četvrtak, 04 april 2024 06:38

Prva javna simulacija suđenja u Somboru

Prvi put u našoj zemlji održana je javna simulacija suđenja, u kojoj su učestvovali učenici Srednje ekonomske škole iz Sombora uz mentorstvo sudija. Pre toga su đaci prisustvovali suđenjima u somborskom Osnovnom sudu iz oblasti građanske parnice, kao i suđenjima u krivičnoj materiji, pri čemu su iskazali veliko interesovanje, a iz tog razloga je škola predložila da se takva praksa nastavi i ubuduće. video icon
Ovako je izgledala javna simulacija suđenja, u izvođenju učenika Srednje ekonomske škole u somborskom Osnovnom sudu. Đaci puni utisaka kažu da je ovakva praksa od presudnog značaja da se mladi edukuju u smislu spoznaje i sprečavanja nasilja, kako među školskom omladinom, tako i u kasnijem životu.

"Glumio sam okrivljenog, teško je bilo, verujte, nakon ovog iskustva, kada sam se stavio u kožu onog koji je dobio godinu dana kazne za nasilje u porodici - ne bih realno poželeo ovakvo iskustvo", rekao je Horvat Alen, učenik ekonomske škole.

"Bilo je odlično! Biti sudija nije lak posao, ali sam siguran da ću nastaviti praksu. Upisaću pravo i želim da budem sudija", saopštio je Aleksandar Mojsijović iz sredenje ekonomske škole.

"Ovo je bilo odlično isksutvo, biti na pravim suđenjima je nešto što vam ostaje za ceo život kao iskustvo sa prakse. Nadam se da ću upisati pravo i volela bih kada bi ova praksa bila češća, a ne samo dva puta godišnje", izjavila je Anastasija Đipalo.

Ideja je da se radi na uspostavljanju zdravog odnosa među ljudima i potenciranja međusobne komunikacije i tolerancije.

"Učenicima je ovo iskustvo bilo dragoceno, verujem da će im ostati trajno u sećanju", rekla je Valerija Forgić, profesorka u Srednjoj ekonosmkoj školi u Somboru.

"Omladina je bila toliko zainteresovana za suđenja, pre simulacije dolazili su u sud da slušaju suđenja iz krivične i građanske referade, nakon toga su dobili tekstove za pretres i raspravu i vrlo su ozbiljno sve shvatili. Učenici su nas pitali za svaki detalj", kazala je Aleksandra Medurić Kalčan, v. d. predsednice Osnovnog suda u Somboru.

Srednja ekonomska škola i Osnovni sud u Somboru potpisali su ranije protokol o saradnji sa ciljem edukacije učenika u okviru stručne prakse, promovisanja mirnog rešavanja sporova, kulture dogovaranja i borbe protiv vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici. Realizacija ovih aktivnosti podržana je od strane Foruma sudija Srbije.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.