Ski centri na Balkanu koji su odlični za početnike Ski centri na Balkanu koji su odlični za početnike

Ski centri na Balkanu koji su odlični za početnike

 

Planirate zimovanje i odlučili ste da ove sezone naučite da skijate? Skijanje je zabavan, ali kompleksan sport čije tehnike i najspremniji usavršavaju godinama. Možda nije realno očekivati da ćete postati profesionalac na skijama nakon nekoliko dana obuke. Međutim, dobra vest je da vam uz dobrog instruktora zaista nije potrebno mnogo vremena da savladate osnove. 

Kao početnik želećete da zimujete na planini koja ima veliki izbor plavih (lakih) staza i na kojoj postoji kvalitetna škola skijanja. Srećom, u Srbiji i regionu možete naći nekoliko izuzetno opremljenih skijališta, gde vas čeka vrhunski odmor i uzbudljiv provod na snegu. Istraživali smo koji ski centri na Balkanu su odlični za početnike, šta mogu da ponude i kako da dođete do njih. Pročitajte.

Bansko, Bugarska

Bugarski gradić Bansko na planini Pirin poslednjih decenija doživeo je rapidan progres. Od malog mesta sa nekoliko hotela razvio se u prvoklasni centar za rekreaciju i odmor. Kao idealan spoj starog grada i moderne arhitekture, Bansko je sve popularnije mesto među turistima koji žele da skijaju. Skijalište je opremljeno savremenim sistemom staza i ski liftova, među kojima ima mnogo lakih i dugih staza savršenih za početnike.

Bugarska je jedan od najboljih izbora za zimovanje, pogotovo ako po prvi put želite da stanete na skije. Ski centar se unapređuje iz godine u godinu i dostiže rang vodećih evropskih skijališta. Profesionalni instruktori vode obuku kako za decu, tako i za odrasle, pa već za par dana možete skijati niz snežne padine Pirina. Početnike će obradovati informacija da postoji 6 plavih, odnosno lakih staza.

Kako doći do Banskog: Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, na 160 km udaljenosti od bugarske prestonice Sofije. Ako putujete iz Novog Sada i Beograda, vozite se autoputem E-75 do Niša, odakle se isključujete na put E-80 ka Pirotu i Sofiji. Pošto se pređe bugarska granica, prati se magistralni put do glavnog grada. Kod Sofije postoji uključenje na autoput – vozite oko 90 km do Blagoevgrada. Odavde se prati tabla za Kulatu i Sandanski, vozite oko 40 km prema gradiću Smitliju i Banskom. Ski centar Bansko je otprilike udaljen tri sata vožnje od srpsko-bugarske granice.

Zlatibor, Srbija

Zlatibor je postao pravi urbani planinski centar, koji se iz godine u godinu sve više gradi i razvija. Investitori su uvideli turističke potencijale ovog kraja, pa se u infrastrukturu mnogo ulaže. Pored hotela i vila na planini, mnogo „infrastrukturnih noviteta“ postoji i u okviru ski-centra Tornik. Skijalište poseduje 5 ski staza (sve su pokrivene sistemom za osnežavanje), ski liftove i žičare,  poslednja inovacija je Grand gondola – najduža gondola na svetu (9 kilometara).

Kako raspolaže sa oko 10 kilometara ski staza svih kategorija, Tornik je odlično mesto za skijaše početnike. Jedna staza ima status plave – Ribnica, međutim i ostali spustovi nisu preterano zahtevni. Ako želite da naučite da skijate, u okviru skijališta postoji nekoliko škola gde vrlo brzo možete da savladate vožnju na snegu.

Kako do Zlatibora: Za turiste iz Beograda i Vojvodine, put do Zlatibora značajno je ubrzan izgradnjom autoputa „Miloš Veliki“. Od prestonice do planine moguće je doći iz dva pravca. Preko Preljine, Čačka i Užica do Zlatibora prelazi se put od 230 kilometara. Druga, nešto skoro 30 kilometara kraća varijanta podrazumeva vožnju istim autoputem na potezu  Lajkovac - Valjevo - Kosjerić - Užice – Zlatibor.

