nedelja, 01 oktobar 2023 05:15

Održan tradicionalni Grožđebal u Doroslovu

U naselјenom mestu Doroslovo, danas je održana tradicionalna manifestacija kulturno – umetničkog plesa i muzike, poznata kao „Grožđebal“. Manifestacija je nastala kao praznik berbe grožđa u vreme dok su postojali vinogradi u selu, odakle se zadržao naziv, a specifičnost samog događaja je prepoznatlјiva i jedinstvena doroslovačka nošnja i živa tradicija koju čuvaju meštani.

Program je započeo defileom na fijakerima, na kojima su se vozile sudije do mesta održavanja manifestacije. Sudije se biraju iz članova folklora, koji se menjaju svake godine i predstavlјaju domaćine ovog događaja. Priredba povodom obeležavanja „Grožđebala“, održala se u zgradi MKUD „Moric Žigmond“, gde su nastupale Dečija folklorna grupa „Đenđešbokreta“ i Omladinska folklorna grupa „Đenđešbokreta“ i kao gosti, folklorna grupa „Aranj Janoš“ iz Bogojeva.
U glavnom delu programa, prisutni gosti su mogli da pogledaju nastup MKUD „Moric Žigmond“ iz Doroslova, koji su prikazali svoje šarenolike nošnje i specifičan doroslovski ples. Po završetku plesa, gosti su krenuli u „krađu“ poklona koji su ranije okačeni, a čuvari vinograda su hvatali „kradlјivce“ i privodili ih sudijama gde su morali da plate kaznu za svoje delo.

Svečana priredba se završila licitacijom za krunu koju su spremili sudija i njegov par, a u večernjim časovima, za sve prisutne goste je organizovan bal i večera uz muziku „Twins“ benda.

Slobodno vreme

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.