Kožne bolesti kod pasa! Koža kao ogledalo zdravlja! Kožne bolesti kod pasa! Koža kao ogledalo zdravlja!

Kožne bolesti kod pasa! Koža kao ogledalo zdravlja!

Kožne bolesti kod pasa lako je prepoznati. Koji su to prvi simptomi koji ukazuju da je ljubimcima potrebna pomoć? Pratite i reagujte odmah.

Možda niste znali, ali kožne bolesti kod pasa najčešći su razlog poseta veterinaru, a mogu izazvati niz propratnih zdravstvenih problema.

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako možete pomoći svom psu u oporavku i izbeći probleme u budućnosti kada su u pitanju kožne bolesti kod pasa.

Važno je da odmah prepoznate simptome, kako biste odreagovali odmah i pružili adekvatnu negu svom ljubimcu.

Na samom startu, saznajte koje su to bolesti kože kod pasa veoma česte.

Najčešće kožne bolesti kod pasa

Nekoliko najčešćih kožnih bolesti sa kojima se kućni ljubimci suočavaju su:

Alergijske bolesti kože
Alergija na ujed buve
Atopijski dermatitis
Nesezonski pruritus
Koprivnjača
Bakterijske, gljivične i virusne bolesti ( Staphylococcus, Micrococcus, Malassezia, Dermatofitoza…)
Parazitske bolesti kože (šetajuća perut, šuga kod pasa, demodikoza, vašljivost)
Rak kože

Autoimune kožne bolesti kože kod pasa

Hormonske bolesti kože (hipotireoidizam, hiperadrenokorticizam, poremećaji rada adrenalnih žlezda)
Opadanje dlake kod psa ili alopecija
Kožne bolesti kod pasa se mogu prenositi direktnim kontaktom sa obolelom životinjom ili indirektnim kontaktom preko opreme i boksova u odgajivačnicama.

Uzroci kožnih bolesti

Postoji mnogo uzroka koji mogu uticati na izgled kože kod psa. Neki od najčešćih primera uključuju stanja kao što su poremećaji hormona ili metabolizma, probavne smetnje, paraziti kod psa i rak.

Uz to, uslovi koji utiču na pokretljivost, poput artritisa ili gojaznosti, mogu dovesti do problema sa kožom kao što je pojava peruti.

Mnogi i razni uzroci stanja kože kod pasa mogu se kategorisati na sledeći način:

Upala kože uključuje iritacije, infekcije (bakterijske, virusne, parazitske ili gljivične), kao i sistemske bolesti. Koža se može crveneti, javlja se svrab kod psa, zadeblja se koža, menja boju i može se pojaviti neprijatan miris. Sekundarne, bakterijske i kvasne infekcije obično se razvijaju kao posledica upale kože.

Parazitska, bakterijska, gljivična infekcija – najčešći uzrok bolesti kože kod pasa su paraziti, kako unutrašnji, tako i spoljašnji. Buve kod pasa mogu izazvati alergijsku reakciju kod pasa kao odgovor na ugriz buve, što rezultira alergijskim dermatitisom. Grinje su još jedan od glavnih uzroka kožnih bolesti pasa.

Imune reakcije – kada je imuni sistem ugrožen može doći do pojave kožne bolesti kod pasa. Imuni odgovori uključuju imuni sistem tela koji napada sopstvenu kožu, što dovodi do autoimunih poremećaja kože kao što su pemfigus, sistemski eritemski lupus, diskoidni lupus, atopija i vaskulitis.

Sistemske bolesti, hormonalne (endokrine) i metaboličke bolesti – su one bolesti koje pogađaju organe i tkiva ili čak celo telo kod psa. Neke sistemske bolesti mogu postati simptomatske kao kožni poremećaj kod psa. Koža može biti prvi deo tela gde se primećuju znakovi sistemske bolesti. Ove bolesti uključuju endokrine poremećaje i hormonalnu neravnotežu, kao i metaboličke bolesti poput dijabetesa, bubrežne bolesti i bolesti jetre. Promene na koži uobičajena su manifestacija hormonalnih bolesti kao što su hipotireoza, hiperadrenokorticizam i abnormalnosti polnih hormona, uključujući tumore jajnika ili testisa. Rano prepoznavanje promena na koži je važno kako bi se što pre uspostavila dijagnoza i lečenje.