Iz pravca Niša takođe postoje dve maršrute. Jedna vodi preko autoputa E-75 do Batočine, odakle se dalje sledi pravac Kragujevac – Čačak – Zlatibor (285 kilometara). Moguće je takođe i krenuti iz Niša prema Prokuplju, pa preko Novog Pazara, Sjenice i Kokinog broda stići do odredišta. Ova ruta je nešto duža – 303 km.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Kao najveći ski centar u Bosni i Hercegovini, Jahorina je sve poželjnije mesto za zimovanje. Turisti iz celog regiona rado biraju ovu destinaciju, što ne treba da iznenadi s obzirom na njene smeštajne kapacitete i opremljenost staza. Poslednjih godina se naročito ulaže u infrastrukturu skijališta, pa Jahorina sada može da se pohvali najmodernijim sistemom za veštačko osnežavanje, velikim brojem modernih ski liftova i sa čak 20 km staza. Dakle, i kada nema snega, sezona skijanja se na olimpijskoj planini ne prekida.

Na Jahorini zvanično postoji jedna plava staza – “Šator”, dugačka je 1.750 metara, počinnje na 1.880 metara nadmorske visine, a cilj joj je na 1.520 m. Međutim, ono što je zanimljivo za ovaj ski centar jeste činjenica da svaka crvena i crna staza imaju svoju „plavu varijantu“, te je početnicima ipak više opcija na raspolaganju.

Kako do Jahorine: Jahorina se nalazi u jugoistočnom delu Bosne i Hercegovine, a od glavnog grada Sarajeva udaljena je oko 30 km. Turisti koji dolaze iz Srbije, iz Beograda treba da pređu put od nekih 320 km. Putuje se preko Šapca, Loznice i Zvornika, odakle se dalje prati pravac Han-Pijesak, Sokolac ka Sarajevu i Palama.

Kopaonik, Srbija

Kopaonik je najveći ski centar u Srbiji, a verovatno i najelitniji u čitavom regionu. Jet set Balkana rado bira ovu destinaciju za svoje zimovanje, zbog vrhunskih sadržaja, brojnih opcija za provod i otmenog smeštaja. Samo skijalište je izuzetno opremljeno i karakterišu ga staze i ski-sistemi najviše klase. Početnici mogu da se uzdaju u instruktore nekoliko ski-škola koje postoje na Sunčanoj planini. Prve spustove moguće je napraviti na čak 11 plavih staza.

Bela reka, Karaman greben, Karaman, Mali Karaman i Marine vode samo su neke od lakih staza na kojima možete savladati vožnju na skijama. Obuku skijanja verovatno ćete proći na stazi Krst, dugačkoj 671 metar. Zanimljivo je da je visinska razlika 171 metar, pa će vam trebati i do 7 minuta da se spusite od starta do cilja.

Kako do Kopaonika: Ako putujete iz Vojvodine i Beograda, postoji nekoliko maršruta do skijališta. Možete da pratite autoput E-75 do Pojata, odakle se isključujete za Kruševac i vozite ka Brusu, Brzeću i Kopaoniku (277 km). Druga opcija je da se na autoputu isključite kod Batočine i sledite pravac Kragujevac-Kraljevo-Biljanovac-Jošanička banja-Kopaonik (288 km). Ako želite da se vozite autoputem Miloš Veliki, kod Preljine se isključite ka Kraljevu, odakle ponovo sledite pravac Biljanovac-Jošanička banja-Kopaonik (274 km).

Na kraju, ako putujete iz pravca Niša, do Kopaonika vas čeka put dužine oko 125 km preko Prokuplja, Blaca, Brusa i Brzeća.

 U regionu postoji još nekoliko izuzetno opremljenih ski-centara, gde možete naučiti da skijate. Dobru obuku možete očekivati na Staroj planini, Borovecu, Goliji, ali je sasvim izvesno da su velika skijališta koja smo predstavili verovatno najbolje destinacije za skijaše početnike.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.