Sterilizacija pasa je važna i ovo treba da znate! Sterilizacija pasa je važna i ovo treba da znate!

Sterilizacija pasa je važna i ovo treba da znate!

Sterilizacija pasa je normalan hirurški zahvat svuda u svetu. Kod nas, možda pomalo je tabu tema, ali zašto je važna, o tome danas pišemo.

Pas je čovekov najbolji prijatelj, zato je i potpuno opravdana činjenica da će vlasnik, pre nego se odluči za sterilizaciju svog ljubimca, želeti da prikupi što više informacija, kako bi bio siguran da će odabrati najbolje rešenje.

Sigurni smo da ova tema izaziva oprečna mišljenja. Da li na najokrutniji način uskraćujemo osnovna prirodna prava svom kućnom ljubimcu ili je sterilizacija pasa zaista neophodna za njihovo dobro?

Pokušaćemo da vam pomognemo i olakšamo dilemu u kojoj se nalazite.

Trudićemo se da sagledamo sve strane sterilizacije pasa i odgovorimo na pitanje da li je neophodna, koji su benefiti i na koji način sterilizacija pasa pomaže vašem kućnom ljubimcu.

Šta je sterilizacija pasa?

Sterilizacija pasa je zapravo hiruški zahvat, kojim veterinar uklanja funkciju reproduktivnih organa psa. Danas postoje dve metode kojim se sterilizacija može izvesti:

Hiruška sterilizacija pasa
Hemijska sterilizacija

Hiruška sterilizacija pasa

Kod ove metode sterilizacija se vrši operativnim putem. Hiruškim zahvatom (operacijom) se uklanjaju jajnici i materica kod ženki ili testisi kod mužjaka.

Radi se i laparaskopska sterilizacija pasa, kao minimalno invazivna hirurška procedura. Postoje mnoge prednosti u odnosu na klasičnu hiruršku tehniku. Na prvom mestu, radi se o malom rezu i znatno poboljšanoj vizuelizaciji organa, sigurnijem ishodu operacije, kao i u smanjenom broju postoperativnih komplikacija.

Hemijska sterilizacija pasa

Kod ove vrste sterilizacije se određenim hemijskim jedinjenjima onesposobljavaju reproduktivni organi životinje. Zapravo, ubrizgavanjem injekcije vrši se sterilizacija.

Ovaj način sterilisanja trenutno se može vršiti samo na mužjacima.

Sterilizacija nije isto što i kastracija!

Jako je važno da znate da se sterilizacijom životinji ne menja seksualno ponašanje, već samo reproduktivni organi gube svoju funkciju.

To znači da vaš pas više nije plodan i neće moći da ima štence.

Dok se kastracijom u potpunosti uklanja reproduktivni organ i pas menja seksualno ponašanje.

Koje su prednosti sterilizacije pasa?

Veterinari tvrde da je jedna od osnovnih prednosti ovog zahvata smanjenje rizika oboljevanja psa.

Na taj način smanjujete šansu da vaš kućni ljubimac oboli od tumora, produžavate životni vek vašeg ljubimca, sprečavate agresivno ponašanje ljubimca, kao i potrebu za bežanjem od kuće kada nanjuši da je u blizini ženka u teranju.

Prednosti i mane hiruške sterilizacije

U svetu je do skoro hiruška sterilizacija bila jedini odobreni metod sterilizacije. Ona je i danas najzastupljenija i veterinari se češće odlučuju baš za ovaj metod, jer se smanjuje rizik od hormonalnih poremećaja koji mogu izazvati tumore kod pasa.

Mane ovog metoda su komplikacije koje se mogu pojaviti usled anestezije, kao i same intervencije. Takođe, oporavak nakon hiruškog zahvata je duži i komplikovaniji.

Nije isključeno da se mogu pojaviti i neki od neželjenih efekata kao što su povraćanje, dijareja kod pasa, gubitak apetita… Pas nakon ove metode zahteva više pažnje, kontrole i nege usled oporavka.

Kada je u pitanju laparaskopska sterilizacija pasa postoje studije još iz 2005. godine, objavljene u „Journal of Veterinary Medical Association“.

