Tačan cenovnik na VMA: Koliko košta svaki pregled i operacija Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Nova.rs, Shutterstock
ponedeljak, 03 april 2023 18:51

Tačan cenovnik na VMA: Koliko košta svaki pregled i operacija

Cene specijalističkih i konzilijarnih pregleda, alergo testova, hirurških intervencija i svih 4.969 zdravstvenih usluga, iste su ili skuplje na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), nego u bilo kojoj privatnoj klinici u Srbiji. Ove usluge namenjene su pacijentima koji nemaju uput ili neće, ne mogu, da čekaju nekoliko meseci na pregled, dijagnostiku, snimanje, intervenciju, a takođe žele lečenje kod određenog specijaliste. Sredstva koja oboleli iz Srbije, ali i iz celog regiona, uplaćuju na račun VMA, kako bi došli do lekara koji van svog radnog vremena obavljaju dopunski rad, kako saznajemo, odlaze direktno u Ministarstvo odbrane.

Vrtoglave cene na VMA neuporedivo su, za veliki broj usluga, veće nego u pojedinim privatnim ustanovama, u kojima radi većina lekara iz ove, najveće vojne bolnice u regionu. Rad koji lekari obavljaju popodne smatra se dopunskim, a za razliku od privatnih klinika, ovde novac ne ide njima “u džep”, već pravo u resorno ministarstvo.

“Građani su zbunjeni, jer misle da su ovo cene za sve one koji nemaju vojno osiguranje. Ipak, nije tako. Cenovnik je za pacijente koji ne žele ili ne mogu da čekaju dva, tri i više meseci na pregled ili intervenciju, već najviše nekoliko dana, ako se odluče da plate i da dođu kod svog lekara van njegovog radnog vremena. Ovaj dopunski rad je isto kao privatni, tačnije za pacijente je to kao da idu kod privatnog lekara, samo što dolaze u državnu ustanovu i zahvaljujući ceni koju plate, ne čekaju, a dobijaju specijalistu sa VMA”, objašnjava za Nova.rs doktorka iz ove ustanove, koja je zamolila da ostane anonimna.

Međutim, lekari nisu oduševljeni dopunskim radom, jer su nedovoljno plaćeni.

“Do pre nekoliko godina, dopunski rad je bilo nešto što se lekarima isplati. Dobijali smo za to dodatni novac koji nije bio mali. Međutim, sada je to tek minimalni procenat, jer od kada je Ministarstvo odbrane uzelo račun, sve što građani uplate ide direktno njima i VMA nema uvid u ta sredstva. Ranije je ministarstvo nama uplaćivalo plate i to je sva finansijska veza koju smo imali sa njima. Međutim, sada novac kompletno ide na “vrh”, a mi radimo kao magarci, i u smeni i van nje”, revoltirano priča ova doktorka.

Republički fond za zdravstveno osiguranje daje kvote za sve specijaliste, koje kada se ispune, lekar Opšte prakse nema više pravo da izdaje upute, tačnije sistem ih ne prepoznaje.

“Jedan kardiolog recimo može da ima kvotu od 100 ili 200 uputa mesečno, a VMA su tu vezane ruke, ne možemo mi da tražimo više. Kada se kvota ispuni, čeka se sledeći mesec. Međutim, uvek se javlja tri puta više pacijenata nego što kvota dozvoljava i onda se oni raspoređuju nekoliko meseci unapred. Lekar preko kvote ne sme da prima obolele, a ako u domu zdravlja izdaju uput, a kvota je premašena, sistem ga ni ne prepoznaje, pa kao da taj pacijent ne postoji. To je razlog zašto ljudi dugo čekaju, pa onda mnogi ne žele da budu na listi i odluče se da plate pregled”, objašnjava naša sagovornica.

Nekada prestižna, cenjena i pre svega uspešna u lečenju najtežih oboljenja, VMA je bila ponos srpskog zdravstva. Nažalost, kada je vojska otišla niz vodu, sa sobom je povukla i bolnicu. U Ministarstvu zdravlja niko se ne bavi ovom ustanovom jer “nije u njihovoj nadležnosti”, a u Ministarstvu odbrane je poslednja rupa na svirali, smatraju zaposleni. Iako o bolnici više niko ne vodi računa, nadležnom ministarstvu nije bilo teško da račun ove zdravstveno-vojne ustanove prebaci u svoje odaje.

Liste čekanja na preglede, operacije, snimanja ovde su odavno uobičajena pojava, a na portalu Nova.rs pisali smo o čoveku koji je prošle godine u junu otišao na VMA da zakaže pregled kod gastroenterologa i dobio termin u aprilu ove godine. VMA je nažalost tokom poslednjih godina, umesto po svojim stručnjacima i zdravstvenim dostignućima, poznata po skandalima i problemima u funkcionisanju. Pacijenti su, posle nekoliko dana potrage za njima, u ovoj bolnici nalaženi mrtvi u toaletu, a porodice su se žalile da im je trebalo nekoliko dana da dođu do informacije o smrti svojih najbližih.

Apsolutni nemar i javašluk ne sprečavaju međutim Ministarstvo odbrane i VMA da bez greške organizuju popodnevne, dopunske preglede, koje građani bez uputa – skupo plaćaju.

Najjeftiniji je pregled specijaliste, kreće se od 6.000 dinara pa naviše, dok je konzilijarni pregled i do 21.000, potom operacije prelaze 350.000, a najskuplje su transplantacije sa cenom iznad milion dinara.

“Sramota je da su cene zdravstvenih usluga u državnoj ustanovi veće nego kod privatnika. Nije to samo jedna stavka, jer ako neko uradi kardiološki pregled, onda mu savetuju i EKG, možda da nosi i holter 24 sata. To su već tri stavke koje se odvojeno plaćaju. Ljudima bukvalno istresu poslednji dinar iz džepa, a sav novac ide u centralu, u ministarstvo”, naglašava naša sagovornica sa VMA.

Naime, komercijalno popodnevno lečenje za građanstvo i strance, koje je tokom kovid pandemije bilo obustavljeno na VMA, od danas 3. aprila, ponovo je moguće za sve one koji bi da plate preglede u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a odvijaće se ponedeljkom, utorkom, sredom i četvrtkom od 15 i 30 do 19 sati.

Podsetimo, godišnje se na VMA pregleda više od 230.000 civilnih osiguranika od kojih se oko 20.000 hospitalizuje, a svake srede Centar za hitnu pomoć VMA dežurna je hitna služba za sve građane Srbije.

Na naša pitanja o skoku cena za zdravstvene usluge, kao i o prometu novca koji građani uplaćuju na račun VMA, iz ove ustanove nisu odgovorili do zaključenja teksta.

CENOVNIK

Usluga                    VMA                 Privatna klinika

Specijalistički pregled 6.000              4.000 do 6.000

Ultrazvuk abdomena 5.000             3.000 – 4.900

Ginekološki pregled 5.000              4.500 – 6.000

Kolonoskopija 15.530 (sa biopsijom 22.560)   15.000

Holter krvnog pritiska 3.400          3.000

Ergometrija (test srca) 4.770         4.000

Bolnički dan poluintenzivne nege 5.000 – 30.000 (zavisno od oboljenja) 8.000

Cene operacija na VMA prelaze i 350.000, dok su najskuplje transplantacije čija je cena veća od milion dinara, a kompletan cenovnik pogledaj te ovde.

Napomena, kompletan cenovnik možete pogledati na ovom linku, a sve cene izražene su u dinarima.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Efikasno uklonite kamenac sa pegle na brz i jednostavan način, sve što vam treba je jedna svakodnevna namirnica koju već...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.