četvrtak, 04 april 2024 06:38

U Somboru osnovan Savet za pravdu po meri čoveka

Sudije i tužioci u Somboru osnovali su Savet za pravdu po meri čoveka, prvi takve vrste u Vojvodini. Pored ljudi iz pravosuđa, u radu ovog saveta učestvovaće i predstavnici policije, gradske uprave, Centra za socijalni rad, Centra za medijaciju i lokalnih udruženja građana.

Savet će biti posvećen obezbeđenju veće dostupnosti pravde svim građanima, i to na svim jezicima, a posebno osobama sa invaliditetom. Pažnju će ukazati i temama kao što su nasilje u porodici, imovinski odnosi i diskriminacija u radnim odnosima.

– Savet će biti otvoren za građane, koji će moći da se obrate direktno ili putem institucija koje su članovi saveta. Ideja je da sve institucije zajedno prepoznaju potrebe građana i da se obratimo Ministarstvu pravde sa mogućim rešenjima. Jedan od problema koji smo prepoznali jeste nepostojanje odgovarajućeg broja tumača za znakovni jezik – rekao je sudija Nebojša Đuričić, sudija Višeg suda u Beogradu, povodom osnivanja saveta u Somboru.

Posle Saveta za pravdu po meri čoveka u Požegi, a zatim prošle nedelje u Somboru, Forum sudija Srbije, u okviru USAID projekta „Pravda za sve”, planira da formira ovakve savete i u Pirotu, Nišu i Vršcu.

– Cilj saveta jeste da se omogući bolja komunikacija između građana i institucija, koja može da doprinese boljem pristupu pravde za sve naše građane. Ideja jeste da prepoznaju potrebe građana kako bi se pristup pravdi svim građanima učinio efikasnijim. Važno je da sve institucije u tom lancu budu uključene, jer određene informacije će dobiti od pružaoca besplatne pravne pomoći, advokata, neke će dobiti u centrima za socijalni rad, neke od lica koja štite prava potrošača. S druge strane, važan je i odnos zaposlenih u sudu prema građanima koji se obrate za informacije i koji učestvuju u sudskim postupcima – objasnio je sudija Đuričić.

Sudija Aleksandra Medurić Kalčan iz Osnovnog suda u Somboru istakla je da mnogi građani ne znaju kome treba da se obrate kada imaju neki problem, a upravo će Savet za pravdu po meri čoveka biti mesto koje će naučiti ljude kome treba da se obrate i na koji način i kako mogu da ostvare svoja prava.

Izvor: politika.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.