Bolesti pasa! Važno je prepoznati ih na vreme! Bolesti pasa! Važno je prepoznati ih na vreme!

Bolesti pasa! Važno je prepoznati ih na vreme!

Koje sve bolesti pasa postoje i kako da prepoznate prve simptome. Važno je da znate znake bolesti, kako biste na vreme pomogli svom ljubimcu.

Navešćemo vam tipične simptome koji ukazuju na to da je vaš kućni ljubimac bolestan, a zatim i koje su to najčešće vrste bolesti kod pasa i kako da ih uspešno tretirate.

Svakako da ćete i sami prepoznati neko neuobičajeno ponašanje psa – gubitak apetita, manjak energije, svrab, promene na koži, čak i povraćanje i proliv kod pasa.

Važno je da pratite te promene i da se informišete na šta ukazuju, kako biste mogli da pružite adekvatnu negu vašem psu.

Evo nekih mogućih oboljenja, sa objašnjenjem kako se manifestuju i na koji način možete da pristupite lečenju ljubimca.

Simptomi bolesti kod pasa

Na samom početku teksta govorićemo o simptomima po kojima ćete prepoznati da li je vaš pas bolestan. Kao što ste mogli da pročitate, neki pokazatelji mogu biti zajednički za više oboljenja, ali kako prvo uopšte uočiti da nešto sa vašim ljubimcem nije u redu?

Ovo su neki od najčešćih simptoma!

dah neprijatnog mirisa
preterano uriniranje i želja za tečnošću
promena u energiji i aktivnosti psa
poteškoće pri usponu ili silaženju niz stepenice
promene u navikama (na primer, vaš pas duže spava od uobičajenog)
pas kašlje, kija i otežano diše
pas povraća
suva koža, svrab i uopšte neke promene na koži
promene u urinu i stolici
suve, crvene ili „zamagljene“ oči
često trešenje glavom

Ono što vi možete učiniti kada govorimo o generalnom zdravlju vašeg psa, jeste da budete redovni u preventivnoj nezi. U dogovoru sa veterinarom, možete s vremena na vreme obavljati potrebne testove – za gliste kod pasa, buve, urinarne testove, EKG za proveru rada srca…

Ukoliko uočite neke od simptoma koje smo naveli, nemojte dugo čekati, već potražite savet i pomoć od veterinara.

Kožne bolesti kod pasa

Opšti izraz za sve bolesti kože je dermatitis.

Uzroci nastanka mogu biti upala, spoljne iritacije, opekotine, alergija, nezgoda, infekcija (i to bakterijska, iz vazduha, parazitska ili gljivična)…

Kožna bolest kod pasa manifestovaće se crvenilom, svrabom, osećajem peckanja na koži, promenom u pigmentaciji kože, u težim slučajevima neuobičajenim mirisom, prekomernim lučenjem gnoja, čak i opadanjem dlake. Koža često postaje suva.

Kako ovo rešiti?

Veterinar mora otkriti uzrok nastanka dermatitisa, a ne lečiti samo posledicu bolesti, tj. svrab, crvenilo ili suvu kožu. Ako odlazite kod veterinara, bilo bi dobro da pripremite istoriju bolesti vašeg psa.

Promene na koži kod pasa su česte i u većini slučajeva rešive, što je svakako dobro.

Šta ukazuje na to da vaš pas ima neku kožnu bolest?

Prekomerno grebanje, kraste na koži, takođe i ako pas kida svoje krzno.

Ukoliko su psu uši crvene ili tamno braon, ako često trese glavom u toku dana, posetite veterinara.

Nekada uzrok promena na koži mogu biti i kućni uslovi – tokom zime, na primer, kada su visoke temperature i radi grejanje, koža psa se može promeniti i početi da ga svrbi.

U pomenutom slučaju, najlakše ćete problem rešiti ako kupite ovlaživač vazduha za prostorije i specijalni šampon za pse kojim ćete kupati svog ljubimca.

