subota, 25 maj 2024 05:00

Besplatni preventivni pregledi u somborskoj bolnici: Fizijatrijski pregled dece, pulmološki pregledi, laboratorija...

Preventivni pregledi 26.05.2024

Poštovani, obaveštavamo Vas da u skladu sa akcijom organizovanja besplatnih preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, u nedelju, dana 26.05.2024. godine, u periodu od 08.00 do 17.00 časova Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ Sombor, ulica Vojvođanska 75, organizuje sledeće preventivne preglede:

1. FIZIJATRIJSKI PREGLED DECE PREDŠKOLSKOG I ŠKOLSKOG UZRASTA (pregled kičme, stopala i celokupnog lokomotornog sistema),

2. PULMOLOŠKI PREGLED (AUSKULATCIJA) – uz merenje krvnog pritiska a svakom građaninu sa indikacijama kao i starijim od 50 godine i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće urađen RTG pluća,

3. LABORATORIJA (krvna slika, hormoni štitaste žlezde – T3, T4, TSH kao i tumor markeri prostate – PSA starijima od 50 godina života).

Fizijatrijski pregled dece predškolskog i školskog uzrasta (pregled kičme, stopala i celokupnog lokomotornog sistema) obavljaće se pri Odeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (Odsek rane rehabilitacije) u podrumu zgrade Hirurškog bloka Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.

Pulmološki pregled (auskultacija), uz merenje krvnog pritiska a svakom građaninu sa indikacijama kao i starijim od 50 godine i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće urađen RTG pluća, obavljaće se u Pulmološkoj ambulanti Odeljenja za plućne bolesti Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović“ Sombor.

Laboratorija (krvna slika, hormoni štitaste žlezde – T3, T4, TSH i tumor markeri prostate – PSA) obavljaće se u prostorijama Službe za laboratorijsku dijagnostiku u prizemlju zgrade Hirurškog bloka (pored Hitne hirurške službe) Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Preventivne preglede mogu obaviti svi zainteresovani građani, bez obzira da li imaju ili nemaju regulisano zdravstveno osiguranje.

Podsetimo, protekle nedelje je 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Ministarstvo zdravlja ovom prilikom izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve da isto učine i ove nedelje.

Naročito se apeluje na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljne fizičke aktivnosti u uvećanja vremena koje se provodi pred ekranima mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotornog sistema, odnosno kičmenog stuba.

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.