Detaljan vodič za mlade iz Srbije koji žele da putuju besplatno po celom svetu

Obiđite svet za dž.

Zahvaljujući digitalnom dobu, nikada nije bilo lakše putovati. Iz svoje sobe možete u roku od 10 minuta kupiti kartu za bilo koji prevoz, rezervisati smeštaj i spremni ste za avanturu.

Sve to zvuči lepo ali kada ste mlada osoba sa tankim novčanikom, čini se kao da nemate nikakve mogućnosti za putovanja. Međutim, opcija za besplatna putovanja ima na pretek.

Potrebno je samo da se malo više „iscimate“ i spustite kriterijume kada je u pitanju komfor. Takođe, ne očekujte da ćete dobiti besplatne pogodnosti bez ikakvog rada. U zavisnosti od vaših interesovanja možete se prijaviti za rad na organskoj farmi ili pak možete čuvati nečije kućne ljubimce u zamenu za smeštaj i hranu.

Volontiranje

Ukoliko želite da putujete negde na duže staze, volonitiranje vam to i omogućava. Postoje određene varijacije među programima i pozicijama, ali većina radnih mesta uključuje rad u trajanju od pet sati, oko pet dana u nedelji. Hrana i smeštaj su obezbeđeni, a ostatak slobodnog vremena provodite kako želite, bilo da ste u nekom selu ili svetskoj metropoli.

Volonteri uglavnom rade na restauraciji raznih kulturnih zdanja, u dečjim kampovima a postoje i volonteri kojima je zadatak da pomognu malim kornjačama da dođu do vode, na egzotičnim plažama Latinske Amerike.

Gomilu mogućnosti možete pronaći na sajtovima kao što su Worldpackers, Workaway i HelpStay.

Takođe, ako ste avanturista i posedujete određene veštine, možete biti plaćeni preko sajta Adventurework tako što ćete držati časove plivanja deci ili raditi kao vozač.

Čuvanje tuđeg doma i kućnih ljubimaca

Da li ste spremni da se brinete o nečijem domu ili čak o njihovom kućnom ljubimcu dok ste na odmoru? Kompanije kao što su Trusted Housesitters i HouseCarers povezuju putnike i ljude širom sveta kojima je potreban neko ko će čuvati njihovu kuću i brinuti o ljubimcu. Ova opcija je savršena za ljubitelje životinja jer nemate osećaj da radite bilo kakav posao već uživate sa ljubimcima po ceo dan.

Čuvanje dece

Još jedan način da putujete svetom, ne plaćate smeštaj, možda i zaradite koji dinar, jeste čuvanje dece i život sa porodicom kojoj je potrebna vaša usluga.


Ako sanjate o krstarenju i egzotičnim zemljama zaposlite se na kruzeru. Neki poslovi zahtevaju posebne kvalifikacije ili iskustvo, ali spremačice ili čistačice se mogu zaposliti čak i bez znanja engleskog.

Posao čuvanja dece na ovaj način najčešće obuhvata rad od šest sati dnevno, besplatan smeštaj i hranu.

Prednost imaju devojke koje decu mogu da nauče neki strani jezik ili sviranje instrumenta, što će vam porodica u kojoj ste, platiti.

Postoji nekoliko agencija preko kojih se možete povezati sa porodicama – AuPair i AuPairworld su jedne od njih. Uzmite u obzir da je ovakva razmena samo za devojke i to uglavnom do 26 godina.

Rad na organskim farmama

Radite na farmi preko organizacije Wwoof u zamenu za besplatni smeštaj i hranu. Usput ćete biti u mogućnosti da naučite više o ovakvom načinu života.

Couchsurfing

Couchsurfing je veoma jednostavna platforma koju koriste milioni ljudi širom sveta. Ona se zasniva na kulturnoj razmeni i povezuje putnike sa ljudima koji su voljni da ih ugoste u svom domu besplatno.

Ovakav način odsedanja ne može da se poredi sa hotelom jer imate priliku da se povežete sa lokalcima koji vas mogu upoznati sa gradom bolje od svakog turističkog vodiča.

Postoji i sajt HomeExchange koji omogućava ljudima da zamene dom sa nekim drugim i na taj način izbegnu plaćanje smeštaja, ali se godišnja članarina plaća i iznosi 175 dolara.

Razmene mladih

Razmene mladih omogućuju mladima iz različitih zemalja da se upoznaju, zajedno stanuju i kraće vreme rade na zajedničkim projektima. Uključuju razne aktivnosti, kao što su radionice, vežbe, debate, igre uloga, aktivnosti na otvorenom i mnoge druge.

Razmene uglavnom traju do 20 dana i vode ih organizacije mladih i neformalna udruženja. Dakle, da biste učestovali ne možete se prijaviti sami. Erazmus je najpoznatija organizacija za razmenu mladih.

Rad na brodu

Postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti pre nego što se prijavite, uključujući koliko ćete biti plaćeni i koliko ćete imati slobodnog vremena. Iako su vam hrana i smeštaj obezbeđeni, na mnogim kruzerima zaposlenima nije dozvoljeno da siđu sa broda u lukama. Više informacija možete naći na sajtovima Rad na brodu, All Cruise Jobs i Safe Cruise.

Blogovanje

Travel blogeri koji prave zanimljiv sadržaj, dobijaju besplatan smeštaj od hotela ili hostela širom sveta u zamenu za reklamu. Naravno, što više pratilaca imate, veće su šanse da ćete dobiti više ponuda.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.