Najbolje bi bilo da redovno proveravate psa i zapisujete kada je imao neku reakciju, jer se može ispostaviti da je došlo do promene nakon nekog jela ili samo u određenom dobu godine; a moguće je i da se to dešava nakon vašeg obavljanja kućnih poslova zbog prašine ili grinja.

Praćenjem olakšavate istraživanje uzroka i brže ćete doći do rešenja i otpočeti lečenje vašeg ljubimca.

Hajde sada da vidimo koji su to najčešći tipovi kožnih bolesti kod pasa!

Atopijska alergija

Javlja se zbog okruženja; primetićete da se pas češe oko lica, šapa, grudi i stomaka. Preporučuje se da se uradi test krvi kako bi se utvrdilo da li je pas možda alergičan na travu, grinje i polen. Lečenje u nekim slučajevima može biti teško i uključuje šampone, tablete i injekcije.

Bolest uzrokovana ishranom

Pas oseća svrab u predelu lica, stopala i anusa. Alergija se obično razvija na neku vrstu proteina koja je deo ishrane vašeg ljubimca (na primer, iz govedine, jaja, piletine i slično).

Naravno, to nisu jedine mogućnosti, pas može biti alergičan i na neko povrće, ali takvi slučajevi su ređi.

Ovaj tip bolesti zahteva duže lečenje – pas mora ići na proces eliminacije hrane, koji može trajati od 8-12 nedelja, da bi se otkrio uzrok alergije.

Folikulitis

Predstavlja upaljene folikule dlake i pojavljuje se kada pas ima problem sa kožom, poput šuge ili alergije. Manifestovaće se na koži u vidu čireva, izbočina i krasta. Lečenje se vrši pomoću šampona, antibiotika i antibakterijskih masti koje prepisuje veterinar.

Ekcem

Psi su skloni ekcemima i oni se obično pojavljuju na stomaku u vidu žuljeva. Leče se antibiotikom. S druge strane, mogu se javiti i gljivične infekcije, one imaju: neprijatni miris, nalaze se uglavnom u ušnom kanalu i između prstiju i prepona. Lečenje se odvija pomoću krema, tableta i ispiranjem specijalnim rastvorom koji će prepisati veterinar.

Perut kod pasa

Ova kožna bolest nije opasna; koža može postati suva zimi ili zbog neodgovarajuće ishrane. Ako je drugi primer slučaj, rešenje je u hranu dodati namirnice ili suplemente koji imaju u sebi omega 3 masne kiseline. Ako je razlog godišnje doba, potrebno je da vašeg psa kupate specijalnim šamponom, koji će posle određenog vremena delovati i izlečiti perut.

Krpelji i buve

O njima ćemo vam govoriti detaljnije u narednom poglavlju teksta, ali bismo ovde samo spomenuli da usled njihovih napada i ujeda, koža psa može oboleti. Pljuvačka buve može ući unutar tela psa, izazvati alergiju pa da se to kasnije odrazi na koži.

Šuga kod pasa

Šuga kod pasa je teško stanje kože, koje izazivaju nekoliko vrsta grinja koje žive na psu i unutar kože.

Obavezno posetite veterinara da bi se utvrdilo koja vrsta je prisutna kod vašeg psa, kako biste pronašli odgovarajuće rešenje. Veterinar uzima uzorak kože za mikroskopsko posmatarnje i utvrđuje koji tip šuge je u pitanju.

Ukoliko vaš ljubimac dobije ovu vrstu kožne bolesti, važno je da operete krevete i ako imate druge ljubimce, držite ih dalje od zaraženog psa. Lečenje se odvija uz pomoć specijalnih šampona i odgovarajućih lekova.

Lupus

Ovo je autoimuna bolest. Imuni sistem napada svoje ćelije, a to se odražava i na koži. Javljaju se otvorene rane kojima treba dugo vremena da se zaleče, organizam slabi. Rane se javljaju oko nosa, ušiju i šapa. Sa ovom bolešću budite oprezni i odgovorni, odvedite svog psa kod veterinara, jer ako se ne leči, može biti veoma opasna za zdravlje vašeg ljubimca.