One su pokazale da se upotrebom laparoskopski hirurških procedura smanjuje procenat pojave operativnog bola kod pasa, kao i vreme postoperativnog oporavka za 65%.

Prednosti i mane hemijske sterilizacije

Hemijska sterilizacija pasa je relativno nov metod. Još uvek je dostupna samo za mužjake. Bezbednija je i bezbolnija u odnosu na hirušku sterilizaciju. Smanjuje rizik za nastajanje komplikacija i oporavak je brži i lakši.

Iako možda deluje lakša, ova metoda, ipak ima i svoje mane. Nažalost, usled ovog načina sterilisanja može doći do hormonskog poremećaja koji mogu kasnije izazvati zdravstvene probleme psu.

Moguće je i da pas nastavi da proizvodi testosteron, što neće smanjiti agresivno ponašanje i urođen nagon za borbu sa drugim psima.

Kao i kod hiruške sterilizacije, i kod ove se mogu pojaviti neki neželjeni efekti poput povraćanja kod pasa, gubitka apetita…

Sterilizacija pasa postupak

Moramo napomenuti da postupak sterilizacije nije isti kod mužjaka i kod ženki. Zato čemo detaljno objasniti kako se izvodi, kako kod mužjaka, tako i kod ženki.

Sterilizacija mužjaka!
Ovim zahvatom smanjujete rizik da pas oboli od tumora prostate ili testisa.
Sterilisani mužjak postaje manje agresivan prema drugim psima.
Gubi potrebu za dokazivanjem i obeležavanjem teritorije.
Manje su šanse da će bežati od kuće usled nagona za parenjem.

Što se tiče sterilizacije kod mužjaka, ona se može izvesti putem dve vrste operacije:

Vazektomija
Orhiektomija

Vazektomija se izvodi operativnim putem, tako što se podvezuju kanali kroz koje prolazi semena tečnost iz testisa. Kada se vazektomija izvrši, pas prestaje da bude plodan, ali mu se ne menja seksualno ponašanje.

Orhiektomija je, zapravo jedan oblik kastracije. Ovim postupkom se nakon podvezivanja kanala, u potpunosti uklanjaju testisi psa. Bitno je napomenuti da se orhiektomijom ponašanje psa u potpunosti menja.

Smanjuje se agresivnost i pas nema potrebu za parenjem.

Kod orhiektomije oporavak nije dug. Pas se može oporaviti u periodu od 7 do 10 dana.

Sterilizacija ženki!
Sterilizacijom ženka gubi teranje, samim tim ona postaje neplodna.
Sprečavaju se bolesti psa, kao što su tumori dojki, meterice i jajnika. Najčešći uzrok smrti kod nesterilisanih ženki je tumor jajnika i materice.
Sprečava pirometriju kod ženki, zapaljenski proces koji ako se ne tretira na vreme može dovesti i do smrtnog ishoda psa.
Sprečava pseudokijezu (lažnu trudnoću kod psa), odnosno hormonski poremećaj ženki.
Ukoliko ženku sterilišete pre prvog teranja, rizik od raka dojki je sveden na minimum.
Sterilisanjem ženke pasa, takođe, postaju manje agresivne.
Kada je pravo vreme za sterilizaciju?

O pravom vremenu za sterilizaciju ženke najbolje je da se posavetujete sa svojim veterinarom. Praksa je da se sterilišu nakon prvog teranja. Neki veterinari tvrde da je, možda, bolje ženku sterilisati pre prvog teranja. Dakle, između 4 i 8 meseca i nakon druge vakcinacije.

Sterilizacija nakon prvog teranja je zastarela metoda, kažu stručnjaci, jer se nakon nje hormoni već promene i veće su šanse da pas u kasnijoj dobi oboli od tumora reproduktivnih organa.

Postupak sterilizacije!

Što se tiče sterilizacije ženki, ona se može izvesti na tri načina:

Podvezivanje jajovoda
Ovarijektomija
Ovariohisterektomija

Podvezivanje jajovoda rešava jedino problem kontracepcije, odnosno utiče se na plodnost ženke. Ostale probleme ovom vrstom sterilizacije pasa nije moguće rešiti. Podvezivanje jajovoda je slično vazektomiji kod mužjaka. Upravo ovo su razlozi zbog kojih se veterinari ne odlučuju na ovu vrstu sterilizacije.