Nasledni faktori – psi mogu da naslede nekoliko različitih vrsta kožnih poremećaja koji mogu biti prisutni pri rođenju ili se mogu pojaviti kasnije.

Nedostatci hranljivih materija – hranljive materije koje najčešće utiču na kvalitet kože kod pasa su proteini i masne kiseline. Kada u ishrani odraslog psa nema adekvatnih ili nekvalitetnih proteina koža je među prvim delovima tela koja je pogođena bolešću. Na promene na koži utiče nedostatak vitamina A i cinka.

Postoje i drugi faktori koji utiču na bolesti kože kod pasa

Drugi faktori koji utiču na bolesti kože mogu biti:

starost psa,
rasa psa,
pruritus ili svrab kože,
sezonske promene u korelaciji sa buvama, alergijskim kožnim bolestima ili vremenskim prilikama,
stres,
učestalost kupanja – prekomerno kupanje psa može dovesti do pojave kožnih bolesti kod psa,
kontakt sa drugim životinjama,
uslovi životne sredine – uslovi stanovanja mogu uticati na razvoj određenih kožnih bolesti.
najčešće kožne bolesti pasa

Simptomi kožnih bolesti kod pasa

Postoji vrlo širok spektar simptoma koji se odnose na stanje kože kod psa. Oni obično uključuju svrab, crvenilo, čireve i gubitak dlake.

Simptomi se mogu javiti na celoj površni kože ili na određenim, lokalizovanim područjima.

Svrab je jedan od najčešćih simptoma kožnih bolesti kod psa, ali teško je odrediti šta tačno iritira psa bez kompletnog veterinarskog pregleda. Iako je sasvim normalno da se pas povremeno češe, česti ili dugotrajni svrab je znak da se nešto događa.

Psi mogu ublažiti svarb trljanjem glave o neki predmet ili grebanjem iritiranog područja šapama. Takođe možete videti da vaš pas liže šape ili druge delove tela kako bi umirio nadraženu kožu.

Ostali znakovi koji ukazuju na problem sa stanjem kože uključuju sledeće simptome:

čirevi na koži,
suva koža,
kvržice,
crvenilo ili iritirana koža,
perut,
gubitak dlake,
kraste,
vruće tačke ili lokalizovana područja na kojima psa svrbi,
gnoj,
neprijatan miris kože.

Redovno pregledajte vašeg psa. Ukoliko uočite bilo koji od ovih simptoma, pratite kako i kada vaš pas ima reakciju. Možda će se vaš pas češati posebno nakon obroka, tokom određene sezone ili ako ste nedavno obavili kućne poslove što može ukazivati na alergiju na prašinu.

Što više informacija možete da pružite veterinaru, kada vaš kućni ljubimac pokazuje znak iritacije, to je bolje, tako da on može da postavi potpunu i tačnu dijagnozu alergije ili kožne infekcije. Mnogi od ovih simptoma mogu ukazivati na stanje kože i osnovno zdravstveno stanje kod psa.

Kožne bolesti kod pasa lečenje

Veterinar će prvo postaviti dijagnozu psa i zatim će odrediti način lečenja.

Postoji više opcija za lečenje alergija, koje uključuje oralnu terapiju i alergijski serum.

Kada je reč o alergijama kod pasa na hranu, veterinar vam može pomoći da odredite odgovarajuću ishranu za vašeg kućnog ljubimca koja isključuje bilo kakvu problematičnu hranu.

Lečenje parazita (buva, krpelja kod psa i grinja) u poslednjih nekoliko godina postalo je mnogo lakše. Osnovni principi lečenja i preventive ogledaju se u primeni antiparazitskih preparata koji mogu imati različite oblike (sprejevi, praškovi, ogrlice, šamponi za pse i spot on forma).

Infekcije kod pasa se leče oralnim putem (antibioticima ili antifungalnim sredstvima), kao i lokalnom terapijom (šamponima, kremama, mastima, sprejevima) ili kombinacijom oba.

Uspešno lečenje kožnih bolesti kod pasa zahteva postavljanje dijagnoze.

Ako je problem sa kožom psa uzrokovan zdravstvenim problemima, opšte zdravstveno stanje kože trebalo bi da se poboljša kada se bolest dovede pod kontrolu odgovarajućim tretmanom. U mnogim slučajevima biće propisan multimodalni tretman koji uključuje dve ili više vrsta lečenja.

