subota, 25 maj 2024 05:00

Besplatni preventivni pregledi u somborskoj bolnici: Fizijatrijski pregled dece, pulmološki pregledi, laboratorija...

Preventivni pregledi 26.05.2024

Poštovani, obaveštavamo Vas da u skladu sa akcijom organizovanja besplatnih preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, u nedelju, dana 26.05.2024. godine, u periodu od 08.00 do 17.00 časova Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ Sombor, ulica Vojvođanska 75, organizuje sledeće preventivne preglede:

1. FIZIJATRIJSKI PREGLED DECE PREDŠKOLSKOG I ŠKOLSKOG UZRASTA (pregled kičme, stopala i celokupnog lokomotornog sistema),

2. PULMOLOŠKI PREGLED (AUSKULATCIJA) – uz merenje krvnog pritiska a svakom građaninu sa indikacijama kao i starijim od 50 godine i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće urađen RTG pluća,

3. LABORATORIJA (krvna slika, hormoni štitaste žlezde – T3, T4, TSH kao i tumor markeri prostate – PSA starijima od 50 godina života).

Fizijatrijski pregled dece predškolskog i školskog uzrasta (pregled kičme, stopala i celokupnog lokomotornog sistema) obavljaće se pri Odeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (Odsek rane rehabilitacije) u podrumu zgrade Hirurškog bloka Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.

Pulmološki pregled (auskultacija), uz merenje krvnog pritiska a svakom građaninu sa indikacijama kao i starijim od 50 godine i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće urađen RTG pluća, obavljaće se u Pulmološkoj ambulanti Odeljenja za plućne bolesti Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović“ Sombor.

Laboratorija (krvna slika, hormoni štitaste žlezde – T3, T4, TSH i tumor markeri prostate – PSA) obavljaće se u prostorijama Službe za laboratorijsku dijagnostiku u prizemlju zgrade Hirurškog bloka (pored Hitne hirurške službe) Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Preventivne preglede mogu obaviti svi zainteresovani građani, bez obzira da li imaju ili nemaju regulisano zdravstveno osiguranje.

Podsetimo, protekle nedelje je 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Ministarstvo zdravlja ovom prilikom izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve da isto učine i ove nedelje.

Naročito se apeluje na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljne fizičke aktivnosti u uvećanja vremena koje se provodi pred ekranima mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotornog sistema, odnosno kičmenog stuba.

Slobodno vreme

Lifestyle

Efikasno uklonite kamenac sa pegle na brz i jednostavan način, sve što vam treba je jedna svakodnevna namirnica koju već...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.