sreda, 30 avgust 2023 07:37

Postavka Apatinca Milorada Blanuše u galeriji Meander do 7. septembra

U galeriji Meander u Apatinu u toku je postavka našeg sugrađanina Milorada Blanuše – Micina. U pitanju je izložba iz ciklusa “Podvodna prostranstva - From the cycle Underwater Vastness”, a svi ljubitelji umetnosti moći će je pogledati do 7. septembra.

“Tema mog likovnog stvaralaštva je ekologija, pošto sam od rane mladosti preokupiran problematikom očuvanja životne sredine. Od 1975. godine pa do danas, nastajali su radovi u različitim tehnikama: slike, pasteli, crteži i skulpture, koji su reflektovali fokus mog likovnog istraživanja o temama koje su vezane za opasnost na globalnom nivou: zagađenja, pandemije, ratovi, mogućnost nuklearne katastrofe…

U novom ciklusu slika, koji se stilski može svrstati u asocijativnu apstrakciju, preovladava crveni kolorit slojevitog i bogatog bojenog nanosa, što je novo u mom likovnom izrazu.

Pastuozno i gusto naneta crvena boja simbolički predstavlja upozorenje za čovečanstvo, crveni alarm za opasnost, na moguće katastrofalne posledice koje naše neodgovorno ponašanje izaziva u svetu koji nas okružuje i koji predstavlja izvor života.

Goruća savest mi ne dozvoljava da ćutim. Ono što kao umetnik mogu da uradim jeste da preuzmem ulogu borca protiv uništenja prirode i da kroz to svoje oruđe delovanja emitujem snažnu poruku, odnosno opomenu današnjem čoveku da prestane sa uništavanjem flore i faune – iskonskog izvora života za sve nas na planeti Zemlji”, rekao je autor o svojoj postavci.

Izvor: Radio Apatin

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.