automobili i druge lične stvari. Deo imovine je nakon njene smrti "pojeo" porez na nasledstvo, ali navodi se da je preostalo još 13 miliona funti.

Najveći deo svog imetka Dajana je ostavila svojim sinovima Vilijamu i Hariju, ali oni nisu bili njeni jedini naslednici. Deo novca, u iznosu od 50 hiljada funti dobio je Dajanin verni batler Pol Barel, a nešto je nasledilo i njenih 17-oro kumčadi.

U testament je Dajana uključila i takozvani "diskrecioni fond", iz kog su sredstva bila namenjena njenim sinovima i njihovim budućim suprugama i deci. U fondu je tad bilo oko 100 hiljada funti, osim akumuliranih kamata i prihoda od imovine fonda.

Suma za Vilijama i Harija

Kad je odbijeno sve navedeno, ono što je preostalo od Dajanine imovine trebalo se ravnopravno podeliti između princa Vilijama i princa Harija, koji su u trenutku njene smrti imali 15 i 12 godina. Mirror prenosi da je njima bila namenjena svota od 13 miliona funti, što je nakon poreza, smanjeno na 8,5 miliona funti.

To se bogatstvo dalje ulagalo, te je do vremena kad su braća mogla da preuzmu svoje nasledstvo naraslo na vrtoglavih 20 miliona funti. Dajana je naznačila da njeni sinovi deo nasledstva mogu da preuzmu s 25 godina, a ostatak kad napune 30. Nakon što su se Hari i Megan odvojili od kraljevske porodice, živeli su upravo od novca koji mu je majka ostavila u nasledstvo. Hari je, naime, tad bio "odsečen" od porodičnih primanja.

- Imao sam ono što mi je mama ostavila, bez toga ne bismo bili u mogućnosti ovo da napravimo. Kao da je predvidela da će se to dogoditi i kao da je bila uz nas tokom celog procesa - rekao je u intervjuu koji su on i Megan dali Opri Vinfri.

Dan nakon što je potpisala originalni testament, Ledi Di je sastavila dodatni dokument pod nazivom "Pismo želja", u kojem je izlagala šta želi da učini sa svojim nakitom i drugim materijalnim stvarima. U pismu se tražilo da se 75 odsto tih ličnih stvari, koje se u Ujedinjenom Kraljevstvu nazivaju "pokretninama", ravnomerno raspodeli između Vilijama i Harija.

 

Kome je pripao nakit?

Navodno je u pismu čak izričito navela da se nada da će eventualne žene njenih sinova jednog dana moći da nose njen nakit. Ostalih 25 odsto pokretne imovine trebalo je da ode njenoj kumčadi.

Deo imovine koja je pala u posed Vilijama i Harija nakon majčine smrti bila je njena venčanica. Haljina koju su dizajnirali Dejvid i Elizabet Emanuel, čiji šlep je i dalje najduži u istoriji britanskog kraljevskog venčanja, pripala je prinčevima kao deo njenog testamenta. Međutim, trebalo je dosta vremena da njeni sinovi zaista dobiju haljinu.

Kao i ostatak zaostalog nasledstva, postalo je vlasništvo njenih sinova kad su napunili 30 godina. Pre toga, bila je deo zbirke koja je pripadala Dajaninom bratu Erlu Spenseru. Na Harijev 30. rođendan, u septembru 2014, svilena haljina koja oduzima dah konačno je prešla iz ruku Spensera u ruke njegovih nećaka.

Nakon Dajanine smrti, svakom od njenih sinova bilo je dozvoljeno da izabere "za uspomenu" nešto od njenih najdražih stvari u Kensingtonskoj palati.

Zlatni sat

Princ Vilijam izabrao je zlatni Cartier Tank Française sat, onaj koji je Dajani poklonio njen otac. Nakon razvoda, Dajana je često uhvaćena kako nosi ovaj sat, a Vilijam je znao da bi njegova majka želela da ga ima.

Uspomena koju je Hari izabrao bio je zadivljujući prsten sa safirom i dijamantima od 12 karata koji je princ Čarls kupio za svoju buduću nevestu 1981. godine. Međutim, braća su se navodno dogovorila da će onaj ko se prvi veri moći da da prsten svojoj verenici.

Dakle, kad se Vilijam pripremao da zaprosi Kejt Midlton, Hari je dao prsten svom starijem bratu. Takođe, Hari je svojom veridbom odao počast svojoj pokojnoj majci. Sam je dizajnirao Meganin prsten, a dva manja dijamanta došla su iz Dajanine lične kolekcije.

Izvor: direktno.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.