U Sivcu održana 16. nacionalna izložba pasa svih rasa U Sivcu održana 16. nacionalna izložba pasa svih rasa
utorak, 06 jun 2023 06:21

U Sivcu održana 16. nacionalna izložba pasa svih rasa

 

U subotu, 3. juna, u organizaciji Kinološkog društva ,,Sivac“, na stadionu Fudbalskog kluba ,,Polet“, održana je 16. nacionalna izložba pasa svih rasa. Kao i prethodnih godina, interesovanje je bilo veliko, a na izložbi se predstavilo preko 300 izlagača iz zemlјe i inostranstva, a najviše iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Izložbu je otvorio Sekretar mesne zajednice Sivac, Milenko Rajić, nakon čega je počeo takmičarski deo. Na više mesta na terenu bilo je grupisano po nekoliko rasa pasa, koje su vlasnici predvodili, sudije ocenjivale, a koje su meštani imali prilike da gledaju.

Dragan Rajić, potpredsednik Kinološkog društva Sivac i jedan od organizatora ove manifestacije, iskazao je zadovolјstvo jer svake godine imaju sve veći broj izlagača:
,,Ovo nam je 21. izložba koju organizujemo, ali 16. nacionalnog karaktera, a 5 je bilo internacionalnog karaktera. Svake godine imamo sve veći broj izlagača, taj broj se kreće oko 300“.

Na pitanje koji su kriterijumi koji odlučuju o tome koji psi će pobediti, rekao nam je da je to vrlo kompleksna oblast:
,,Sudije su iskusni internacionalci. Ocenjivanje pasa se vrši po standardima koji su propisani FCI međunarodnim pravilnikom, gde se svaka grupa polaže posebno, i na osnovu dobijanja dozvole iz Brisela, od strane FCI-ja i našeg matičnog Kinološkog saveza Srbije, vrši se licenciranje i sudije na osnovu primene tih kriterijuma, koji se tiču anatomije, zdravstvenog stanja psa, dresure, samog prikaza, vrše odabir od 1. do 3. mesta“.

U okviru izložbe održana je i druga po redu mini specijalka za rasu nemački ovčar. Kinološko društvo je obezbedilo veliki broj pehara, a sudije su bili kinolozi sa međunarodnim iskustvom – 5 ih je iz Srbije i jedan iz Hrvatske – on je sudio specijalku, a u pitanju je potpredsednik Evropske asocijacije nemačkih ovčara.

Potpredsednik Kinološkog društva Sivaczahvalio se svim sponzorima koji su doprineli organizaciji ovog događaja, Opštini Kula i Mesnoj zajednici Sivac.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.