Lekari izdvojili lekove koje ne bi trebalo mešati sa alkoholom

Oznake upozorenja postoje s razlogom.

Ako volite da s vremena na vreme popijete čašu vina ili koktel, ali i da uzimate određene lekove, možda ste se zapitali da li ne bi trebalo da ih mešate.

Kada je u pitanju konzumacija alkohola, uz to dolazi mnoga upozorenja i uputstva o tome kako to učiniti odgovorno. Jedno od najčešćih upozorenja koje vidimo je da ne mešate alkohol sa lekovima. Ali šta to tačno znači? Da li to znači da ne bi trebalo da uzimate pilulu i pijuckate alkoholno piće u isto vreme? Da li to znači da ne treba da pijete alkohol ako redovno uzimate lekove? I na koje lekove bi zapravo moglo uticati negativno?

Postoji mnogo pitanja u vezi sa ovim posebnim upozorenjem, pa smo odlučili da pitamo lekare šta zaista treba da znate o tome kako alkohol može da utiče na vaše lekove.

„Alkohol i lekovi mogu da deluju na različite načine na osnovu lekova i fiziologije pojedinca“, kaže dr Tomas Pontinen.

On dodaje da „mnogi lekovi mogu postati manje efikasni ako se mešaju sa alkoholom, što može biti zabrinjavajuće za pojedince kojima su lekovi potrebni da bi ostali zdravi. To je zato što alkohol može uticati na sposobnost tela da apsorbuje lekove“.

Kako alkohol može da reaguje ako se meša sa lekovima

„Alkohol treba izbegavati dok uzimate lekove jer, generalno, može pogoršati neželjene efekte, umanjiti nameravanu korist leka i ugroziti zdravlje i dobrobit pojedinca koji ga uzima“, objašnjava dr Pontinen.

Takođe, dodaje on, važno je napomenuti da se alkohol i mnogi lekovi metabolišu u jetri, tako da njihovo kombinovanje može staviti veliki stres na esencijalni organ i pogoršati druga stanja poput bolesti jetre.

„Postoji niz neželjenih efekata i simptoma koji se mogu javiti, uključujući promenu krvnog pritiska, nesvesticu, promene u ponašanju, možda čak i mučninu i povraćanje ili vrtoglavicu i glavobolje“, kaže dr Laura Purdi.

Ona smatra da kada je u pitanju rukovanje teškim mašinama i vožnja automobila, postoje dodatne brige jer nedostatak koordinacije, promena raspoloženja, emocija i ponašanja takođe mogu biti problem.

„Efekti mogu biti jači nego što ste navikli, a možda ćete se osećati oštećenije nakon jednog pića nego što biste obično planirali. U krajnjoj liniji, vaše telo tada može potpuno drugačije da reaguje, kada se konzumiraju zajedno u odnosu na samo uzimanje lekova.

Lekovi koje ne treba mešati sa alkoholom su:

Protiv bolova
„Kada se alkohol pomeša sa lekovima kao što su acetaminofen (Tilenol) i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) kao što su aspirin ili ibuprofen, može doći do oštećenja jetre i gastrointestinalnog krvarenja“, kaže Kejti Dubinski, farmaceut.

Antidepresivi
Prema dr Purdi, antidepresivi neće biti tako efikasni kada se pomešaju sa alkoholom, au nekim slučajevima mogu čak i pogoršati simptome. Ovo uključuje selektivne inhibitore ponovnog uzimanja serotonina (SSRI) i inhibitore ponovnog uzimanja serotonina i norepinefrina (SNRI).

Dubinski objašnjava da mešanje ova dva takođe može učiniti da se osećate pospanije i manje koordinisano.

Antibiotici
„Uzimanje određenih antibiotika sa alkoholom može imati ozbiljne neželjene efekte, kao što su glavobolja, crvenilo i mučnina“, kaže Dubinski.

Konkretno, alkohol izaziva dehidraciju u telu tako što inhibira oslobađanje vazopresina. Pošto je unos dovoljno tečnosti od vitalnog značaja za borbu protiv infekcije, pijenje alkohola se ne preporučuje zbog načina na koji može da pogorša simptome – i produži oporavak.

Antipsihotici
„Alkohol može pojačati sedativne efekte antipsihotika, uzrokujući oštećenja mentalnih i fizičkih sposobnosti“, objašnjava Dubinski.

Neki od najčešćih simptoma mešanja ova dva uključuju otežano disanje, nizak krvni pritisak, nesvesticu i, u teškim slučajevima, napade ili komu.

Lekovi protiv anksioznosti i sedativi
Alkohol u kombinaciji sa lekovima kao što su benzodiazepini (Ksanak i Valium) i pomagala za spavanje (Ambien) može dovesti do ekstremne pospanosti, respiratornih poteškoća i sedacije koja je potencijalno opasna po život, prema mišljenju farmaceuta.

„Lekovi za anksioznost i konzumacija alkohola mogu uzrokovati abnormalno ponašanje, gubitak pamćenja i kontrole motoričkih funkcija i, kao i kod lekova za spavanje, poteškoće sa disanjem“, kaže dr Purdi.

Lekovi za dijabetes
Mešanje alkohola sa određenim lekovima može da dovede nekoga sa dijabetesom u rizik od niskog ili visokog šećera u krvi, u zavisnosti od toga koje piće se konzumira sa kojim lekom. Pored toga, određena alkoholna pića poput piva i zaslađenih mešanih pića sadrže mnogo ugljenih hidrata, što može negativno uticati na nivo šećera u krvi.

Simptomi niskog šećera u krvi uključuju dvostruki ili zamagljen vid, znojenje, peckanje i utrnulost, umor ili probleme sa spavanjem, ubrzan ili lupanje srca, drhtanje, nejasno razmišljanje i još mnogo toga.

Simptomi visokog šećera u krvi na koje treba obratiti pažnju su osećaj žeđi , umor ili slabost, glavobolja, često mokrenje i zamagljen vid, piše Eating Well.

Lekovi za krvni pritisak
Razređivači krvi, takođe poznati kao antikoagulansi, pomažu u sprečavanju zgrušavanja krvi. Ljudi sa određenim srčanim oboljenjima ili urođenim srčanim manama ili oni koji se spremaju za operaciju uzimaju ove lekove.

„Korišćenje alkohola može ometati način na koji razređivači krvi funkcionišu, povećavajući rizik od zgrušavanja ili krvarenja“, kaže Dubinski.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.