četvrtak, 25 maj 2023 04:32

Tri škole u ovom gradu u Srbiji POTPUNO ZABRANILE mobilne telefone: Odluka važi i za nastavnike, a evo u kojim slučajevima mogu da se koriste

Osnovna škola "Laza K. Lazarević", od ponedeljka, 22. maja, zabranila je korišćenje mobilnih telefona u objektu i dvorištu te obrazovne ustanove u Šapcu. Ista odluka doneta je i u "Vukovoj" i "Jevremovoj" školi, dok je u još jednoj šabačkoj školi postupak za njeno sprovođenje u toku.

To je učinjeno na osnovu dopisa resornog ministarstva od 3. februara u kome stoji da svaka škola može internim aktom da uredi njihovu upotrebu.

Zabrana se odnosi i na nastavnike

Pre tri godine u OŠ "Laza K. Lazarević" je zabranila korišćenje telefona tokom nastave, a ova mera odnosi se na sve vreme boravka na časovima i van njih. Isto važi i za nastavnike, koji telefone za vreme trajanja nastave mogu koristiti samo u svrhu upisivanja u elektronski dnevnik.

Ovu odluku su podržali Nastavničko veće, Savet roditelja, Školski odbor, Učenički parlament i Tim za zaštitu od nasilja, piše Glas Podrinja.

- Sve procedure smo sproveli do 19. maja, kada je doneta odluka, interni akt škole i roditelji i učenici obavešteni su da od 22. maja stupa na snagu. Treći je dan kako to funkcioniše i svi su prezadovoljni. Zanimljivo je da je 93,4 posto roditelja učenika od prvog do osmog razreda na Savetu podržalo odluku na osnovu anonimnog upitnika. Bilo je pitanja zašto se ne uvodi zabrana korišćenja - objasnio je Milan Blagojević direktor ove škole.

On je ukazao na to da škola ne može i ne sme da zabrani nošenje telefona koje određeni broj učenika sigurno ima u svojim rančevima i jaknama, jer je to način da se jave svojim roditeljima kad izađu iz školskog dvorišta.

- Kada su u školi oni ne mogu da uključuju telefone, niti ih držati u rukama. Napominjemo da se deca iz škole mogu javiti roditeljima sa nekoliko lokacija, koristeći školski telefon dostupan ka svim mrežama, kod pedagoga, psihologa, u sekretarijatu. Ti brojevi su dostupni i ukoliko roditelji žele da stupe u kontakt sa svojom decom - govori Blagojević.

Izuzeci za korišćenje

Postoje izuzeci kada je korišćenje telefona dozvoljeno, a to je isključivo za potrebe nastave kada je u pitanju tehnika i tehnologija, informatika, nastava likovne kulture, digitalni svet, u kontrolisanim uslovima i uz nadzor nastavnika.

- Prihvatili smo predlog učeničkog parlamenta škole da jedan dan, poslednji petak u mesecu, mogu da naprave đačke uspomene i fotografišu se za arhivu škole, takođe pod nadzorom nastavnika - istakao je Blagojević.

U cilju povećanja bezbednosti, od ponedeljka je uvedena elektronska brava, te nema više potrebe za dežurnim učenicima. Preko video interfona kontrolišu se ulasci u školu i komunicira sa posetiocima.

Internim aktom propisane su mere u slučaju nepoštovanja odluke.

- Ukoliko kod učenika uoči telefon u rukama, bilo ko od zaposlenih - nastavnik, učitelj, direktor, PP služba, tog momenta se telefon oduzima uz revers, predaje se roditeljima revers i roditelj je obavezan da sutradan dođe i preuzme telefon. To je prva opomena. Ako se ponovi ista situacija kod istog učenika, sledi pedagoško-instruktivni rad s njim, sa pedagogom i psihologom i dalje smanjenje ocene iz vladanja ako se to bude učestalo ponavljalo - zaključuje Blagojević.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.