subota, 18 mart 2023 05:48

Psi lutalice podavili jagnjad i ovce domaćinu u Bačkom Gračacu

 

Prizor koji je jutros zatekao u svom gazdinstvu zaprepastio je i uznemirio Duška Ličinu iz Bačkog Gračaca. Tokom prošle noći najverovatnije nevlasnički psi zaklali su mu i unakazali desetoro jagnjadi i dve ovce.

Još dve ovce su teško povređene, a vlasnik nam je rekao da nema sumnje da je reč o psima lutalicama i najavljuje upućivanje odštetnog zahteva.

– Kao i svako jutro krenuo sam da nahranim ovce koje su obično u to vreme vrlo glasne. Međutim, jutros je vladala neka neuobičajena tišina i mir, već mi je to probudilo sumnju i strah da nešto nije u redu, ali ono što sam zatekao nisam mogao da naslutim ni u najcrnjim mislima. Preklana i zadavljena jagnjad, izgrižena po stomaku i zadnjim butovima, krvave i uplašene ovce – ispričao nam je Ličina, koji je pre ovog krvavog pira u umatičenom stadu imao preko dvadeset odraslih ovaca i isto toliko jagnjadi rođene tokom januara.

Duško smatra da su to morali biti veći psi kad su kidisali na ovce u toru koji je ograđen visokom ogradom. Strahuje da će psi lutalice da se vrate kad uhvate priliku i nastave pirovanje, pa će, kaže, morati u narednom periodu da dežura u dvorištu kako bi sačuvao ostatak stada.

Domaćinstvo porodice Ličina se nalazi u centru sela i ovce su bile u ograđenom delu bašte koja je okružena sa svih strana susednim kućama i okućnicama. Mnogo je praznih kuća, pa Duško veruje da su psi verovatno prošli kroz neko od okolnih dvorišta.

– Mi nemamo svog psa u dvorištu i ništa tokom noći nije ukazivalo, niti smo čuli da se nešto dešava kod ovaca. Mnogo je pasa lutalica u našem selu i to je veliki problem u čitavoj opštini. Prvo što mi pada na pamet je da je moglo da nastrada neko dete – ističe naš sagovornik.

Duško i njegova porodica ne žive samo od ovaca, pored redovnog posla supruga i on se bave još i povrtarstvom, ali to ne umanjuje štetu koju je pretrpela ova vredna familija.

– Mučimo se, puno je rada i ulaganja u ovce, onda dođu psi i sve unište. Pitam se sad ko će da nam nadoknadi štetu. Pokušaću da razgovaram sa lokalnom vlasti pošto su oni nadležni za zbrinjavanje pasa lutalica, ako ne budemo mogli da se dogovorima, na kraju imamo i mogućnost pokretanja tužbe pred nadležnim organima – zaključuje Ličina.

Vlasnik stada je slučaj prijavio policiji i veterinarskoj inspekciji. Napravljen je zapisnik o pričinjenoj šteti, nesrećne životinje su fotografisane, a veterinar je pružio pomoć povređenim ovcama.

Izvor: ico.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.