utorak, 11 jun 2024 05:27

Otvorena izložba „Milan Tepavac: Antirituali, Počeci multimedijalne umetnosti u Somboru”

Izložba Milana Tepavca Tarina, multimedijalnog umetnika rođenog u Somboru otvorena je 6. 6. u 6 popodne. Umetnik je nakon zvaničnog otvaranja izveo vokovizuelni inkluzivni performans pod nazivom „Suština stvari”.

6. 6. u 6 popodne u Gradskom muzeju Sombor otvorena je izložba Milan Tepavac: Antirituali, Počeci multimedijalne umetnosti u Somboru. Umetnik je nakon zvaničnog otvaranja izveo vokovizuelni inkluzivni performans pod nazivom Suština stvari u kom su učestvovali, osim umetnika, direktor muzeja David Firanj i autor izložbe Čedomir Janičić.
Vokovizuelni inkluzivni performans „Suština stvari”.

Izložba predstavlja umetnički rad Milana Tepavca Tarina, multimedijalnog umetnika rođenog 1957. godine u Somboru. U naslovu izložbe koristimo naziv njegovog video rada: antirituali. Na izložbi su prikazani Tepavčevi radovi od 1980–tih do onih nastalih posle 2000–te. Tu su: slike, crteži, predmeti—objekti, umetničke intervencije (izvedene za ovu izložbu u skladu s temom i prostorom galerije za povremena izlaganja Gradskog muzeja Sombor), video radovi te dokumentacija na info tablama (fotografije, plakati, napisi i dr).

Antirituali Milana Tepavca Tarina funkcionišu i kao „protiv”, i kao „umesto”. Rituali ili kvazi rituali, zaista ili lažno, uspostavljaju odnos sa transcendentnim ili se prave da to čine (kao lažni proroci).
Izložbene prostorije
Obraćaju se skupu kulturalnih i istorijsko—umetničkih referencija i interferencija, stvarajući složene odnose između umetnika, umetnosti i sveta, kao neupitni autoritet za zasnivanje zbilje. U smislu „umesto” isti umetnik se postavlja sasvim suprotno. Baveći se kulturnim i umetničkim ritualima kao rutinama, Tepavac zapravo više otkriva njihovu ispraznost nego što se trudi da desakralizuje jedan uveliko već obesvešćeni „cultus”, tako da su njegovi radovi konstatacije (nikako lišene emocija i, uopšte, ličnog utiska) stanja savremenosti u permanentnoj krizi. Ukazujući na ispraznost savremenih rituala, Tepavac nastoji da uspostavi pokidane veze između umetnika i svet(ov)a.

Dela Milana Tepavca Tarina nalaze se u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama, između ostalog i kod nas u Gradskom muzeju Sombor (zbirka „Likovna jesen”).
Detalj s izložbe

Gradski Muzej Sombor se s posebnim interesovanjem osvrće na somborsku epizodu Tepavčevog rada i na period osamdesetih, kada je u Galeriji „Likovna jesen”, 1984. godine, uz svoju samostalnu izložbu izveo performans. Tim povodom otkupljen je jedan njegov rad koji se danas nalazi u fondu „Likovna jesen” našeg Muzeja.

Na otvaranju izložbe prisustvovali su: sekretarka Vlade AP Vojvodine Dušanka Golubović, članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov, sekretarka Skupštine Grada Sombora Danijela Dubaić i Branislav Svorcan, pomoćnik Gradonačelnika za oblast investicija i međunarodne saradnje.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.