DUNAV PREMAŠIO PET METARA Kod Bezdana proglašena vanredna odbrana od poplava; SANIRAJU BENTOVE I EVAKUIŠU STVARI NA VIŠE SPRATOVE Foto: Dnevnik/ M. Miljenović
utorak, 11 jun 2024 05:28

DUNAV PREMAŠIO PET METARA Kod Bezdana proglašena vanredna odbrana od poplava; SANIRAJU BENTOVE I EVAKUIŠU STVARI NA VIŠE SPRATOVE

U situaciji kada je vodostaj Dunava kod Bezdana u subotu premašio granicu redovne odbrane od poplave, postavljenu na pet metara i kada je već u nedelju nivo vode evropskog rečnog kolosa dostigao 535 centimetara, „crveni alarm“ je uključen u ovdašnjem VDP „Zapadna Bačka-Sombor”, ali i kod vlasnika vikendica koje se nalaze u nebranjenom području iz kojih je gotovo završena „evakuacija“ nameštaja i stvari na više etaže.

Kako pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda tendencija rasta nivoa Dunava od oko tridesetak centimetara dnevno očekivala se i juče kada je vodostaj trebao da dostigne kotu od 568 centimetara.

Već u petak vodna jedinica „Zapadne Bačke – Sombor” 1 je, pri vodostaju +488 cm na merodavnom vodomeru „Bezdan“ naredbom broj 11, uvela redovnu odbranu od poplava na ovom delu vodotoka Dunava, baš kao i vodna jedinica 2 ovog preduzeća, pri vodostaju +540 cm na merodavnom vodomeru „Apatin“, pa je tako uvedeno dežurstvo službi JVP „Vode Vojvodine”, duž odbrambene linije od 73,36 kilometara.

Da nevolja bude veća u području kontrole odbrambenih nasipa, koji se u ovom kraju Vojvodine zovu bentovi, primećeni su delovi deonice sa manjim vodoležima, ali i odroni humusnog sloja na delu branjene kosine nasipa, odnosno rupe u nebranjenim krajevima, koje su uzrokovale životinje poput jazavaca i dabrova. Zbog toga je sektorski odgovornim zaposlenima u ovom preduzeću naloženo pojačano praćenja odrona nasipa ali i hitno zatrpavanje postojeće rupe geotekstilom i džakovima sa peskom.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Efikasno uklonite kamenac sa pegle na brz i jednostavan način, sve što vam treba je jedna svakodnevna namirnica koju već...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.