Neke rase pasa imaju predispozicije za kožne alergije: zlatni retriveri, labradori, buldozi, engleski seteri, dalmatinci…

Takođe, znajte da će psi razviti alergiju ako su izloženi alergenu (na primer, polenu, kućnoj prašini, buđi, sapunu, hemikalijama u dvorištu, hrani…)

Pokušajte da ih držite dalje od onoga što će ih iritirati.

Bolest krpelja kod pasa

Krpelji su paraziti koji napadaju i ljude i pse; hrane se krvlju i transmituju bolesti direktno u organizam domaćina. Ukoliko se ne uvede lečenje, mogu se dobiti ozbiljni zdravstveni problemi.

Na primer, lajmska bolest pasa: to je infekcijska bolest nastala od krpelja, odnosno bakterije borelije koju oni prenose. Da bi se ona prenela, krpelj kod psa mora biti zakačen na telo od 36 – 48 časova, dok se znaci bolesti mogu pojaviti čak 2 do 3 meseca kasnije.

Zato je važno odmah započeti lečenje od krpelja i često proveravati kožu svog psa.

Simptomi ove bolesti su temperatura, šepanje psa tokom hodanja, oticanje zglobova i povećanje limfnih čvorova. U nekim slučajevima može dovesti i do oboljenja bubrega.

Preporuka je što pre posetiti veterinara, koji će dijagnozu vršiti analizom krvi. Za ovu bolest postoji i vakcina, ali ukoliko niste vakcinisali svog psa i on dobije lajmsku bolest, veterinar će nakon dijagnostikovanja prepisati odgovarajuće antibiotike.

Anaplazma je bolest koja ima slične simptome kao i lajmska bolest, s tim što se u organizmu manifestuje tako da psi imaju nizak nivo trombocita u krvi.

Takođe je neophodno posetiti veterinara, koji će nakon testiranja izvršiti analizu i dati dalje preporuke za lečenje.

Babezioza kod pasa je još jedna od čestih bolesti.

Autoimune bolesti pasa

Šta predstavljaju autoimune bolesti?

Autoimuna bolest znači da je imunosistem počeo da napada sopstvene ćelije. Neke od njih mogu biti životno opasne, zavisno koji organ oboli i nađe se u problemu.

Predstavićemo vam neke od najčešćih autoimunih bolesti pasa.

Sistemski eritematozni lupus (Systemic lupus erythematosus)
Ova bolest može biti nasledna. Simptomi se obično javljaju oko šeste godine života psa.

Bolest može napasti kožu, srce, pluća, bubrege, krvni i nervni sistem, a obično budu napadnuti više od jednog organa u isto vreme. Simptomi zavise od toga gde je bolest lokalizovana, ali evo šta uključuju prvi znaci bolesti: bol u mišićima, čireve na licu ili šapama, ožiljke na koži, temperaturu ili anemiju.

Razlog nastanka ove bolesti se još uvek ne zna, ali je potvrđeno da izloženost ultraljubičastim zracima može pogoršati stanje.

Autoimuna hemolitička anemija (Autoimmune hemolytic anemia)
Ova bolest se javlja kada imuni sistem napada svoja crvena krvna zrnca, koja su odgovorna za unos kiseonika u pluća. Kada pas dobije ovu bolest, crvena krvna zrnca se brže oštećuju nego što sistem stiže da ih obnovi.

Simptomi su slabost, anoreksija ili gubitak kilograma, pojačani puls, teže disanje, temperatura, promena boje očiju, zubi, kože…

I za ovu bolest još nije otkriven uzrok, ali jedno je sigurno – dobijaju je češće ženke pasa srednjih godina. Predispozicije za dobijanje ove bolesti posebno imaju rase koker-španijel i pudlice.

Trombocitopenija (Immune-mediated thrombocytoperia)
Kod ovog oboljenja imuni sistem napada trombocite. Simptomi su modrice, prekomerno krvarenje nakon neke povrede i menstruacije kod ženki, krv u urinu ili stolici. Moguće izlečenje jeste transfuzijom krvi ili plazme.

