utorak, 07 maj 2024 17:09

Festival Multikulturalnosti pod nazivom “MultiKulti 2024. – Kolo, naokolo – Od Alpskih gora do Panonskog mora”

 

U petak, 17. 5. 2024. godine, u Somboru, održava se sedmo po redu izdanje festivala Multikulturalnosti pod nazivom “MultiKulti 2024. – Kolo, naokolo – Od Alpskih gora do Panonskog mora”.

U 18.00 časova u Maloj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, održaće se stručno predavanje na temu: Ženska oglavlja u Srbiji, čiji su predavači Milan Stepanov i Gordana Staraček.

Nakon toga, u 20.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, održaće se koncert Folklorno – muzičkog društva “Kolo” Neuhasen.

Besplatne karte možete preuzeti na Blagajni Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, od utorka, 14. maja.

Folklorno-mizičko društvo „Kolo“ Neuhasen postoji od 1983 trece godine. Broje preko 100 clanova u Folklornoj sekciji koja je podeljena u cetiri grupe. Kroz vise od 40 godina postojanja beleže razne uspehe i jedni su od osnivaca danas najveceg takmicenja ansambala dijaspore i regiona EVROPSKE SMOTRE. Nalaze se u najmanjem kantonu Švajcarske Schaffhausen gde su okruzeni sa svih strana Nemačkom tako da je i samo postojanje kroz sve ove godine veliki uspeh. Svi njihovi članovi su druga ili treca generacija rođenih u Švajcarskoj , a poreklo svi vuku iz Srbije i Republike Srpske. Kao jedna zanimljivost o njima je i to sto jedini u dijaspori imaju svoju zgradu koju su od temelja izgradili pre 20 godina i koja danas funkcionise kao Srpska kuća u ovom malenom gradu. Aktivno su ukljuceni u kulturni zivot kantona Schaffhausen gde promošu srpsku kulturu. Kao jedan od vecih uspeha ubrajaju samostalni koncert u gradskom pozoristu Schaffhausen 2023. godine gde su obeležili 40 godina postojanja uz to su imali i velike uspehe na takmicenjima gde su vise puta zavrsili kao najbolji ansambl dijaspore. Danas je predsednik drustva Nenad Jovanović ,a umetnicki rukovodilac Dusan Vujčin.

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.