petak, 25 mart 2022 06:27

SEĆANJE NA ŽRTVE NATO AGRESIJE

Polaganjem venaca na spomenik zastavniku Radovanu Mediću,  prvoj žrtvi NATO agresije i na Spomenik žrtvama ratova 1990-1999. godine, Sombor je danas odao počast svim  herojima i žrtvama NATO bombardovanja.

  1. marta, 1999. godine devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, obrušilo se najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije u Somboru, Batajnici, Mladenovcu, Prištini.

Tokom 78 dana i noći bombardovanja, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je 2.500 ljudi, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško je razorena infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture, medijske kuće. Ovaj besomučni napad završen je 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 SB UN.

Vence i cveće na grob zastavnika Radovana Medića danas su položili članovi porodice i prijatelji, delegacija Grada Sombora koju su činili gradonačelnik Antonio Ratković, načelnik Zapadnobačkog okruga Goran Nonković i zamenik predsednika Skupštine grada Radomir Leković, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju su činili major Nebojša Mijailović, major Slavko Đipalo i zastavnik Davor Budisavljević, delegacija Vojne pošte 4522, Udruženje RVI grada Sombora, Pokret veterana Sombora, kao i članovi jedinice kojoj je pripadao zastavnik Medić. Na Spomenik žrtvama ratova 1990-1999. godine vence su položili delegacija Grada Sombora, kao i predstavnici Udruženja RVI grada Sombora, Pokreta ratnih veterana Sombora, Udruženja veterana – ratnih invalida ratova od 1990. godine do 1999. godine grada Sombora i Udruženja boraca Kordun – Čonoplja.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.