Autoimune kožne bolesti

One su retke i teško ih je dijagnostikovati. Neke koje su utvđene su:

pemfigus: koža se ljušti, izlaze gnojni čirevi, a prvo se javljaju na glavi i šapama;
diskoidni eritematozni lupus (Discoid lupus erythematosis): zahvata samo lice i nos; može se desiti gubitak pigmenta kože, preporučuje se zaštita od Sunca.
Uopšteno govoreći, kožne bolesti se leče primenom kortikosteroida, čestim pregledom veterinara koji će pratiti promene i na vreme reagovati, a ponekad je potreban i manji operacioni tretman.

Ono što možete vi učiniti da doprinsete boljem zdravstvenom stanju vašeg psa ako ima neku autoimunu bolest jeste menjanje ishrane i uvođenje neprocesirane hrane, zatim masaža, davanje suplemenata Omega 3, vitamina E, selena, vitamina C, a može pomoći i probiotik.

Takođe, rezultate daju i hidroterapija, kao i akupunktura.

Bolest pasa štenećak

Štenećak je virus koji se vrlo brzo širi, opasan je i može biti fatalan za vašeg psa, nažalost. Čak i ako pas preživi, velika je verovatnoća da će virus ostaviti posledice i to na nervni sistem u vidu napada. Te posledice se mogu javiti i nekoliko godina kasnije od prisustva virusa u telu vašeg ljubimca.

Ovaj virus zahvata respiratorni, gastrointestinalni i centralni nervni sistem kod pasa, a može uticati i na pojavu konjuktivne membrane oka. Iako su svi psi podložni da ovaj virus dobiju, u mnogo većoj opasnosti su štenci (posebno oni koji nisu vakcinisani) mlađi od 7 nedelja.

Kako dolazi do zaraze?

Pre svega, direktnim kontaktom dva psa, a takođe i kroz urin, krv, pljuvačku ili ako dele istu hranu i vodu.

Pas se može zaraziti i ako je u prostorijama gde je neki drugi pas koji je zaražen ovim virusom bio, jer se virus prenosi i putem vazduha.

Zaraza može nastati i u posteljici štenca, ako je majka zaražena.

Simptomi: prvi simptomi biće kijanje, kašljanje, sluz iz nosa i očiju, groznica, povraćanje, dijareja i gubitak apetita. Nakon njih, mogu se javiti i teži, kao što su promene u nervnom sistemu.

Ako ovo primetite, obratite se veterinaru što pre, jer kao što smo rekli, ovaj virus je veoma ozbiljan i može ostaviti teške posledice na vašeg psa.

Sem testova koji se mogu uraditi da bi se utvrdilo da li je pas zaražen ovim virusom, veterinar treba uzeti u obzir i sve simptome koje pas ima, kao i njegovu istoriju bolesti.

Lek za štenećak ne postoji, ali je zato preventiva da vaš kućni ljubimac ne dobije ovaj virus moguća i uspešna – u pitanju je vakcinacija. Štencu se prva vakcinacija treba dati oko 6-8 nedelje života.

Ukoliko niste obavili vakcinaciju i vaš pas se zarazi, lečenje će uključivati sledeće: veterinar daje intravensku tečnost da bi sprečio dehidrataciju vašeg ljubimca, kao i antibiotike za lečenje sekundarnih infekcija. Za to vreme, pas izgrađuje svoj imunitet i bori se protiv virusa.

U zavisnosti od zdravlja i imuniteta vašeg psa, nekada će lečenje trajati 10 dana, a nekada mesecima.

Zato je jedino rešenje u ovom slučaju vakcinisati svog psa na vreme ili ako dobije simptome virusa, ne čekati, već se odmah obratiti veterinaru.

Bolesti pasa artritis

Artritis kod psa predstavlja promenu stanja u zglobovima – hrskavica se troši brže nego što se može zalečiti i stoga je ovo nešto što je neizlečivo. Ipak, pravilna nega je ključna i može uticati na ovu bolest.

