Greške u uređenju stana koje mu spuštaju cenu za hiljade evra – u srpskim domovima jedna je baš česta

Obratite pažnju.

Prilikom uređenja doma, često se vodimo sopstvenim ukusom i uređujemo ga onako kako nama odgovara. Jasno je da su ukusi različiti i da nam se ne sviđaju svima isti stilovi uređenja, no ako dođemo u situaciju da svoj stan moramo da prodamo, zbog nekih stvari možemo zažaliti.

Potencijalni kupci gledaju svaku sitnicu kako bi smanjili cenu stana, naročito danas kad su cene prilično visoke, a ako želite da zadržite traženu cenu nekretnine, ove greške u uređenju doma ne smete da ponavljate, piše Story.hr.

Loš izbor zidnih boja

Pre svega, jako je bitno da je stan sveže ofarban, jer to može da podigne cenu stana i do 1.000 evra, iako je to znatno manje ulaganje od toga ako ga krečite sami. Ipak, važno je da pripazite na boju zidova.

Preporuka stručnjaka je da izbegavate tamne i jake boje. Iako su poslednjih godina tamne, zagasite nijanse jako popularne, važno je da upamtite da one izgledaju odlično na društvenim mrežama, ali ne i stvarnosti, naročito ako imate mali stan.

Idealno bi bilo da su zidovi bele boje ili nekih neutralnih nijansi jer ne samo da će prostor izgledati veći, već i budućim vlasnicima pomažete da lakše zamisle svoj prostor.

Nedostatak svetla

Dnevni boravak je mesto okupljanja porodice i i prijatelja, i prostorija u kojoj generalno provodimo najviše vremena. Važno je da ova soba bude privlačna, pa se treba fokusirati na to da poboljšate prirodno svetlo.

Tome u prilog idu otvoreni prostori i svetli nameštaj i zidovi, ali i pravilan odabir rasvete, pogotovo ako je orijentacija stana severna, te nema dovoljno prirodnog svetla tokom dana.

Kratke zavese

Ako želite da svom domu date moderan utisak, odaberite duge zavese. Odaberite i neutralne tonove koji propuštaju svetlost kako biste osvetlili prostoriju.

Koliko vam je materijala potrebno za zavese, najlakše ćete izračunati tako što ćete izmeriti širinu prozora i pomnožiti je s tri. Na taj način ćete dobiti ukupnu širinu zavesa koja vam je potrebna za taj luksuzni izgled.

Tepisi

Tepisi od zida do zida su stvar prošlosti. Zato je bolje da ih čak potpuno sklonite. Oni treba da budu dizajnirani prema rasporedu prostora u koji želite da ih postavite. Neka budu samo malo veći od kauča ili stola za ručavanje.

Pogrešan izbor poda

To je stavka o kojoj mnogi ne razmišljaju, te često biraju pod koji lepo izgleda na tuđim fotografijama. No baš kao što je to slučaj s bojom zidova, tako i podovi utiču na izgled vašeg stana.

Zlatno pravilo je da odabir drvenog poda pri jačem svetlu stvara iluziju većeg prostora. Međutim, to nije jedino na što bi trebalo obratiti pažnju. Smer poda takođe ima veliki uticaj na to hoće li soba izgledati prostrano ili skučeno, a kako biste iz nje izvukli maksimum, najbolje je da daske budu paralelne s najdužim zidom. Tako se fokus stavlja na najduži deo prostora, što stvara iluziju veće prostorije.

Loša organizacija nameštaja u dnevnoj sobi

Loš raspored nameštaja stvoriće iluziju natrpanog i skučenog dnevnog boravka, čak i ako se ne radi o tako maloj kvadraturi. Za početak potrebno je odrediti tzv. tačku sidrenja, a to bi po pravilu trebalo da bude tepih. Tepih ne sme biti ni prevelik ni premalen, a najbolji izbor su oni po čijim rubovima možete rasporediti garnituru i ostatak nameštaja.

Masivni komadi nameštaja

Ovo je problem na koji često nailazimo u stanovima u Srbiji, posebno starim nerenoviranim. U pitanju su naši čuveni regali i ostali masivni komadi nameštaja u malim prostorima. Njih treba izbegavati u širokom luku, a i u većim prostorijama uvek treba da ih kombinujete s modernim i minimalističkim elementima, inače će prostor izgledati malen i skučen. Iluziju većeg prostora stvara i nameštaj s nogicama, koji nije postavljen direktno na pod, pa ako živite u malom stanu, birajte ovakve komade.

Uređenje interijera

Ne preterujte s dekoracijom. Ograničite se na ono što vas opisuje, ne moramo po svaku cenu da „zatrpamo“ svaki kutak raznim detaljima. To stvarno može da zaguši prostor.

Plastični predmeti

Bilo da se radi o cipelarnicima, plastičnim policama ili nećem trećem, važno je, ako je moguće, da ih zamenimo komadima od prirodnih materijala. Posude od drveta ili gline takođe mogu da učine prostor skupljim i nikada ne izlaze iz mode, pa imajte to na umu kada sledeći put kupujete ukrase.

Izvor: zadovoljna.nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ruski astrolog Alena Lapšina izdvojila je tri horoskopska para koji su visko kompatibilni kada je reč o zajedničkom živo...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.