Ove kućne aparate nikada ne treba da uključujete u produžni kabl – može doći do požara

 

Zima kalendarski još nije stigla, ali hladniji dani jesu, pa je važno da se podsetimo nekih bitnih stvari kojih se treba pridržavati. Veliki procenat požara je vezan za nepravilnu upotrebu pojedinih kućnih aparata, pa ovih dana redovno dobijamo upozorenja sa svih strana.

Bez produžnih kablova jedno domaćinstvo ne bi moglo da funkcioniše. Ali malo ko zna da, iako ovi kablovi imaju veći broj utičnica, ne preporučuje se upotreba svih. Neke kućne uređaje ne bi nikako trebalo priključivati na isti produžni sa ostalim aparatima jer ne samo da je rizik od kvara veliki, već i predstavlja opasnost od požara, ali i opasnost po život.

Grejalice su drugi najčešći uzrok požara, a kada se koriste nepravilno, grejači lako mogu postati najgora noćna mora vatrogasaca.

Stručnjaci napominju da kada su grejalice uzrok požara, to najčešće nastaje upotrebom produžnog kabla na koji ih većina povezuje. Nije svaki produžni kabl sposoban da podrži različitu električnu snagu uređaja povezanih na njega. Ako ostavite produžni kabl i grejalicu bez nadzora, lako može da se desi katastrofa.

Pre nego što sledeći put uključite grejalicu, imajte na umu sledeće:

1. Nikada ne ostavljajte grejač uključen bez nadzora.

2. Ne spavajte dok grejalica radi.

3. Držite grejalice najmanje jedan metar od nameštaja, ćebadi, odeće i zavesa.

Stručnjaci savetuju i da bi bilo dobro razmisliti o tome kako sprečiti hlađenje prostorije. Umesto da pribegavate opasnim načinima zagrevanja vašeg doma, obratite pažnju na to kako da zadržite toplotu u svom domu. Uzmite traku za prozore i vrata ili neke štitnike da zadržite toplotu i sprečite da duva ispod vrata. Takođe možete koristiti foliju sa mehurićima za stavljanje na prozore.

Izvor: danas.rs

Lifestyle

S obzirom da ulazimo u prolećnu sezonu, gde temperature postepeno rastu, raste i aktivnost miševa i pacova koji traže me...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.