Simptomi artritisa su: teškoće u kretanju, skakanju i trčanju; verovatno je da će vaš pas izbegavati da se penje ili silazi niz stepenice; zatim se brzo umara tokom šetnje, više leži nego što sedi ili stoji, nakon odmaranja se oseća ukočeno, a može i režati ako ga dodirnete na bolno mesto.

Šta uzrokuje artritis?

Pre svega, starenje vašeg kućnog ljubimca, ali moramo napomenuti da su neke rase više sklone da dobiju ovu bolest. To su labradori, zlatni retriveri, nemački šepard i rotvajler. Takođe na razvoj ovog oboljenja može uticati i višak kilograma psa.

Kod nekih rasa artritis je nasledan, nekada ga može uzrokovati nezgoda ili povreda, infekcija…

Lečenje se odvija uz savete lekara, u nekim slučajevima je potrebna i operacija. Veterinar će vam pomoći i u pravljenju programa vežbanja, kao i preporučiti odgovarajuću ishranu.

Bolesti pasa povraćanje

Povraćanje nekada može biti znak težeg oboljenja kod psa, ali nekad samo znači da je pas pojeo nešto što mu ne prija ili je pojeo brzo previše hrane.

Evo kojih ozbiljnijih bolesti povraćanje može biti simptom:

bakterijska infekcija gastronalnog trakta
intolerancija na neku hranu, promenu ishrane
crevni paraziti
problem sa bubrezima
upala jetre ili žučne kese
pankreatitis
virusna infekcija
srčani udar
infekcija materice

Uopšteno govoreći, ako je povraćanje retko, verovatno je u pitanju samo nešto što ga je tog dana iritiralo, kao na primer, neodgovarajuća hrana.

Ako vaš pas povraća neredovno, ali u dužem periodu – to može ukazati na to da ima problem sa stomakom, bubrezima, nekom sistemskom bolešću, pa čak i rakom.

Hronično povraćanje svakako nije nešto o šta se treba oglušiti, jer može biti u pitanju ozbiljna bolest ili infekcija.

Trebalo bi da obratite pažnju koliko često vaš pas povraća, ima li dijareju, da li je dehidrirao, da li je letargičan, izbacuje li krv tokom povraćanja, da li je promenio apetit, da li češće ili ređe mokri.

Bilo bi dobro da sve promene koje uočite zapišete i ispričate veterinaru, kome će tada biti jasnije u kom pravcu da počne sa testiranjem i lečenjem.

Uglavnom se uvođenjem antibiotika i lekova protiv povraćanja vidi boljitak.

Kada je u pitanju kućno lečenje, ako vaš pas ponekad povrati, najbolje bi bilo da naredna dva, tri dana jede kuvani krompir i pirinač, eventualno kuvanu piletinu, ali bez kožice.

Reč za kraj!

Većina bolesti pasa mogu se pravilnom negom i praćenjem promena u ponašanju ili izgledu vašeg ljubimca sprečiti. Pravilna nega uključuje vakcinaciju na vreme, zdravu ishranu, čisto okruženje, redovni odlazak kod veterinara na pregled i rađenje testova koji proveravaju opšte zdravlje vašeg psa.

Naravno, kao i kod ljudi, i psi se mogu razboleti uz svu pravilnu negu i tada je važno ne čekati da se bolest proširi, već odmah potražiti savet veterinara, koji će vas uputiti kako da lečite svog psa.

I za kraj, još neke bolesti koje se mogu javiti kod vašeg ljubimca su:

bolesti očiju kod pasa – najčešće katarakta ili konjuktivitis kod psa
bolest bubrega kod pasa
bolest pasa opadanje dlake
bolest kostiju kod pasa
bolest jetre kod pasa
bolest srca kod pasa
bolest repa kod pasa

Ovaj tekst nema za cilj da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o bolestima i koje korake da preduzmete kako bi pomogli svom ljubimcu.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.