Ne puštajte pse da piju vodu iz bare Ne puštajte pse da piju vodu iz bare Photo: Shutterstock

Ne puštajte pse da piju vodu iz bare

Pas će sigurno ožedneti tokom šetnje u kojoj je bio aktivan, pa bara negde uz put može da mu postane privlačna. Treba li mu dopustiti da ugasi žeđ?

Ne, kažu stručnjaci. Stajaća voda puna je bakterija i nečistoća koje psu mogu da nanesu štetu, objašnjavaju veterinari. Vlasnici bi trebalo da pokušaju da spreče pse da piju iz bara.

Ako je bara, na primer, blizu parkiranih automobila, moguće je da se motorno ulje pomešalo s vodom, a na poljskim putevima u barama može biti veštačkog đubriva.

Čak i da nema ni jednog ni drugog zagađivača, ova voda i dalje može biti štetna jer se u stajaćoj vodi često nalaze paraziti i larve. U njoj se mogu naći i bakterije iz urina miševa i pacova koji mogu da izazovu potencijalno fatalnu bolest leptospirozu.

Rizik je posebno veliki za pse koji nisu vakcinisani. Tipični znaci infekcije su groznica, gubitak apetita, proliv, povraćanje, krvarenje iz nosa i žućkasta boja sluznice.

Kako psa sprečiti da pije iz bare? Potrebno ga je uvek imati na oku i zaustaviti povikom „ne“.

Dobro je uvek imati sa sobom flašu čiste vode, a ako je nema voda iz potoka uvek je bolji izbor od one iz neke bare jer je tekuća voda obično čistija.

Izvor: n1info.com

Slobodno vreme

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.