četvrtak, 09 maj 2024 05:55

Nikola Jokić MVP treći put u karijeri, dečko iz Sombora ušao među najveće legende košarke

Srpski košarkaš Nikola Jokić proglašen je najkorisnijim igračem NBA lige za regularni deo sezone. Njemu je ovo treće priznanje za najkorisnijeg igrača, pošto je bio najbolji i 2021. i 2022. godine.

Superstar Denver Nagetsa je i prošle godine mogao mirne duše da kaže da zaslužuje MVP priznanje, koje je otišlo u ruke Džoela Embida.

Jokić je tada osvojio nagradu za najboljeg u finalu Zapada i u velikom finalu NBA lige kada se Denver prošetao do prve titule u klupskoj istoriji.

Ove godine mu je taj put u startu teži, pošto se klub iz Kolorada izborio sa Los Anđeles Lejkersima u prvoj rundi plej-ofa, ali je u drugoj izgubio obe utakmice kod kuće od Minesote Timbervulvs.

Jokić je tokom regularnog dela sezone vukao svoju ekipu do drugog mesta u svojoj konferenciji, skora 57:25 koji je imala i prvoplasirana Oklahoma.

Somborac je do MVP priznanja došao posle 79 odigranih utakmica i sa 26,4 poena, 12,4 skoka i 9 asistencija po utakmici.

Imao je i 58,3 posto šuta iz igre, odnosno 35,9 posto šuta za tri poena. Imao je i skoro jednu i po ukradenu loptu po meču skoro jednu blokadu u proseku.

Uz njega su u najužoj konkurenciji bili i Šej Gildžes-Aleksander iz Oklahome i Luka Dončić iz Dalas Maveriksa.

Luka je u ovoj sezoni n 70 utakmica imao 33,9 poena, 9,2 skoka i 9,8 asistencija prosečno, ali uz slabije procente šuta iz igre od „Džokera“, dok je Šej na 75 utakmica imao 30,1 poena, 5,5 skokova i 6,2 asistencije po meču.

U MVP trci je i ove sezone bio Embid, koji je otpao iz konkurencije jer nije odigrao dovoljan broj utakmica da bi uopšte bio razmatran za izbor. Embid je u regularnom delu sezone imao 34,7 poena po meču, ali nije odigrao ni blizu potrebnih 65 mečeva. Stao je na brojci 39.

Jokić je ovom trećom MVP nagradom ušao u elitno društvo najboljih stranaca koji su ikada igrali u Americi, jer po tri MVP titule imaju još samo Mozes Maloun, Leri Bird i Medžik Džonson.

Po četiri imaju Lebron Džejms i Vilt Čemberlen, po pet Bil Rasel i Majkl Džordan i jedini koji ih ima šest je Karim Abdul-Džabar.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Još od drevnih civilizacija poput Egipta, Kine, Indije i Japana, brojevi su bili povezani s magičnim moćima i smatralo s...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.