Ovarijektomija je zahvat kojim se vade jajnici ženke. Napravi se mali rez na stomaku, pa je zbog toga oporavak brz i lak. Ali ni ova metoda neće osigurati rešavanje svih komplikacija koje pas može dobiti u nekim kasnijim godinama.

Ovarijektomija se najčešće koristi kao metoda u prihvatilištima za pse.

Ovariohisterektomija je jedina metoda sterilisanja kod koje možete biti sigurni da ste svom ljubimcu obezbedili bezbrižan ostatak života. Kod ove intervencije se ženki otklanjaju i jajnici i materica.

Zbog toga ova metoda smanjuje šanse da ženka oboli od gore pomenutih bolesti, takođe će uticati i na smanjenje agresivnosti psa.

Oporavak je nešto duži od podvezivanja jajovoda i ovarijektomije. Traje od 7 do 10 dana.

Sterilizacija pasa – oporavak

Na oporavak treba obratiti posebnu pažnju. Ako je oporavak adekvatan i nega odgovarajuća, pas će se vrlo brzo vratiti u formu. To važi za sve rase pasa bilo da je mužjak ili ženka.

Samo malo dodatne pažnje i uz nekoliko ograničenja možete ubrzati proces oporavka i olakšati život svom kućnom ljubimcu.

Nekoliko bitnih stavki prilikom bezbolnijeg i bržeg oporavka su važne! Evo o čemu je reč!

1.Potrebne su najmanje dve nedelje dodatne nege
Bez obzira na pol psa, (jer rez je otprilike isti i kod mužjaka i kod ženke) biće mu potrebno najmanje dve nedelje konstantne nege. Oporavak može biti i duži, sve zavisi da li je pas imao nekih komplikacija prilikom samog zahvata.

Kada kažemo konstantna nega, zaista to i mislimo. Psu je potreban celodnevni nadzor tokom ove dve nedelje. To može biti problem ukoliko ste zaposleni.

Ono što možete da uradite je da se na vreme organizujete i pronađete nekog ko će o psu brinuti onda kada vi, zbog obaveza, niste u mogućnosti.

2.Omogućite vašem psu potreban prostor
Psi različito reaguju na anesteziju. Što je pas veći, potrebna mu je i veća doza anestetika. Ovo može prouzrokovati neke od neželjenih efektata kao što su ošamućenst, pospanost, mučninu ili povraćanje.

Kao i kod ljudi i kod pasa se mogu javiti čudna ponašanja prouzrokovana stresom usled operacije.

Zbog postoperativnog bola koji trpe mogu postati malo agresivniji nego inače. To nije ništa strašno, oni samo žele da se odmore i da osete da su na sigurnom dok se u potpunosti ne oporave.

Zato je jako važno omogućiti im neki samo njihov prostor gde će se osećati bezbedno dok ponovo ne budu oni stari.

3.Pratite da im se stanje ne pogorša
Tokom oporavka usled sterilisanja psa, morate obratiti pažnju na ranu od reza. Kontrolišite je svakodnevno. Ukoliko primetite bilo kakave promene, obratite se veterinaru.

Rana bi trebalo da bude malo crvenksata oko samog reza, ali ništa više od toga.

Ukoliko se dogodi da se crvenilo širi ili da rana otekne, usled čega je i vrela na dodir to su prvi znaci da je došlo do neke infekcije i morate potražiti stručnu pomoć.

Psi su pametne životinje, one će i same cviljenjem zatražiti pomoć ukoliko im je potrebna. Ne bi smeli da preterano diraju i ližu ranu. Najbolje rešenje da ih u tome sprečite je kragna.

Ukoliko to, ipak, pokušavaju da čine i dalje, znači da im nešto smeta, neki proces se odvija, tako da i to može biti jedan od prvih znakova da se obratite svom veterinaru.

Takođe, ukoliko primetite bilo šta neobično poput krvi u urinu ili stolici psa, obratite se veterinaru.

