SEC odobrio prve Bitcoin ETF: Evo koje kompanije će ga emitovati, i šta će sada biti sa cenom kritpovalute

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) odobrila je prve Bitcoin ETF (Exchange Trade Fund) rekao je u saopštenju ove agencije njen predsednik Geri Gensler. Ovaj dugo očekivano zeleno svetlo od američke državne agencije obeležava još jednu od prekretnica u razvoju kripto-industrije i korak dalje u širokom prihvatanju kriptovaluta, konkretno Bitcoina.

SEC je odobrila izdavanja ove vrste fondova između ostalih i kompanijama Blackrock, Ark Investments, 21Shares, Fidelity, VanEck, piše u saopštenju na stranici komisije.

Očekuje se da će trgovina ovim instrumentima početi već u četvrtak.

Godinama unazad se priča kako bi ova vrsta finansijskog proizvoda bila veliki korak za bitkoin, nudeći na taj način institucionalnim i drugim investitorima veću izloženost i mogućnost ulaganja u najveću svetsku kriptovalutu, bez direktnog posedovanja.

Odgovarajući koja je najveća prednost, tj. zašto se ulaže u ove finansijske instrumente, stručnjak za kriptovalute i menadžer u ECD Igor Mirković ističe najpre zbog regulative.

- Nekim institucionalnim investitorima nije dozvoljeno da investiraju u Bitcoin, ali im jeste dozvoljeno da investiraju u fondove. Takođe, mnogi se ne osećaju komforno da sami čuvaju Bitcoin, naročito na kripto berzama nakon nemilih događaja iz prošle godine. S druge strane, oni koji su navikli na tradicionalne berze bi verovatno mirno spavali znajući da im Blackrock čuva Bitcoin. Upravo zato se očekuje da bi Bitcoin ETF-ovi mogli da donesu pravu eksploziju kad je u pitanju institucionalno prihvatanje Bitcoina kao investicije, kaže za "Blic Biznis" Igor Mirković, stručnjak i menadžer u ECD.

Godišnji priliv ovih fondova i do 50 milijardi dolara

Analitičari Standard Chartered-a ove nedelje su rekli da bi ETF-ovi mogli da privuku 50 do 100 milijardi dolara samo ove godine, što bi dovelo do povećanja cene bitkoina do 100.000 dolara. Drugi analitičari kažu da će priliv biti bliži 55 milijardi dolara tokom pet godina.

Što se tiče cene, u poslednjih nekoliko meseci, najviše zbog iščekivanja emitovanja Bitcoin ETF cena ove kriptovalute je skočila oko 70 odsto, i velika većina analitičara ističe da će se ovaj trend samo nastaviti.

(Izvor: Reuters, Blic Biznis)

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.