četvrtak, 23 maj 2024 07:51

SPAS ZA APATINCE I ŽITELLE OKOLNIH MESTA Pušten u saobraćaj put između Kupusine i Bačkog Monoštora

Susretom delegacija Sombora i Apatina, predvođenih gradonačelnikom Antoniom Ratkovićem i predsednicom opštine Dubravkom Korać, na srednjokraći puta između Kupusine i Bačkog Monoštora, juče je puštena u saobraćaj novoizgrađena saobraćajnica.

Zamišljena kao veza između Kupusine, sela apatinske opštine i Bačkog Monoštora, lidera u ruralnom turizmu, ova saobraćajnica će najveću vrednost tek pokazati kada bude završena brza cesta u profilu poluautoputa „Osmeh Vojvodine“, pošto će tako sam Apatin dobiti kraću vezu sa transverzalom Sombor- Kikinda.

Kao dobroj saradnici na ovom projektu, započetom 2021. godine, somborski gradonačelnik je Dubravki Korać došao u susret sa buketom cveća, a njegov saradnik, član Gradskog veća Đorđe Zorić je pojasnio da se radi o projektu finansiranom iz sredstava pokrajinskog budžeta, s tim da je novac za saobraćajnu signalizaciju i odbojnike na putu punom oštrijih krivina pronađen u somborskom varoškom budžetu.
- Ova saobraćajnica je ukupne dužine 10,6 kilometara, s tim da se tačno po jedna polovina puta nalazi na somborskom gradskom području i području opštine Apatin – pojasnio je Zorić na mestu susreta dve delegacije. – Širina je 5,5 metara, dok su dva asfaltna sloja debljine sedam u slučaju nosećeg, odnosno četiri centimetra kada je u pitanju završni sloj asfalta.

Veliku korist od ovog puta osetiće svi
Novoizgrađena saobraćajnica prolazi obodom Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, pa će sem povezivanja dva sela, ali i stvaranjem preduslova da se Apatin poveže na „Osmeh Vojvodine“, veliku korist od ovog puta (pored poljoprivrednika) osetiti i brojni vikendaši u okolini Bačkog Monoštora. Naime, ne samo da su oni koji kuće za odmor imaju u naselju Adice, do njih dolazili atarskim, u zimu, proleće i jesen gotovo neprohodnim putem, već će nakon izgradnje puta dodatno porasti i njihova kompetitivnost u daljem razvoju ruralnog turizma, po čemu Bački Monoštor može da posluži kao primer za najveći broj lokalnih zajednica u našoj zemlji.

Izgradnja ovog puta je započela u leto 2021. godine sa apatinske strane i taj deo, čija je vrednost bila 217 miliona dinara obavio je novosadski „Karin Komerc“, kojem je vrbaški „Ekstra Auto transport“ bio podizvođač. Kompanija iz Vrbasa je deo puta na teritoriji grada Sombora, dugog 5,3 kilometra izvela u sama, a prema rečima Milutina Perunovića iz „Ekstra Auto transporta“ urađeno je i više nego što je to osnovni projekat predviđao.
- Dodatne radove na postavljanju saobraćajne signalizacije i odbojnika je finansirala lokalna samouprava, kako bi se povećala bezbednost učesnika u saobraćaju na ovom putu, na kome je inače maksimalna dozvoljena brzina, zbog njegove konfiguracije, ograničena na 60 kilometara na sat – rekao je za „Dnevnik“ Perunović.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pažljivo isplaniran budžet pred odlazak na letnji odmor, pomoći će vam da uživate u slobodnim danim bez brige da li ćete...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.