Evo čemu služi „VPN“ i zašto je važno da ga koristite

Zadržati privatnost na internetu postaje sve izazovniji zadatak, a kao rešenje se često nameću VPN usluge. U nastavku ćete saznati šta je tačno VPN i kako on radi, kao i za koje svrhe se najčešće koristi.

Kako radi VPN je najbolje razumeti kroz analogiju: Majka vas šalje da odnesete torbu rođaku, ali pod jednim uslovom – ne možete da pogledate šta je u torbi ni u jednom trenutku. Nakon što predate torbu rođaku, rođak je otvara, zatiče spisak za kupovinu i odlazi u prodavnicu. Posle 30 minuta završava kupovinu i šalje vam torbu nazad, opet pod uslovom da ne možete da gledate unutra. Vi vraćate torbu majci, ona je otvara i očekivano, pronalazi stvari sa spiska.

U ovoj analogiji je prikazano ugrubo kako funkcioniše internet saobraćaj kada je uključen VPN (Virtual Private Network). Suština je da vi kao prenosnik nemate predstavu koje informacije se šalju (u kutiji je mogla biti knjiga, milion dolara ili nešto treće). U istoj poziciji je svako ko pokušava da prisluškuje saobraćaj između vašeg računara i odredišnog servera. Na taj način, vaš internet provajder nema pojma da li skidate piratske filmove ili gledate Jutjub klip, a hakeri ne mogu da izvuku nikakve poverljive podatke.

Sve je to moguće uz pomoć VPN-a, jer u trenutku kad se povežete na njega, kreira se takozvani “tunel” između vaše mreže i VPN servera. To praktično znači da će podaci koji putuju između biti enkriptovani (šifrovani), a da ključ posedujete isključivo Vi i VPN server. U ovom primeru, “rođak” ima ulogu VPN server-a, jer preusmerava sve zahteve koje korisnik napravi (majka) na željeno odredište.

Zašto bi trebalo koristitiVPN?

Privatnost
VPN serveri se primarno koriste u cilju očuvanja bezbednosti i privatnosti. Kao što smo videli, niko ne može da presretne lične poverljive podatke, niti da otkrije koje sajtove posećujete. Ukoliko se konektujete na VPN, čak i na najranjivijim mestima, poput javnih Wi-Fi mreža u kafićima, imuni ste od zlonamernih hakera koji špijuniraju saobraćaj.

Pristup blokiranim sajtovima
Neretko se desi da je željeni sadržaj nedostupan u određenim regionima. Bilo da se radi o najnovijoj Netflix seriji ili nekoj video igri, dostupnim jedino u Americi, VPN može da otkloni tu barijeru.

Geolokacija na internetu se određuje preko IP adrese, a u trenutku kad se povežete na VPN server, vaša stara IP adresa menja se novom adresom koja potiče od VPN servera. Jedino šta veb sajtovi vide jeste ta nova IP adresa, tako da ste ih ovom tehnikom uspešno “obmanuli” da vam dozvole pristup.

Moguće je i uštedeti
Još jedan scenario u kojem VPN može biti koristan jeste takozvana geo-arbitraža. Cena igrica i mesečnih pretplata može varirati od države do države. Ukoliko se konektujete na VPN server koji se nalazi u nekoj od država gde je kupovna moć slabija, možete uštedeti višestruko. Tako na primer, umesto da platite 15 dolara za Jutjub premium u Evropi, preko turskog VPN-a vas ista usluga može izaći oko dolar.

Besplatna ili plaćena verzija
Na prvu se možda čini da je bespotrebno izdvojiti novac za još jednu mesečnu pretplatu, pogotovo imajući u vidu da postoje besplatne alternative koje rade posao. Ipak, postoje značajne razlike između plaćene i besplatne verzije VPN usluge.

Kompanije koje nude besplatan VPN takođe moraju da zarade. VPN serveri imaju uvid u vaš internet saobraćaj i ništa ih ne sprečava da taj spisak “pozajme” marketing agencijama, kao i da vam umetnu dodatne reklame tokom surfovanja vebom. Ukoliko preuzimate nelegalan softver, za tu tajnu jedino zna VPN server, a kod tako ozbiljnih stvari bi bilo naivno osloniti se na nepouzdanu uslugu.

Za bezopasne aktivnosti poput gledanje Netfliks serije, besplatna verzija može odraditi posao. Međutim, sve više platformi razvija servise za detektovanje prisustva VPN-a, stoga sa boljim VPN-om dolazi i veća verovatnoća da zaobiđete tu prepreku.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

 Kako god to danas izgledalo, sa vremenske distance od 30, 40 i više godina, u bivšoj Jugoslaviji vozili su se različiti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.