4.Nije vreme za kupanje
Prve dve nedelje nakon sterilisanja, psa nemojte kupati. Koliko god vi mislili da se ne može desiti ništa loše jer ćete koristiti sapun i sve što je potrebno, voda ipak može nadražiti ranu.

Čak i pored sapuna, bakterije mogu pronaći svoj put do krvi jer se može dogoditi da voda razmekša spoljne šavove rane.

Ukoliko je psa, ipak, neophodno okupati jer zbog situacije se može desiti da se uneredi i po sebi što ga može dodatno iritirati, to je najbolje uraditi tako što ćete svog ljubimca prebrisati vlažnom krpom ili maramicom (što dalje od područja rane).

Danas su na tržištu dostupni i suvi šamponi za pse koji mogu koristiti u ovakvim situacijama.

5.Smanjite aktivnost vašeg ljubimca
Ova stavka je jako važna za brži oporavak vašeg psa. Narednih 14 dana, pas ne bi trebalo da se preforsira, niti fizički umara.

Aktivnost bi trebalo da bude minimalna ma koliko vam pas delovao dobro i oporavljeno. Pas može šetati, ali bi trebalo izbegavati da trči, skače, kotrlja se ili rve sa drugim psima.

Ukoliko imate više pasa u domaćinstvu, bilo bi dobro da ih držite udaljene od sterilisanog psa na dve nedelje. Oni se mogu poigrati na kratko, ali uz vaše obavezno prisustvo kako ne bi došlo do povrede rane psa koji se oporavlja.

Važno je znati da tek nakon 60 do 90 dana posle sterilizacije pasa, nivo hormona kreće da opada. Odnosno, smanjuje se nivo testosterona kod mužjaka, a estrogena kod ženki.

Ova promena u telu vaših kuca pokreće još jedan problem koji nije zanemarljiv. O čemu se radi?

Smanjenjem hormona, kuce postaju manje aktivne nego što su ranije bile. Stručnjaci kažu da im se energija smanji čak 30%.

Usled smanjenja te energije, pas neće trošiti kalorije kao ranije pa može doći do porasta kilaže. Kako im možete pomoći?

Možete od veterinara tražiti da vašem ljubimcu prepiše neku od specijalizovanih dijeta koje će sadržati manje kalorija, odnosno biće bazirana na smanjenom unosu masti, a povećanom unosu proteina.

Redovno šetajte svoje ljubimce. To će im poboljšati kondiciju i pomoći prilikom gubitka kilograma. Pas bi trebalo da se izvodi napolje najmanje 3 puta dnevno bez obzira da li je sterilisan ili nije.

Pitanja koja muče mnoge vlasnike!!

Sigurni smo da i nakon saznanja svih činjenica u vezi sa sterilizacijom pasa, postoje dileme koje se tiču savesti vlasnika da li sterilizacijom ide protiv prirodnih potreba i prava svog kućnog ljubimca.

Najčešća pitanja koja vas dovode u ovu, da tako kažemo, “moralnu” dilemu su:

Da li ugrožavamo prirodno stečena prava svog ljubimca sterilizacijom?

Olakšaćemo vam nedoumicu pitanjem da li znate šta se radi sa neželjenim psima? A sigurni smo da ste svesni koliko energije i slobodnog vremena iziskuje samo jedan pas u domaćinstvu. O finansijskom delu nije ni potrebno posebno govoriti.

I sad, zamislite da se vaše kuce redovno pare i vi dobijate štence. Ok, neke možete prodati, neke pokloniti, ali ne sve. Briga o 101 dalmatincu može zvučati lepo, ali samo na crtanom filmu.

U stvarnosti je to malo drugačije, a čovek ima najsurovije metode da sebi tu brigu smanji.

Niste jednom čuli da su tek rođeni štenci bačeni u vodu. Nije strano ni da su ih uginule nalazili u plastičnoj kesi u kontejneru.

Da!!!

Čovek može biti jako surov kad je njegova egzistencija u pitanju. Zato je bitno da prema svom ljubimcu budete odgovorni i sprečite ovakve jezive prizore. To je vaša dužnost!

