subota, 16 septembar 2023 04:32

"Starlink" sateliti ponovo viđeni na nebu iznad Srbije, Hrvatske i u pojedinim delovima Evrope (FOTO)

Sinoć su u pojedinim delovima Srbije i Hrvatske zabeleženi neobična beličasti tragovi na nebu, za koje mnogi tvrde da je reč o Starlink satelitima, koje lansira kompanija Ilona Maska, SpejsEks (SpaceX).

Građani su podelili fotografije tačkastih tragova koji su zabeleženi na nebu iznad Novog Sada, Kikinde, Gospođinaca, ali i hrvatskih gradova Zagreba i Koprivnice.

 

"Ovo je viđeno i u Lugavčini", "Isto smo videli i iznad Ohrida pre neki dan", "Pre nekoliko sati iznad Štutgarta", "Dešava se stalno", "Viđamo stalno iznad Vojvodine", samo su neki od komentara sugrađana.

Pored Srbije i Hrvatske, korisnici društvenih mreža podelili su da su sateliti viđeni večeras i iznad pojedinih delova Nemačke i Austrije.

Sateliti za pristup internetu

Starlink je satelitska konstelacija kompanije SpejsEks koja je osnovana radi pružanja satelitskog pristupa internetu. Konstelacija se sastoji od više od 12.000 masovno proizvedenih malih satelita u nisko Zemljinoj orbiti, koji rade u kombinaciji sa zemaljskim primopredajnicima.

Starlinkovi sateliti postavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje kako bi veze između satelita i površine Zemlje bile što bolje. Ali ovi sateliti stvaraju probleme astronomima. Pri izlasku i zalasku sunca mogu se zapaziti golim okom jer je tada vidljiv odsjaj Sunca na njihovim krilima. To može uzrokovati pruge na slikama teleskopa te ometati pogled na zvijezde i planete.

Podsećamo, Starlink sateliti viđeni su početkom meseca iznad Beograda, Novog Bečeja, Pančeva, Sremske Mitrovice, i pojedinih delova Evrope.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.