četvrtak, 04 maj 2023 05:30

Manifestacija i stručni skup ,,Evropski dani sunca“ po 11. put u Kuli

 

U petak, 12. maja, u Srednjoj tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin“, održaće se 11. manifestacija i stručni skup ,,Evropski dani Sunca u Kuli“, sa cilјem promovisanja upotrebe solarne energije, prikazivanja najnovijih sistema i dostignuća u ovoj oblasti i povećanja svesti o značaju energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u našoj sredini i u Republici Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora, spec. tehničkih nauka i viši pedagoški savetnik, Marjan Ivanov, pozvao je kako učenike osnovnih škola, tako i sve zainteresovane građane, da isprate ovu manifestaciju:

,,Ove godine, po 11. put, u Kuli se organizuje manifestacija i stručni skup ,,Evropski dani sunca“. Na ovaj stručni skup su pozvani kako učenici osnovnih škola, tako i svi građani koji su zainteresovani da isprate ovu manifestaciju. Ove godine, manifestacija je podržana od strane nemačke vladine organizacije GIZ. Imamo podršku Ministarstva rudarstva i energetike, a jedan deo pomoći je i od lokalne samouprave. Cilј ove manifestacije je edukacija učenika u oblasti obnovlјivih izvora energije i energetske efikasnosti, ali uopšte i edukacija svih zainteresovanih građana. Ono što je u poslednje vreme posebno aktuelno jeste primena obnovlјivih izvora energije, odnosno povećanje energetske efikasnosti kod primene obnovlјivih izvora energije. Naša škola radi u dva područja rada – u području elektrotehnike i mašinstva. U području elektrotehnike rada imamo obrazovni profil tehničar obnovlјivih izvora energije, koji izučava sve ove sisteme iz obnovlјivih izvora energije – solarne, vetro, hidro, biomasa itd. Ove godine predavači na stručnom skupu biće dva predavača iz Hrvatske, predavači sa FTN-a iz Novog Sada i dve kompanije koje se bave ovim sistemima, a koje će nam izneti primere dobre prakse“.

Učenik trećeg razreda smera elektrotehničar energetike, Stefan Dejanović, prikazao nam je fotonaponski sistem i način njegovog rada, kao uvod u ono što će svi zainteresovani, koji posete manifestaciju, moći da vide.
Program će početi od 9 časova, kada će učesnici ove manifestacije i stručnog skupa moći će da se upoznaju sa sistemima iz ove oblasti, koji će biti postavlјeni na Poligonu za obnovlјive izvore energije, koji se nalazi u dvorištu Srednje tehničke škole ,,Mihajlo Pupin“ u Kuli, uz organizovane posete dece iz Predškolske ustanove ,,Bambi“ iz Kule, učenika osnovnih škola ,,Petefi brigada“ i ,,Isa Bajić“, učenika Ekonomsko-trgovinske i Srednje tehničke škole ,,Mihajlo Pupin“, kao i predstavnika Zajednice elektrotehničkih škola, Aktiv Novi Sad.

Stručna predavanja održaće se u svečanoj sali. Prvi predavač, Stevče Arsoski, vršilac dužnosti direktora Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku, održaće predavanje na temu projekat soela – solarni električni automobil. Zatim će prof. dr Zoltan Čorba, sa FTN u Novom Sadu, govoriti o zakonskim okvirima za proizvodnju električne energije u statusu kupac – proizvođac u Republici Srbiji. Prisutni će imati priliku da čuju iskustva u realizaciji projekta kompanije ,,Belmet 97“ iz Zagreba, odnosno predavača Ivana Živkovića. Predavač Nenad Anušić, direktor kompanije ,,N.D. Solar sistem“ iz Novog Sada, govoriće o realizaciji projekata izgradnje solarnih elektrana, kao i Goran Drlјača, direktor kompanije ,,Solar-M“ iz Bačkog Gradišta. Na kraju programa, organizovana je tradicionalna poseta Vetroparku u Kuli.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.