Oni mogu da uključuju:

Lokalni tretman
Mnogi tretmani kod kožnih bolesti pasa se primenjuju lokalno, odnosno direktno na površinu kože. Ovo može biti jedini tretman ili se može propisati zajedno sa sistemskim tretmanom, odnosno sa lekovima koji se uzimaju oralno ili se ubrizgavaju u telo.

Šišanje ili brijanje dlake može se preporučiti kako bi se omogućila topijska terapija da se lakše dođe do kože, što terapiju čini mnogo efikasnijom.

Proizvodi za lokalno lečenje mogu biti u obliku masti, krema, gelova, šampona i sprejeva. Veterinar može da propiše antibiotsku mast, kortikosteroidnu kremu, lekoviti šampon i / ili insekticid za lokalnu upotrebu.

Od suštinskog je značaja pažljivo slediti uputstva za sve lekove. Treba ih upotrebljavati umereno, kako vaš ljubimac ne bi lizao i gutao preveliku količinu materije, koja može biti toksična i / ili izazvati povraćanje kod psa.

Terapija lekovima

Veterinar može da propiše sistemske lekove za lečenje nekih kožnih bolesti kod pasa. Terapija lekovima uključuje antibiotike, protiv gljivica, antiparazitske, hormonske, antihistaminske, kortikosteroide i druge lekove.

Uvek ih treba davati u skladu sa uputstvima veterinara.

Promena i dodaci ishrani

Da bi se koža održala u zdravom stanju, potrebna je pravilna i uravnotežena ishrana koja sadrži visokokvalitetne proteine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine, kao i dovoljno kalorija da zadovolji energetske potrebe psa.

Zbog toga lečenje može uključivati promenu ishrane kao i suplementaciju.

Za nutritivne nedostatke specifičnih vitamina za pse, kao što su vitamin A, vitamin E ili cink, biće propisani dodaci. Za veće nutritivne nedostatke izazvane neuhranjenošću, može se propisati uravnotežena ishrana.

Neki su psi osetljiviji od drugih, ali svi psi imaju veliku korist od zdrave ishrane koja ne sadrži veštačke sastojke.

Lečenje tumora kože

Benigni tumori na koži se mogu hirurški ukloniti ako muče psa. To se može uraditi hirurškom ekscizijom ili kriohirurgijom koja se izvodi laserom. Takođe se mogu lečiti topikalnim steroidima i antibioticima.

Lečenje osnovnog stanja kože kod pasa
U većini slučajeva stanje će se poboljšati nakon što se osnovno stanje identifikuje i pravilno leči. Ovo može podrazumevati specifične lekove za lečenje sistemskog poremećaja kao što su hipotireoza ili Kušingova bolest.

Mogu se zahtevati različite vrste lečenja:

Lečenje alopecije može podrazumevati: antibiotike za kožne infekcije, različite tretmane za kožne alergije, lekove za hormonska stanja, lečenje bolova u zglobovima.
Tretman kože koja se ljuska može podrazumevati: proizvode za lokalnu upotrebu (šamponi, salicilna kiselina i benzoil peroksid), lekove za sprečavanje i lečenje od parazita ili infekcija, antibiotike za bakterijske infekcije kože, antifungalne lekove protiv gljivičnih infekcija.
Posledice kožnih bolesti kod pasa
Koža i dlaka štite psa pružajući barijeru između tela i spoljašne sredine. Opšte stanje kože i dlake psa je dobar pokazatelj njegovog ukupnog zdravstvenog stanja.

Upala, parazitske, bakterijske, gljivične i kvasne infekcije, imune reakcije, hormonalni i metabolički poremećaji i nasledni uslovi mogu negativno uticati na kožu psa, dok lekovi, nedostaci u ishrani, stres i mnogi drugi faktori mogu takođe uticati na zdravstveno stanje kože kod psa.

Pored toga, opšti izgled kože može biti prvi pokazatelj osnovnog zdravstvenog problema poput sistemske kožne bolesti kod pasa koja pogađa druge delove tela ili celo telo.

Kožne bolesti kod pasa obično nisu opasne po život, ali mogu prouzrokovati mnogo boli i neprijatnosti.

Srećom, većina kožnih bolesti kod pasa se može izlečiti i u većini slučajeva pas će se potpuno oporaviti.

Hronična i ponavljajuća stanja bez prepoznatljivog uzroka mogu predstavljati značajniji problem, kao i neki osnovni sistemski poremećaji, za koje će biti potrebano stalno lečenje.

