nedelja, 30 jun 2024 08:03

Širi se industrijska zona u Somboru, problem manjak kvalifikovanih radnika

Industrijska zona u Somboru je popunjena, а postojeće strane kompanije orijentisane isključivo ka izvozu proširuju kapacitete u ovoj zoni. Tako je kompanija Guma-S kupila dodatnih 5.000 kvadratnih metara parcele.

Načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković kaže da je industrijska zona puna, ali se postavlja pitanje problema i kvalifikovanih radnika.

“O tome se ozbiljno razgovara, ne samo zbog uvoza radnika koji će nadomestiti problem, već i o tome da školstvo treba prilagoditi situaciji i potrebama privrede”, napominje Nonković u izveštaju RTV.

Dve nove investcije su već u procesu ulaska u somborsku industrijsku zonu.

“Ruska fabrika boja i lakova, metalne galanterije i auto-sprejeva je već u odmakloj fazi prikupljanja neophodne dokumentacije i počinju sa gradnjom pogona u industrijskoj zoni. Najvažnija je CTP kompanija svetskog ranga, koja zakupljuje prostor u industrijskoj zoni. To je fabrika kojoj će biti potrebna ozbiljna obučena radna snaga”, dodaje Nonković.

Slovenačke kompanije zapošljavaju više od 20.000 radnika u Srbiji.

U fabrici koja posluje u Somboru kažu da je privredni ambijent pozitivan i da su za kupovinu nove mašine dobili pomoć razvojne agencije Vojvodine.

Nadležni kažu da je značajna prednost za dolazak stranih investicija u Sombor izgradnja brze saobraćajnice „Osmeh“.

Izvor: biznis.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.