Lovci odžačke opštine apeluju: Sprečimo dalju seču šuma u Bačkom Brestovcu Lovci odžačke opštine apeluju: Sprečimo dalju seču šuma u Bačkom Brestovcu
četvrtak, 02 mart 2023 06:02

Lovci odžačke opštine apeluju: Sprečimo dalju seču šuma u Bačkom Brestovcu

Lovačko udruženje „Mostonga“ iz Odžaka apeluje na javnost da se spreči dalja seča šuma na površini od 10 hektara koja se trenutno dešava u K.O. Bački Brestovac, uz napomenu da imaju informaciju da se na tom delu planira totalna seča.
-Lovačko društvo „Brest“ Bački Brestovac je započelo postupak rešenja imovinsko-pravnih odnosa sa povezanim strankama u predmetu, sa ciljem privremene obustave seče šuma do okončanja postupka.

Predmetne šume – šumske sastojine podignute su pretežno od bagrema, pošumljavanje su vršili članovi Lovačkog društva „Brest“ Bački Brestovac, a predmetne šumske sastojine predstavljaju remize neophodne radi gajenja i zaštite gajenih vrsta divljači.

Pošumljavanje je vršeno u skladu sa Desetogodišnjim planom podizanja višegodišnjih remiza u lovištu „Lalinske livade“ LU „Mostonga“ Odžaci po lovnim revirima, odobrenjem D.P.P. „Vojvodina“ Bački Brestovac od 31.07.2001. godine i Ugovorom o prenosu prava vlasništva od 20.06.1995. godine, navodi se u apelu LU „Mostonga“ Odžaci, koje je potpisao predsednik Stevan Marinković.

Lovci još dodaju da je ova seča počela u jeku potpisivanja peticije “POŠUMIMO VOJVODINU”.

Naime, mreža „Pošumimo Vojvodinu“ pokrenula je peticiju kojom se zahtevaju izmene nekoliko zakona, kojima će biti otklonjen deo problema koji pošumljavanje u APV onemogućavaju ili ograničavaju.

U peticiji se, osim ostalog, traže izmene Zakona o šumama, kojima bi se opštinama i gradovima propisala obaveza da izrade višegodišnje planove pošumljavanja na svojoj teritoriji, kao i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i obaveza opštinama i gradovima da izdvoje određeni procenat poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i pošumljavanje, u odgovarajućem kvalitetu, kao i sankciju ukoliko se ova obaveza ne ispuni.

Peticijom se traži i ukidanje naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta radi pošumljavanja, i trenutno obustavljanje seče šuma koje se nalaze u vlasništvu lokalnih samouprava, dok se ne pregledaju planovi i ugovori na osnovu kojih se vrši seča i dok se ne obezbedi saglasnost svih zainteresovanih strana. Od Vlade APV se traži da se izmenama Odluke o obrazovanju Budžetskog fonda za šume APV obezbedi učešće udruženja građana i stručne javnosti u odlučivanju o programu fonda i načine izveštavanja javnosti, te da Skupština APV, kao ovlašćeni predlagač podnese Narodnoj skupštini predloge za izmene propisa.

Mreža „Pošumimo Vojvodinu” navela je da je cilj peticije prikupiti najmanje 10 hiljada potpisa. Rok za predaju je 10. mart.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.