subota, 19 mart 2022 06:49

Počeo sa radom Centar za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Sombora

Tokom marta meseca ove godine, sa radom je počeo Centar za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Sombora. Osnovan je odlukom Skupštine Grada, 21. septembra 2021. godine, u cilju uspostavljanja, razvijanja i pružanja usluga socijalne zaštite iz nadležnosti lokalne samouprave. Ovim povodom govori Jelena Stakić, vršilac dužnosti direktora ove ustanove.

– U okviru ustanove, za sada funkcionišu bračno i porodično savetovalište, socijalno-edukativno savetovalište i Sigurna kuća. Kroz naše usluge težićemo da postavimo nove standarde humanitarnog rada, u okviru društvene odgovornosti. Naša misija je unapređenje sistema socijalne zaštite usmerenog ka korisnicima servisa i usluga, razvijanjem i umrežavanjem javnog, civilnog i privatnog sektora.

Kada su u pitanju usluge, korisnici na više načina dolaze do istih.

– Naše usluge se ostvaruju na osnovu iskazane lične potrebe, ali i uputom institucija, odnosno Centra za socijalni rad i drugih nadležnih institucija.

Kako je navedeno, Centar za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Sombora deluje na tri fronta: kroz dva savetovališta i jednu Sigurnu kuću.

– Porodično savetovalište namenjeno je zdravoj populaciji sa rizikom, a problematika su najčešće bračni, porodični ili individualni problemi. Što se tiče Sigurne kuće, pored smeštaja i ishrane obezbeđujemo zdravstvenu zaštitu, pravnu pomoć, upućivanje na druge institucije iz sistema. Socijalno-edukativno savetovalište je namenjeno deci osnovnoškolskog uzrasta, sa smetnjama u razvoju.

Najosetljivija i najizazovnija oblast delovanja ovog Centra je svakako rad sa korisnicama Sigurne kuće. Smeštaj u Sigurnu kuću se najčešće, prema rečima direktorke, realizuje na osnovu uputa Centra za socijalni rad Sombor, a prevashodno uz procenu policijske uprave.

– Pozivanjem policijske uprave, koja potom alarmira druge nadležne institucije iz sistema, pa tek onda se one smeste kod nas, na osnovu procene rizika i procene stručnih radnika Centra za socijalni rad i na osnovu samoprocene same žrtve.

O načinu funkcionisanja i finansiranja rada Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, izdvaja sledeće.

– Finansiramo se u celosti iz budžeta Grada Sombora, za sada brojimo 6 zaposlenih, koji su na ovim uslugama radili i u Centru za socijalni rad.

Centar se nalazi u prostorijama Grašalković palate i još uvek je u fazi uređivanja, ali neometano obavlja zadatke iz svog delokruga rada. Iz Centra navode da se nadaju da će se spektar usluga koje pružaju širiti, kako ova ustanova bude rasla i usavršavala se.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.