Zapravo vi ne ugrožavate prirodu vašem ljubimcu, vi jednostavno odgovorno vršite kontracepciju na koju pas ne može sam da pristane kao ljudska vrsta.

Na sterilisanje pasa gledajte kao na kontrolu rađanja i spašavanje neželjenih štenaca.

Da li utičemo na seksualno zadovoljstvo ljubimaca?

Odmah da vam kažemo da seksualna iskustva životinja nisu ista kao kod ljudi, pa bi odgovor na ovo pitanje bio APSOLUTNO NE!

Psima je taj nagon prirodno urođen samo kako bi produžili vrstu, oni u tome ne uživaju. Za njih je to jednostavno fiziološka potreba razmnožavanja kao što imaju fiziološku potrebu za olakšavanjem i hranom.

To možete zaključiti po tome što ženka dozvoli mužjaku odnos jedino kad je u teranju, odnosno kad hormoni kažu da je vreme za nastavljanjem vrste. U suprotnom će agresivno zarežati i odbiti mužjaka.

Tako isto mužjak uz pomoć svojih hormonskih procesa oseti kad je ženka spremna za parenje i samo će tada “napraviti prvi korak”.

Zaključićete da u njihovom životinjskom svetu i nema baš puno romantike.

Nemojte se poistovećivati sa vašim psom

Ovo je jedan od načina da shvatite koliko je sterilizacija važna i nije nikakav tabu. Često se dešava da kada veterinar vlasniku psa predloži sterilisanje, vlasnik to kategorički odbija, jer odmah pomišlja kako bi njemu bilo da mu se uradi nešto slično.

Ovo je očekivana situacija uzimajući u obzir emotivnu vezanost čoveka za svog kućnog ljubimca. Ali moramo da shvatimo da to nikada ne može biti isto. Naveli smo benefite koje sterilisanje pruža.

Objasnite sebi da vi to morate odlučiti umesto svog psa jer mu time produžavate život i to je za njegovo najveće dobro.

Da li će moj pas početi drugačije da se ponaša?
Hoće, ali bolje! Sterilizacija pasa ne može promeniti “dušu” vašeg najboljeg prijatelja. Ona menja jedino hormonske reakcije, što znači da će psu biti smanjena agresivnost. Neće imati potrebu da nadjačava druge pse i da se bori za svoju teritoriju.

Statistike pokazuju da se zapravo u ovim situacijama najviše promeni vlasnik, u smislu da oseća veću potrebu da zaštiti svog ljubimca ili da mu u svemu udovolji i razmazi ga usled osećaja krivice.

Bilo kako bilo, i jedna i druga promena će biti samo pozitivnija.

Cena sterilizacije pasa

Cena sterilizacije pasa zavisi od toga za koju ćete se veterinarsku ambulantu odlučiti. Takođe na cenu utiče da li sterilišete mužjaka ili ženku, kilaža psa.

U proseku za sterilizaciju je potrebno izdvojiti od 2.500,00 dinara pa do 11.500,00 dinara.

Zaključak!

Sterilizacija pasa je neophodna zbog odgovornog ponašanja prema društvu, pre svega prema vašem ljubimcu. Na prvu loptu ona možda deluje kao najsuroviji čin prema životinji, ali kada pogledate širu sliku i shvatite koliko zapravo pomažete i svom psu i sebi, sterilizacija prestaje da bude tabu tema.

Sterilizacija pasa je najefikasniji način u borbi protiv neselektivne reprodukcije. Smanjuje rizik nastanka bolesti kod pasa.

Ne menja karakter psa!

Žalosno je gledati ženku koja se na svakih par meseci koti, a svesni smo činjenice da joj to iscrpljuje organizam i povećava rizik da oboli.

Zamislite koliko je teško životinji koja prirodno dobije nagon za parenjem, a vi je svim silama držite kod kuće.

I ono što je najokrutnije od svega je najsurovije ubijanje štenaca koji su svima višak.

Sterilizacija pasa, dakle, nije okrutan već plemenit čin!

Naš tekst se ne može koristiti kao veterinarski savet. Ono što je ideja, jeste da vam pomognemo i na što bolji način približimo sterlizaciju pasa.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.