nedelja, 14 april 2024 06:34

Pseudodržava „LIBERLAND” Proslavlja DEVETU GODIŠNjICU OSNIVANjA Krstarenje međunarodnim vodama, suverenitet ni na nebu ni na zemlji...

Navodna „Privremena Vlada Liberlanda“, pseudodržave „nastale“ zahvaljujući još uvek aktuelnim teritorijalnim sporenjima Srbije i Hrvatske na uskom pojasu Dunava kod Apatina, tačnije nekadašnjoj dunavskoj adi zvanoj Gornja Siga, pozvalo je svoje „državljane“ ali i „strance“ da im se danas pridruže u obeležavanju devete godišnjice osnivanja ove „mikrodržave“.

Mnogo znakova navoda za jednu vest, ali i ne može drugačije kada je reč o pokušaju češkog libertarijanskog političara Vita Jedličke da stvori „Slobodnu republiku Liberland“ površine sedam kvadratnih kilometara u kojoj je ulazak i boravak zabranjen „komunistima, fašistima, nacistima, pripadnicima Islamske države, Al Kaide i sličnih ideologija“.

Ova kvazi država je, kao i svaka slična belosvetska atrakcija, u početku privukla veliku pažnju medija, ne samo spskih i hrvatskih, pa je u svega nedelju dana po osnivanju pristiglo 200.000 onlajn zahteva za „prijem u državljanstvo“. Kako je do okončanja teritorijalnog spora između Srbije i Hrvatske ovaj deo Dunava pod privremenom kontrolom R. Hrvatske, vlasti te države nisu imale, najblaže rečeno, sluha za ovakve performanse pa je „osnivač“ Jedlička sa svojim pratiocima nekoliko puta hapšen i izbacivan van hrvatskih granica.

Vizija biroa Zahe Hadid
Posle početne euforije, „država“ Liberland je pala u zaborav, da bi ponovo „zasijala“ svetskim medijskim sjajem kada je u januaru 2022.godine Piter Šumaher, od smrti čuvene Zahe Hadid 2016.godine prvi čovek njenog arhitektonskog biroa, objavio rendere utopijskog projekta namenjenog ovoj „državnoj tvorevini“, koji sadrže zdanja parlamenta, Vlade, tržnog centra... Šumaher je inače jedan od prvih podržavalaca Jedličkinog pokušaja formiranja države na Gornjoj Sigi.

Proteklih godina je interes javnosti za Liberlandom postepeno splašnjavao iako je „državno rukovodstvo“ ulagalo napore da ostane u žiži medijima, pa je tako pre nekoliko godina u vode Dunava sa apatinske strane porinut i brod „Liberti“ koji u stvarnom životu najčešće služi kao ovdašnja turističko-ugostiteljska atrakcija namenjena organizaciji svadbi, rođendana i sličnih proslava, a sličnu ulogu će imati i u subotu, pošto će gostima na proslavi „Dana državnosti“ biti omogućeno krstarenje međunarodnim vodama „uz obale Liberlenda“.

- Ova godišnjica ne samo da slavi otpornost i rast Liberlanda, već i doprinosi istorijskom pokretu – navodi „privremena Vlada“ ove pseudodržave naglašavajući da se učesnici mogu opredeliti za jednu od dve opcije obilaska od kojih prva podrazumeva posetu lokacijama ključnim za naseljavanja Liberlanda i njegovu „bogatu nedavnu istoriju“, uključujući Džefersonov trg, marinu i možda Ostrvo Slobode, u zavisnosti od uslova na reci Dunav, što će zapravo reći od toga kako će na ovu novu „avanturu“ češkog libertarijanca i njegovih „sudržavljana“ gledati hrvatska granična policija.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.