petak, 18 mart 2022 06:54

Sombor: Kako ukloniti ambalaže od herbicida

SOMBOR: Poljoprivredna savetodavna stručna služba (PŠS) organizovala je sastanak sa predstavnicima somborske lokalne samouprave i svih mesnih zajednica, kako bi se još jednom organizovala akcija prikupljanja ambalažnog otpada nastalog nakon herbicidnih tretmana svih poljoprivrednih kultura.

Ova praksa je odavno prisutna na prostoru zapadne Bačke, ali su je ranije zaposleni u PŠS realizovali u potpunosti u saradnji sa udruženjem proizvođača i distributera hemijskih sredstava zaštite bilja SECPA, koja je utihnula nakon izbijanja pandemije koronavirusa, pa su, pored PŠS najveći teret preuzele lokalne samuprave.

- Ovo je treća godina za redom kako u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom organizujemo ovakvu akciju, koja je jedna od ključnih kada je u pitanju zaštita životne sredine – naglasio je Slobodan Stanić, član somborskog Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine i ekologiju.  – Pokazalo se da se svake godine povećava količina prikupljene iskorišćene herbicidne ambalaže, koja se na taj način, umesto da završi u samim poljima i kanalima, bezbedno ukloni i uništi.

Rezultati u akcijama bezbednog prikupljanja i uništavanja potencijalno opasne ambalaže poboljšani su u saradnji sa mesnim zajednicama, koje aktivno učestvuju. Prema rečima Slobodana Stanića, u dogovoru sa okolnim lokalnim samoupravama, inicijalna somborska akcija se proširila i na opštine Apatin i Odžaci, koje će se i ove godine operativno uključiti u organizovanu akciju prikupljanja ambalaže nakon korišćenja herbicida.

Da su rezultati akcije iz godine u godinu sve bolji, posvedočila je i Jelena Perenčević iz  somborske Poljoprivredne stručne službe, koja je povodom zaštite bilja i najčešće u kontaktu sa poljoprivrednicima koji koriste ova sredstva.

- Moderna poljoprivreda podrazumeva primenu sredstava za zaštitu bilja, bilo da se radi o ratarskoj, povrtarskoj ili voćarskoj proizvodnji, pa je samim tim i sve značajnije bezbedno prikupljanje, skladištenje i uništavanje herbicidne ambalaže, koja, prosto bačena na njivu ili spaljena, može predstavljati opasnost za životnu sredinu – istakla je Perenčević.

U prošlogodišnjoj akciji u jesenjem terminu prikupljeno je više od 10 tona ovakvog otpada, za koji se amo može pretpostaviti kakvu bi štetu naneo da je završio u ataru, potvrdila je Perenčević i dodala da pravna lica u poljoprivredi, odnosno veće kompanije imaju posebne dogovore sa proizvođačima i distributerima hemijskih sredstava zaštite kako bi se nakon tretmana ambalaža bezbedno prikupila i uništila.  – Kako mala i srednja poljoprivredna gazdinstva nisu obuhvaćena ovim dogovorima, naša akcija je ključna za vlasnike ovih gazdinstava da se sigurno oslobode potencijalno opasnog otpada, pri čemu im se izdaje i odgovarajuća potvrda o njegovom preuzimanju, bez koje ne mogu aplicirati na konkursima za sredstva iz sve popularnijeg IPARD fonda – upozorila je Jelena Perenčević iz somborske PŠS.

Postoji potreba da se ovakve akcije sprovode najmanje dva puta tokom jedne godine, odnosno u junu i septembru, periodima nakon najmasovnije primene sredstava hemijske zaštite bilja

I državne oranice samo uz potvrdu

Grad Sombor je svojevremeno inicirao razgovore sa višim nivoima vlasti da se određenim merama dodatno podstaknu  sami poljoprivrednici na učešće u ovakvoj akciji.

- Naša zamisao, za koju se nadam da će uskoro dobiti i svoj zakonodavni okvir, je da u obavezi pribavljanja potvrde PŠS, odnosno Mesne zajednice u kojoj predaju herbicidni otpad, budu svi zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta. Tačnije bez ovakve potvrde u protekloj, zakupci ne bi mogli da učestvuju u licitiranju za državne oranice naredne godine – rekao je Slobodan Stanić, uz izražavanje nade da će se ova inicijativa što pre prihvatiti od nadležnih organa.

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.