petak, 24 februar 2023 17:38

Kavčić: Za dve godine besplatni udžbenici iz svih predmeta, a onda i za srednju

Profesor Alek Kavčić, osnivač fondacije koja promoviše besplatne udžbenike, kaže da se takvi udžbenici koriste u 350 osnovnih škola u Srbiji, a da je cilj da i učenici srednjih škola dobiju mogućnost da koriste besplatne udžbenike.

Kampanja za besplatne udžbenike koju je pokrenuo univerzitetski profesor Alek Kavčić, uzburkala je duhove, bila je povod i za sudske tužbe. Besplatni udžbenici stigli su u brojne škole, ali pokretač inicijative i osnivač Fondacije ne planira da se tu i zaustavi.

„Od 1.200 osnovnih škola, besplatni udžbenici sa našeg sajta koriste se u 350 od 1.200 škola. Postoji 20-ak škola u kojima se koriste masivno, a čitava opština Šid je preška na naše udžbenike“, rekao je Kavčić u Danu uživo na N1.

Pojašnjava da je u pitanju dobrotvorna organizacija, a da je njihova misija da svakom osnovcu budu dostupni besplatni udžbenici.

„Naša misija je da napravimo udžbenike, da oni dobiju odobrenje Ministarstva prosvete i tako odobrene stavljamo na internet da budu dostupni svima. Za štampani oblik radimo kao uslugu građanima i dobijaju ih po potceni štampe, a to je negde oko 2,2 din po stranici, prosečan udžbenik košta oko 300 dinara, a sve što se može naći na internetu je besplatno“, naglasio je.

Na pitanje da li je zadovoljan akcijom, kaže da jeste.

„Naravno da jesmo. Naše je da udžbenike napravimo, 70 do 80 posto pokrivenosti školskog imamo. Pravimo nove udžbenike i za dve godine ćemo pokriti celo osnovno obrazovanje. A radicemo ih i za srednju školu. Videli smo najave da će i srednja škola biti obavezna od 2030. godine“, napominje.

Govoreći o sukobu sa nekim izdavačima, kaže da je to – završen proces.

„Sudski postupak je završen, dobili smo presudu, ja sam oslobođen terena. Izdavačka kuća Klet me je tužila, ja sam na sudu izneo svoje dokaze, a davao sam izjave i po medijima, govorio sam o nekim nedozvoljenim radnjama koje su lansirale nemački Klet na srpsko tržiste“, izjavio je Kavčić.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.