Šta roditelji mogu da učine protiv vrtićkih bolesti? Šta roditelji mogu da učine protiv vrtićkih bolesti?

Šta roditelji mogu da učine protiv vrtićkih bolesti?

Saveti pedijatra koji bi mogli da pomognu roditeljima i deci kada su u pitanju najčešće bolesti u vrtićima.

Lekari često objašnjavaju da je uobičajeno da deca pokupe bolesti u vrtiću.

„Vrtić je odlično leglo virusa kojih zaista ima mnogo“, kaže za „Yahoo“ dr Tomas Ruso, profesor na Univerzitetu Bafalo u Njujorku.

Dr Daniel Ganjian, pedijatar u Zdravstvenom centru „Providence Saint John“ u Santa Monici, objašnjava da „vrtići imaju tendenciju širenja mnogih bolesti jer deca dodiruju sve i jedno drugo, šireći pritom klice“, prenosi Index.hr.

Mala deca ne umeju pravilno da izduvaju nos, često se odlučuju da koriste ruke ili odeću za njegovo brisanje, a higijena ruku kod mlađe dece takođe nije najbolja, tvrdi Ganjian.

„Deca će dodirivati nos svojim prstima, a zatim će dodirivati igračke i druge stvari u vrtiću, a onda će i druga deca učiniti isto. Oni takođe kijaju i kašlju direktno na predmete koje druga deca dodiruju“, dodaje on.

Šta roditelji mogu da učine?
Lekari preporučuju roditeljima da daju sve od sebe kako bi na vrtićke bolesti pokušali da gledaju s vedrije strane.

“Tako deca grade svoj imunološki sistem“, kaže Ganjian, ali dodaje da je i više nego razumljivo koliko je frustrirajuće nositi se s konstantnim bolestima kod deteta i izostajanjem iz vrtića, pogotovo za zaposlene roditelje.

Ruso objašnjava da, iako ne možete da sprečiti zaraze, kao roditelj možete da uradite neke stvari kako biste bar smanjili verovatnoću da vaše dete „zakači“ baš svaki virus koji se u vrtiću pojavi.

Možete da pokušate da učinite sledeće kako biste smanjili rizik od bolesti vašeg deteta, ali i ostatka vaše porodicei:

– okupajte dete kada dođe iz vrtića

– promenite mu odeću

– operite mu ruke

– učite ga pravilnoj higijeni

Iako zvuče kao banalne i jednostavne stvari, ovo su načini koje pedijatri naglašavaju kao ključne u smanjenju rizika od oboljenja od RSV-a, crevnih virusa, streptokoka i svih ostalih bolesti koje su vrlo česte u vrtićima.

„Nikada ne šaljite u vrtić dijete sa simptomima bolesti“, savetuju pedijatri.

Osim toga, Ganjian savetuje svim roditeljima da dobro obrate pažnju na određene simptome kako bi mogli brzo da reaguju ako se dete razboli. U slučaju da se pojavi temperatura, proliv, povraćanje, slabost ili bilo kakav drugi simptom koji bi mogao da ukaže na to da je dete bolesno, pedijatar naglašava da roditelji ne bi trebalo da ga šalju u vrtić.

„Znamo da je to dosta teško zaposlenim roditeljima koji nemaju drugu pomoć kada je u pitanju čuvanja dece, a ne smeju da izostaju s posla, ali zdravlje deteta je ipak na prvom mestu. Isto tako, svako slanje potencijalno bolesnog deteta u vrtić ozbiljno ugrožava drugu decu u kolektivu, a o tome mnogi roditelji često nažalost ne razmišljaju“, objašnjava pedijatar.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ruski astrolog Alena Lapšina izdvojila je tri horoskopska para koji su visko kompatibilni kada je reč o zajedničkom živo...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.