Janoš Hen Janoš Hen

5. novembra 1886. u Somboru je rođen Janoš Hen, obućarski radnik, jedan od najboljih rvačkih trenera u Evropi između dva svestka rata.

Rvanje je naučio u budimpeštanskom klubu MTK i 1912. u tajne ovog sporta počeo da uvodi mlade Somborce u tek formiranom klubu Radnički.

Njegovi puleni Ištvan Pišta Nađ i Nikola Grbić bili su prvi jugoslovenski rvači koji su učestvovali 1924. godine na Oiimpijskim igrama u Parizu.

Hen je bio trener. Četiri godine kasnije u Amsterdam Hen vodi Belu Juhasa i Isu Milovančeva, a ujedno je i sudija kao i 1936. u Berlinu gde je sudio i bio trener Pišti Nađu.

Život je okončao pod nerazjašnjenim okolnostima 1944. godine.

Autor: Dušan Kolundžija

Lifestyle

Ako ne znate čime biste mogli da obogatite svoju baštu, ovih pet biljaka uvek su dobra ideja Svaki vrt izgleda lepše ka...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.