Ako je to slučaj, biće potrebne česte kontrole kako bi se pratilo stanje psa i radi prilagođavanja plana lečenja ako je potrebno.

U većini slučajeva pažljivo poštovanje uputstva veterinara dovešće do zdrave kože, dlake i srećnog psa. Važno je da se pridržavate svih preporuka kada je u pitanju ishrana, kontrola parazita i higijena vašeg psa.

Šta je preventiva?

Preventiva je najbolji lek. Kada je u pitanju preventiva kožnih bolesti kod pasa ona podrazumeva sledeće:

redovno uklanjanje mrtvih ćelija kože,
korišćenje zaštitne kragne za pse kako bi se sprečilo grebanja po glavi i licu,
korišćenje čarapa kako bi se smanjila trauma od grebanja,
kupanje psa,
tretman protiv buva,
česte provere kože kako bi se otkrile neobične kvržice i izrasline, paraziti poput buva i krpelja ili područja osetljivosti na telu vašeg psa,
po potrebi svesti izlaganje psa suncu na minimum; primena losiona za zaštitu od sunca može pomoći, ali može imati ograničenu efikasnost zbog lizanja,
održavanje okruženja u kom pas boravi čistim,
kontrolisanje alergijskih reakcija i
da biste sprečili štetočine poput buva i krpelja, razmislite o upotrebi oralnog ili lokalnog leka za vašeg psa.
Ako mislite da vaš pas pati od neke kožne bolesti odmah kontaktirajte veterinara kako bi dijagnostikovao stanje kože vašeg ljubimca i kako bi mu pružili tretman koji vašem ljubimcu može olakšati bol, upale i svrab izazvan kožnim problemima.

Može li pas bolest preneti na vlasnika?

Kućni ljubimac sa kojim delite svoj dom i verovatno svoj krevet može na vas preneti kožnu bolest. Psi mogu preneti široki spektar bolesti, tzv. zoonotske bolesti, na ljude.

Neke od ovih bolesti mogu imati ozbiljne posledice po vašu kožu.

Neke od uobičajenih kožnih bolesti koje vaš ljubimac može preneti na vas su:

Bakterijske infekcije kože mogu se preneti na ljude putem kontakta sa urinom ili izmetom, pljuvačkom ili dlakom zaraženog psa. Stafilokoka je bakterija koja izaziva kožnu infekciju kod ljudi. Većina bakterijskih infekcija se leči antibioticima.
Šuga se dobija putem kontakta sa kožom zaraženog psa i ovo je glavni način kako se prenosi ova bolest koju karakteriše svrab i osip sa malim crvenim mrljama.
3. Kožni paraziti nastanjuju i hrane se u dlačnim folikulima i lojnim žlezdama kože.

4. Dermatofitoze – najčešća zoonoza je mikrosporoza (Microsporum canis). Kod ljudi se javljaju mali, crveni plihovi koji svrbe.

5. Infestacija buvama koje se mogu preneti sa psa na čoveka.

Zaštitite se pazeći da vaš kućni ljubimac ima redovnu veterinarsku negu. Bez obzira na to koju vrstu kućnih ljubimaca imate, od izuzetnog značaja je da kućni ljubimac bude u dobrom fizičkom i zdravstvenom stanju.

Redovni pregledi kod veterinara i brze reakcije kad god se pojave simptomi kožne bolesti kod pasa su istovremeno ključni za održavanje zdrave i bezbedne sredine za vas i vaše kućne ljubimce.

Koža je najveći organ psa i ujedno njegova najveća zaštita. Većinu kože prekriva dlaka koja igra važnu ulogu u zaštiti kože. Iako se vrsta i dužina dlake razlikuje kod različitih rasa, opšte stanje kože i dlake su dobri pokazatelji zdravlja psa.

Precizna dijagnoza stanja kože kod psa zahteva detaljnu anamnezu, fizički pregled i odgovarajuća dijagnostička ispitivanja. Rešavanje poremećaja na koži zahteva da veterinar utvrdi i leči uzrok. U većini slučajeva prognoza za oporavak je dobra.

Napominjemo da tekst ne pruža stručne veterinarske savete i nema svrhu da vas uputi da sami tretirate bilo koju bolest vašeg psa.
Ideja jeste da vam pomognemo u prepoznavanju simptoma kožnih bolesti kod psa, kako biste na vreme reagovali u njihovom ublažavanju ili čak i sprečili pojavu bolesti.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.