Najbolje kombinacije piva i sira

Ispravno uparivanje piva i sira može biti jednako kultno kao i pažljivo pripremljeni meniji za uparivanje vina koji prate večere sa pet zvezdica.

Pošto se pivo proizvodi od gorkog, ali hmelja koji mu daje voćni ukus, često pikantni ukusi mogu savršeno da dopune biljne, orašaste i zemljane note mnogih sireva. Ustvari, za određene destinacije širom sveta, pivo i sir su slavni spoj tokom srećnog sata, kao što je savršena pinta sa Erveom u Brižu, bledi lager sa gaudom u Amsterdamu ili grčki pilsner sa feta sirom u Argosu.

„Sve je u ravnoteži ukusa i intenziteta… stvarajući kontrast koji poboljšava ukus i piva i sira“, kaže Majkl Okston, suosnivač Najt Šift Bruinga, koji ilustruje oštrinu odležanog čedara naspram smelosti IPA ili kremastost brija koji dopunjava složenost piva.

U nastavku, Okston i stručnjaci iz industrije dele devet svojih omiljenih kombinacija piva i sira.

Pejl Ejl i plavi sir

Snažni ukusi plavog sira privlače delikatnije uparivanje, poput profila bledog piva. Sara Rel, vlasnica i glavna pivarka Hot Plejt Bruinga, deli jedan od svojih omiljenih parova: Spring Mending American Pale Ale iz pivare For Star Farm i Bayley Hazen Blue sa farme Jasper Hill u Vermontu. „Spring Mending ima aromu citrusa, ali dobijate nagoveštaje slada i tako daje prostor za suptilan uticaj puterastog plavog sira“, dodaje ona.

IPA i stari čedar

Kada čedar odleži duže, njegovi ukusi postaju oštriji u odnosu na mlađi, blagi profil. Stoga, sir kao što je Tillamook Extra Aged zahteva snažne ukuse da bi izdržao svoju slanost i aromu. Majkl Okston, suosnivač Najt Šift Bruinga, kaže da je savršeno upariti ga sa pivom poput njihovog Santilli IPA. „Smeli ukusi Santilija sa zapadne obale savršeno dopunjuju bogat i oštar ukus odležanog čedara“, kaže Okston.

Nju Ingland IPA i Mančego

Real kaže da IPA iz oblasti Nju Ingland poput Strong Rope Brewery Wolf Sweater predstavlja „voćne note koje se odlično slažu sa nagoveštaje gorčine i orašastog ukusa sira Manchego“.

Stout i plavi sir

Za ljude koji misle da ne vole plavi sir, Kristin Klark, spisateljica i stručnjak za sir, predlaže nabavku Kerrygold Cashel Blue radi uparivanja sa Ginisom. „Penast Guinness pomaže u ravnoteži bogatstva putera u siru, a biber iz plave buđi je uglađen pečenim notama iz slada“, kaže Klark.

Lager i morbir

Nazvan po selu u kojem se proizvodi ovaj polumeki kravlji sir, Morbier nudi bogatu teksturu koju karakterišu biljne note pre dugotrajnog orašastog, ponekad gorkog ukusa. Za ovaj stil sira, Rel preporučuje uparivanje Great Notion Puffery lagera sa Smorbirom sa farme Haj Loun u Masačusetsu. „Paferi je Helles lager i sadrži Hallertau Mittelfruh. To je čist i hrskav lager, pa ga uparite sa ovim slatkim i travnatim sirom koji ima zadimljenu papriku u sredini”.

Pilsner i gauda

Pilsner je vrsta lagera; ova gorčina se dobro slaže sa odležanom gaudom jer hrskavost može da preseče bogatstvo sira dok donosi slatkoću sa obe strane, kaže Okston. Probajte Night Shift’s Garden Party pilsner sa Beemster Extra Aged

U belgijskom stilu i čedar

Kremasta tekstura sira čedar pleše sa suptilnim citrusnim notama i većim ABV-om belgijskog piva. Rel kaže u Hot Plejt Bruingu da je njihov Countess of Flanders Belgian-Style Golden Strong „odličan par“ za čedar sa ostrva Mul iz Nils Jard mlekare u Škotskoj. Bogat i ukusan čedar sir proizveden od mleka krava koje se hrane travom leti, senom zimi, je dodatak fermentisanom žitu iz obližnje destilerije.

Šandi i bri

Za meki, kremasti sir kao što je Brie, ništa se ne može porediti sa šandijem. „Sjajni, citrusni ukusi pomažu da se preseče bogatstvo sira, stvarajući harmoničnu ravnotežu“, kaže Okston, pokazujući na Shandy Beach u Najt Šiftu.

Voćno pivo i kamember

Camambert je jedinstven sir zbog svoje kontrastne jake kore i blage unutrašnjosti. Rel kaže da voćno pivo kao što je Delirium Red, skuvano sa trešnjama i bobicama, može ponuditi balans slatkog i kiselog; uparivanje sa Berkshire Bloom, sirom u stilu kamembera sa farme Kriket Krik, pomaže da se izgladi svaka oštrina koja je ostala od Reda.

Izvor: forbes.nainfo.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.