Za bolje varenje: Pića koja treba da pijete posle obroka da bi vam bilo lakše

Održavanje hidratacije je važno za varenje. Topla voda, biljni čajevi i određeni sokovi takođe mogu smanjiti upalu i pomoći poboljšanju zdravlja creva.

Težina i bolan stomak samo su neki od problema sa kojima možete da se suočite kada vaš digestivni sistem ne funkcioniše dobro.

Međutim, možete pomoći varenju tako što ćete piti napitak koji umiruje vaš digestivni trakt, poboljšava zdravlje creva i podstiče apsorpciju hranljivih materija.

Topla voda i kombuha mogu pomoći vašem varenju, ali trebalo bi da izbegavate prekomerne količine alkohola ili gaziranih napitaka ako imate problema s varenjem.

Šta treba da pijete posle obroka kako biste pomogli varenju?

Kada hrana ili tečnost uđe u telo, putuje niz jednjak do želuca gde se razgrađuje enzimima za varenje. Zatim ulazi u creva gde se hranljive materije apsorbuju u krvotok.

Tokom ovog procesa, bakterije u crevima igraju važnu ulogu u funkciji varenja. Zapravo, poremećaj bakterija u crevima povezan je s gojaznošću i upalnim bolestima creva.

Voda i vlakna takođe su važni u ovom procesu, pomažući prolazak otpada kroz digestivni trakt i omekšavanje pražnjenja creva.

Pića koja podstiču apsorpciju hranljivih materija, promovišu zdravlje creva i pomažu u sprečavanju upala u crevima uključuju:

Voda: Osim što je važna za varenje, istraživanja ukazuju da topla voda može pomoći bakterijama u crevima.

Biljni i začinjeni čajevi: To uključuje čaj od nane, kurkuma čaj, đumbir čaj i čaj od komorača. Biljke i začini u čaju mogu smanjiti upalu i ublažiti simptome probavnih tegoba.

Sok od šljiva: Bogat vlaknima, ovaj napitak može podstaći pražnjenje creva.

Zeleni sokovi ili smutiji: Ova pića sadrže visok nivo vode i vlakana, što može pomoći glatkom prolasku otpada kroz digestivni sistem.

Kombuha: Izvor mnogih probiotika, istraživanja ukazuju da ovaj napitak može pomoći i u apsorpciji hranljivih materija.

Kefir: Puno probiotika, ovaj fermentisani napitak sadrži različite važne hranljive sastojke.

Koja pića treba izbegavati posle obroka?

Iako neka pića mogu poboljšati varenje, druga su očigledno manje korisna. Na primer, gas u gaziranim pićima može povećati nivo želudačne kiseline, izazivajući nadutost i neugodnu želju za podrigivanjem.

Istraživanja jasno pokazuju da konzumiranje velikih količina alkohola može:

povećati upalu u crevima
oštetiti vaš digestivni trakt
negativno uticati na zdravlje vašeg creva

Nešto što takođe treba imati na umu: Ako ste intolerantni na laktozu, konzumiranje pića s kravljim mlekom može dovesti do gastrointestinalnih smetnji i upale.

Izvor: danas.rs

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.